středa 24. května 2017

Káva do džezvy

Káva z džezvy chutná úplně jinak, než káva ze zalévané, či tlakové extrakce. Sedlina se zde neodděluje od extraktu, jako je tomu v případě ostatních způsobů přípravy. Poněkud zvláštní je též slazení kávy a přidávání koření při přípravě , vychází však z dlouhé tradice.


Nasypte do džezvy čerstvě umletou kávu a zalijte ji přibližně do dvou třetin studenou vodou. Na běžnou velikost džezvy se doporučuje asi gramů kávy, záleží ale na vás, zda máte rádi kávu silnou či slabší. Můžete také přidat již zmíněné ingredience od cukru, vanilky, chilli po kardamom.

Káva se do džezvy používá co nejjemněji namletá. Připomíná prach a tvoří hrudky. Pro přípravu se používá nejčastěji směs arabiky a robusty, nebo i jen robusta samotá a to hlavně díky schopnosti vytvořit bohatou cremu. Káva do džezvy ze Sýrie - káva HASeeB Další z nabídky jemně mletých damašských káv pro přípravu pravé džezvové kávy.


ARABIKA, jak je u kávy z Blízkého východu dobrým zvykem. ObsahPotřebná nádobkaJakou kávu pro džezvu? Příprava kávy v džezvěVariace kávy z džezvyKáva jako rituál.


Jednak je príliš horúca, ale tiež musí káva sadnúť na spodok šálky, aby sa dala piť.

Arabská káva na veľa spôsobov. S možnosťami úpravy kávy sme ešte vonkoncom neskončili. Je to kakao a pridáva ho spolu s cukrom a kávou do džezvy. Na horním okraji má rozšířený límec, kam káva při vaření vyběhne, aniž by přetekla.


Na okraji je i hubička, která usnadňuje nalévání. K tělu džezvy je přinýtována dlouhá rovná rukojeť, často kovová, někdy dřevěná. Poté ji promíchejte a dejte vařit. Jak se káva pomalu ohřívá, tvoří se pěna, kterou sbírejte do šálku.


Kávu nenechejte vzkypět, ale udržujte ji za stálého míchání před tímto stavem. Zajistíte tak její ideální extrakci. Do džezvy sypte kávu velice jemně namletou, asi jako hladká mouka.


Postavte na oheň a čekejte, dokud káva nevytvoří na svém povrchu krustu. A hlavně nikam nechoďte, půjde o vtěřiny. Vybírejte si Džezvy podle parametrů a srovnávejte ceny z internetových obchodů na Heurece. Pokud sladíte, dejte do džezvy nejdříve trochu vody a cukru a počkejte, než vznikne karamel. Džezvu odstavte z ohně ve chvíli, kdy pěna dojde až k okraji.


Kávu lehce sklepněte, a ještě dvakrát opakujte bod 5. Přibližně dvě čajové lžičky jemně mleté kávy se nasypou do džezvy společně s jednou lžičkou cukru a zalijí se vodou.

Směs se poté přivede k varu a následně servíruje. Džezvu postavte na vařič a nechte zahřívat, dokud káva nevzkypí až po okraj (pozor, aby vám nepřetekla). Nádobu poté odstavte na chvilku z plamene. Celý proces zopakujte celkem třikrát.


Když obsah díky pomalému ohřevu uzavře zúženou část, dochází k nejdůležitější fázi přípravy, pomalé propařování. Velký výběr a nízké ceny. Nabízíme i džezvy nerez. Približne dve čajové lyžičky jemne mletej kávy sa nasypú do džezvy spoločne s jednou lyžičkou cukru a zalejú sa vodou. Turecká káva , džezva, nabývá na popularitě i na západě.


Zmes sa potom privedie k varu a následne servíruje. Do košíku Handpresso Domepod case je zásobník na porce mleté kávy pro váš kávovar Handpresso Auto, nebo Handpresso Pump. Zásobník obsahuje tři sítka pro namletou kávu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky