Některé poznatky jsem musel tím pádem přehodnotit. Následně byla výroba medoviny systémem pokus omyl. Zjistil jsem, že na výrobu medoviny nelze 1 uplatit ani rady vinařů. Jsem rá že je tato fáze za mnou a že si dnes mohu pochutnat na naší jedinečné medovině.
Po minulé zkušenosti s medovinou dělanou za tepla, kdy mi prasknul lt.
Nejdříve si rozmyslím, kolik litrů medoviny chci vyrobit a podle toho si odvážím (odměřím) množství medu. Poměr hmotnosti medu a objemu vody musí být přibližně 1: to znamená, že na cca 1litrů medoviny potřebuji kg medu a litrů vody, na litrů medoviny pak kg medu a litrů vody, apod. Chceme-li použít koření, připravíme do louhovacích pytlíků a. Doba pro první stočení medoviny vyráběné za studena nastala. Domácí výroba medoviny Radek Hubač Výkupní ceny medu jsou pod hranicí nákladů, proto doufám že včelaři budou více využívat možnosti realizace medu v podobě medoviny. Tato snaha je nejurgentnější v 30.
Myslím, že medovinu není potřeba nijak zvlášť představovat, protože je známá už tisíce let.
V zásadě je výroba medoviny podobná výrobě vína, pouze s tím rozdílem, že jako základní surovinu nepoužíváme šťávu z hroznů, ale. Proces výroby probíhá stejně jako při výrobě za tepla, jen se med rozpouští ve vodě o teplotě kolem °C a jsou použity chladnomilné kvasinky, díky kterým se docílí rozkvašení už při teplotách mezi 13–°C. Pokud ale nemáte s výrobou medoviny zkušenosti, raději se do výroby za studena nepouštějte. Do medoviny môžeme pridať aj aromatické látky, napríklad vhodné byliny a podobne, alebo ju chuťovo upravujeme až po vykvasení, prezrádza svoj recept na výrobu kvalitnej medoviny a pokračuje: Sud sa zapečatí, osadí sa doň vínna pípa, cez ktorú vidíme, ako nám zákvas pracuje. Mnozí z nás si na poutích nebo farmářských trzích pochutnávají na lahodné medovině.
Medovina sa kvasí až týždňov v. Tento výborný nápoj si však můžete připravit i doma. Ukážeme vám postup krok za krokem. Postup při výrobě medoviny se příliš neliší od výroby vína, jen se místo šťávy z hroznů použije roztok vody s medem. Výhodou výroby za studena je, že sa nezničia mnohé aromatické látky.
Jej nevýhodou je dlhý čas vyčistenia medoviny (aj roky) a častejšie stáčanie medoviny , pretože termolabilné bielkoviny v roztoku vypadávajú postupne a vytvoria na spodku nádoby kal. Výroba za tepla spočíva vo varení roztoku vody a. Pravda, ako u koho, záleží na chuti. Tradičná medovina sa pripravuje dvomi spôsobmi, za tepla a za studena.
Výroba medoviny je jedinečná výrobním postupem – medovina je totiž nevařená.
Tu je recept na našu domácu medovinu, ktorú robíme naozaj v malom množstve. Užívame ju skôr, ako liek, než ako nápoj. Výborná je za tepla i za studena , účinná pri nachladnutí.
Podle výrobního postupu můžeme medoviny rozdělit na nevařené, kdy se med smíchá s vodou za studena , případně za mírně zvýšené teploty (tento postup využíváme u kvalitního medu), a na vařené medoviny , kdy med s vodou povaříme, přičemž sbíráme vznikající pěnu. Směs dobře rozmíchejte za pozvolného zahřívání na plotně. Uveďte k varu, stáhněte plamen a velmi mírně vařte. Při ohřevu a behěm varu se na hladine tvoří pěna, kterou je třeba sbírat. Jsou to vysrážené bílkoviny, které by vytvářely později obtížně odstranitelný zákal a mohly by kazit chuť medoviny.
Připravuji medovinu již několik let pouze za studena (vaření je barbarství na medu) díl medu díly vody. Na 10l zákvasu dám kostičku kvasnic. Nechám kvasit v teplé místnosti.
Po vykvašení přenesu do sklepa. Po usazení kalu přetočím do menšího demižonu a nechám dozrát ve sklepě. Poměr medu a vody se upraví podle toho, jak chceme mít medovinu silnou.
Filtrace medoviny Bílek Filtry dodává komplexní řešení filtrace pro výrobce medoviny. Dodáváme řešení na míru pro všechny stupně filtrace při výrobě medoviny. Menší výrobci ocení naše multifunkční zařízení, která zvládnout několik typů filtrace včetně základní sanitace. Pro velké producenty dodáváme.
A máme tu něco pro mlsné jazýčky. Sladký a lahodný bezinkový likér, který navíc velmi prospívá našemu zdraví. Postačí jedna sklenička před spaním a budete se cítit lépe.
Tak ako všetko hodnotné, aj výroba medoviny je dlhý a náročný proces trvajúci minimálne rok. Všechny kroky se při výrobě medoviny mohou v detailech lišit, jejich princip však zůstává stejný. Nicméně existují dvě varianty výroby medoviny – vařená medovina a medovina vyrobená za studena. Vařené medoviny jsou obvykle vyráběny z méně kvalitního medu, který se smíchaný s vodou povaří. Opomíjený likér, který se právem vrací na výslunní.
Dovolujeme si Vám představit medovinu nového tisíciletí, která navazuje na tradice našich předků. Lahodný nápoj, od nového výrobce, založený na pečlivé výrobě z nejkvalitnějšího výběrového. Potěšení v ní našli také Vikingové, Germáni a Keltové.
Technologická výroba medoviny se po staletí zdokonalovala. V současnosti existují tři základní druhy medoviny (nevařená, vařená a ovocná). Výrobci medoviny přicházejí s poměrně pestrou nabídkou lahodného a ušlechtilého nápoje. Zkvašený med a medovina.
Zodpovědný včelař med s vyšším obsahem vody zákazníkům nikdy nenabídne. Co s ním udělá záleží pouze na něj, ale dá se dále použít například na výrobu medoviny. Podľa výslednej sladkosti sa medovina delí na: suchú (- °NM) a sladkú (- °NM).
Podľa výrobnej technológie sa medovina ďalej delí na: medovinu varenú a medovinu vyrábanú za studena.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.