čtvrtek 22. října 2020

Vyřezávaná zelenina postup

Vyrezávaná zelenina – postup Dekorácia ovocia a zeleniny je populárna najmä kvôli jedinečným dielam, ktoré sa dajú vyrezať do červeného vodného melónu. Dnes si ukážeme, že to ide aj s ďalšími druhmi zeleniny a tiež, že nič nie je také zložité, ako na prvý pohľad vyzerá. I pokud doma nemáte speciální nože či škrabky, můžete si pomocí jednoduchého malého nožíku vytvořit hezké ozdoby.


Každý už asi viděl rozkvetlou ředkvičku – tato zelenina miluje vodu, pokud ji naříznete a dáte do vody, po chvíli se promění v krásný květ. Připravíme si suroviny a nářadí. Rajče rozřízneme na nebo stejných dílů.

Lehce zmáčkneme prsty první a třetí dílek, druhý by se měl lehce povysunout. Opatrně úzkým nožem seřezáváme slupku s tenkou částí dužiny, aby byla odkrojená část pevnější. Teraz pred Vianocami mi môj lekár oznámil, že mám problém a tak mi nakázal diétu.


Z netu som zistila, že mám jesť okrem iného mrkvu, cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej. Zelenina má byť tepelne upravená. Pridala som k tomu zemiaky, cibuľu a bylinky a spravila chutné jedlo. Mrkev očistíme a nakrájíme na malé čtverečky.


Ve větším hrnci rozpálíme olej, přidáme mrkev, sterilovaný hrášek, muškátový květ, pepř a vegetu. Důkladně promícháme, podlijeme vodou až po okraj zeleniny a necháme dusit do změknutí.

Mrkev,petržel (pastinák), celer nakrájím na tenké plátky,zelí na čtverečky 1xcm. Na pánev dám slunečnicový olej,na něj dám restovat zeleninu,osolím a opepřím. Ještě chvíli restuji,pak přikryji pánev poklicí,a protože mám elektrický sporák, tak nechám dojít na vypnuté plotýnce.


Kdo má rád může přidat. Pečená zelenina – postup. Věnujte pozornost přípravě zeleniny. Logicky se očekává, že ji neprve zbavíte všech nejedlých částí, umyjete, případně též oloupete nebo oškrábete, pokud je to třeba. Dál myslete na to, že zelenina se nejlépe jí, když je předem pokrájená na kousky velikosti sousta.


Nechte – dní kvasit a pak jí dejte do lednice, tím se kvasný proces zastaví. Je důležité, aby zelenina byla ponořená ve šťávě. Takto uskladněná vydrží v lednici i několik měsíců. Organickým hnojením mimo jiné zlepšujete půdní strukturu. Půda má vyrovnanější vodní režim a zelenina lépe rozvíjí kořenový systém Mezi zeleninu první tratě se řadí zejména košťáloviny (zelí, kapusta, květák či kedluben) a plodová zelenina (rajče, paprika, lilek, tykve, okurky a melouny).


Postup přípravy Kousky nakrájené zeleniny, kterou máme rádi - lilek, paprika, lusky, rajčata, cuketa, mrkev, hrášek atd. Až začne zelenina být opečená (jak moc, záleží na preferencích), dáme pánev pryč z ohně a přidáme k ní olivový olej, osolíme a případně okořeníme podle chuti. Niečo diétnejšie, bezmäsité. Osobne mám rada aj variant s mäsom, ale veľmi obľubujem aj tento.


A s čerstvým šalátom s rajčín, mňam :-) Ťažko sa mi píše množstvo zeleniny, lebo je to podľa chuti a koľko toho chcem, ja sama si to vždy prispôsobujem od oka :-).

Množstvo z obrázka postupu bolo na dve porcie. Toho dosáhneme tak, že z vařící vody vyjmeme zeleninu a ponoříme ji do ledové vody s kostkami ledu. Tento postup zajistí křehkost a barevnost zeleniny. Objem vody by měl být větší než ta, v které jsme vařili, jinak zelenina změkne,” radí odborníci SZÚ. Kyslá chuť harmonizuje pečeň a žlčník.


Na dobré sa ľahko zvyká. Našťastie teraz kapustu kúpite aj vo februári a tak som veľmi rýchlo doplnila zásoby. Netlačila som ju do suda, ale vyrábala pickles.


Kandovaná zelenina s medem - recept: Hlávkové zelí nakrájíme na široké nudlíčky, omyjeme studenou vodou a necháme okapat. Kedluben, mrkev a pórek oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do hrnce dáme vodu se solí a všechnu zeleninu (kromě pórku) minut vaříme.


Když je skoro hotová, přidáme. Proto je vhodné zeleninu na přípravu pokrmů krájet a strouhat až na poslední chvíli. Před hnědnutím ji chráníme, když ji rychle přivedeme k varu.


Postup : Syrovou červenou řepu očistěte nejlépe škrabkou na brambory a nahrubo nastrouhejte. Zelí nakrouhejte na 2–milimetry široké proužky, cibuli rozkrojte na půlky a nakrájejte na tenké plátky. Vše nasypte do velké mísy a důkladně promíchejte.


Plňte do nádob, do kterých obsah napěchujete tak, aby mezi jednotlivými. Základem zeleninového salátu je zelenina krájená na menší kousky. Doplňuje ji většinou zálivka či dressing. Mať vždy čerstvú a chutnú zeleninu z vlastnej záhradky, vypestovanú s minimálnym množstvom postrekov, je želanie, ktoré sa môže splniť každému majiteľovi aspoň malého kúska zeme.


V zime, keď je záhrada pod snehom, máme dosť času premýšľať o tom, ako si tieto želania splniť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky