Léto je v plném proudu a vsadím se, že drtivá většina z nás si užívá volnější režim. Počasí momentálně skvěle přeje houbařům, a tak i tato aktivita může patřit do vašeho prázdninového koloritu. Sám jsem se o víkendu vrátil s plným košíkem hub, a tak jsme si doma užili houbové hody, ale tím vyvstala i otázka, co k těm jídlům vybrat za víno.
Hub je letos všude spousta, a tak si je užíváme v nejrůznějších podobách. Typickým příkladem španělských červených vín bývá Gran. K jakému jídlu, jaké víno ? Mnozí si téměř nedokážeme představit večeři při svíčkách bez dobrého vína.
Mnozí se bez dobrého vína neobejdou ani jindy, ale teď si pojďme říct, že každé víno má své vlastnosti, které se dají vyzdvihnout pomocí harmonie s jídlem. K rybám, kuřecímu masu a vaječným pokrmům výborně sedí lehčí druhy, např. K těžším jídlům – hovězímu nebo jehněčímu – si nalijte Cabernet nebo Pinot Noir. Abych se přiznala tak jsem s houbami zatím žádné víno nepila, protože se k houbám moc často nedostanu.
Ale pokud letos nějaké úlovky najdeme, nenechám si tuto příležitost ujít! K vaječným pokrmům a houbám podáváme červená vína. Ke studeným předkrmům podáváme pivo nebo bílé víno. K sýrům přírodní víno a barvu dle charakteru sýru.
K teplým předkrmům můžeme podávat pivo, bílé nebo růžové víno. Dovolte mi ale ještě poukázat na méně tradiční, ovšem velice sváteční kombinace. Pro mnoho lidí je stále šumivé víno spíše nápojem na oslavu, novoroční přípitek, a podobně, ale svět šumivých vín nabízí tolik možností, že najdeme kombinaci takřka k jakémukoliv jídlu.
Jaké víno k jakému jídlu? Jako aperitivy, „chuťové budiče“, podáváme nejčastěji kořeněná nebo sladká vína. Přírodně sladkých vín zatím u nás je málo a také cenově jsou méně dostupná. Posloužit může i víno suché šumivé (brut) nebo bílé suché víno s výraznější kyselinou, jako je Ryzlink rýnský. Charakteristické znaky: Slámově-žlutá barva.
Víno zraje měsíců v dřevěných. Z aroma se vynořují stopy vanilky. Houbová sezóna byla v minulých týdnech v plném proudu a houby v lese rostly doslova jako „po dešti“ :) Jestli jste také propadli houbovému šílenství a máte doma nasušené houby, bude se vám hodit náš recept na noky s houbami na bílém víně.
Přilijeme víno a houbovou směs minuty povaříme. Mezitím smícháme vodu se sušených hub s hovězím bujónem, přidáme ji k houbám a ještě přibližně minuty vaříme. Nakonec přidáme zbylé máslo, pepř a hotovou šťávou přeléváme plátky hovězího. SOMELIÉR: Bílé, nebo červené? Jak si vybrat víno k houbám ? Do kastrůlku si dáme máslo a osmahneme si na něm cibulku,která by neměla zhnědnout, stačí jen když spění.
Přidáme na kostičky na krájené kuřecí. K podávání darů moře jsou vhodná především bílá vína typu Chardonnay, Rulandské šedé. K mořským rybám je vhodné servírovat především bílá vína typu Chardonnay. Doporučené odrůdy: Ryzlink vlašský, Muller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské. I houbová omáčka může být připravena předem, odleželá chutná dokonce snad ještě lépe.
Důležité je nechat vyvařit pořádně víno , aby v ní byl cítit alkohol. Také aby víno nebylo sladké, k houbám se hodí opravdu jen suché. A s množstvím, které mixujete, to nepřehánějte, ať z toho neuděláte kejdu, která se.
K svátku svatého Martina patří kromě tradiční husy s knedlíkem a zelím i Svatomartinské víno. Tato mladá vína symbolicky otevírají nový ročník a těší se mezi lidmi velké oblibě. Ale hodí se Svatomartinské víno k huse?
A proč jej vinaři odmítají dělat. Mistrem na sýry i víno je kupříkladu Francie a Itálie, ale umí to i ve Španělsku, Řecku a třeba i na Slovensku. K tomu, abyste dosáhli té nejlepší harmonie, a tedy i té nejlepší chuti, je zapotřebí si sýr a víno správně vybírat a vzájemně kombinovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.