Tvrdozrnná pšenice se vyznačuje vyšším podílem lepku a díky tomu nižším glykemickým indexem. Musíme říci, že semolinová mouka je také jasným symbolem kvality. Kdo si potrpí na potraviny skutečně kvalitní, ten by ji měl vyzkoušet. Nabídne všestranné použití. Nejvíce se potom hodí hlavně na výrobu domácích těstovin, které mají oproti těm běžně prodávaným řadu lepších vlastností.
Bílá mouka je mouka , která vzniká namletím obroušeného zrna, zbaveného klíčku a obalových částí. Ty ale obsahují nejvíce živin a mastných kyselin, čímž přicházíme o značnou část výživové hodnoty moučných potravin. Pokud se tedy říká, že obilniny jsou dobré na zažívání či pro nervovou soustavu, pak to. Cizrnová mouka se používá k obohacení jídel o jejich nutriční hodnoty, stejně tak i na pečení a zahušťování.
Cizrna je přirozeně bezlepková a vhodná pro bezlepkovou dietu. Je skvělou náhradou běžné pšeničné mouky. Teffová bezlepková mouka Všestranné použití , vhodné jak pro pečení chleba, tak na sladké pečení a koláče, pudinky, zahušťování.
Lze použít také do omáček. TAPIOKOVÁ MOUKA Tapioka je škrob, který se získává z kořene manioku. Maniok je rostlina z Jižní Ameriky a Západní Indie. Kořen manioku se používá například k výrobě mouky.
Tapioková mouka má vynikající pekařské vlastnosti. Ty zajišťují vyšší vaznost těsta. Proto se ze semolinové mouky vyrábějí především vysoce jakostní těstoviny. Chtěla bych dělat pappardelle, ale v receptu na těsto je uvedena i semolinová mouka a já ji nikde nemůžu sehnat.
Občas použijeme i celozrnnou, pokud chceme mít zdravější variantu jídla. Existuje však i speciální typ pšeničné mouky, která se nazývá semolinová a vyrábí se z pšenice tvrdozrnné. Kvalita hotových výrobků je přitom naprosto odlišná. Je ideální pro výrobu těstovin - nemá ten. Použití mají jinak ale stejné jako klasická mouka.
Foto: White7 Shutterstock. Pšeničná mouka patří k tradičním surovinám, bez kterých by se česká kuchyně jen těžko obešla. Pokud řekneme slovo mouka , většinu z nás už dnes nenapadne jen bílá mouka pšeničná, ale i jiné druhy mouky.
Těsto za použití této mouky se nelepí k válečku, netrhá se a dobře drží pospolu. Už nikdy nebudete mít linecké stokrát podsypávané a po krajích potrhané. Používá se zejména na výrobu kvalitních těstovin.
Vyšší kvalitu zajišťuje větší množství lepku. Má také mnoho výho neboť obsahuje více bílkovin, minerálních látek a má nižší glykemický index než pšeničná mouka. A výrobky z tvrdých odrůd s diabetem typu jsou téměř bezpečné, jsou plné a neumožňují výrazné skoky krevního cukru.
Vhodná na křupavou pizzu a focacciu pro přímé i nepřímé použití s delší dobou kynutí a nutností nechat těsto odležet. Je vhodná na kynuté knedlíky, polévky a zásmažku. Hrubou mouku použijte na noky a vařené knedlíky.
Semolina je tvrdozrnná pšenice.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.