čtvrtek 27. srpna 2015

Zkumavka na krev

Zkumavka s černou zátkou. To co se bude z krve určovat vždy naordinuje lékař. K dispozici jsou zkumavky s příslušným aditivem, v různých barevných provedeních, různách rozměrů a objemů.


Měli byste mít před sebou: zkumavky na odběr krve, škrtidlo, vatové tampony, obvaz nebo zdravotní lepicí pásky a alkoholové ubrousky. Ujistěte se, že zkumavky na krev a lahvičky na krevní kultury nejsou prošlé. Plastová zkumavka s protisrážlivým prostředkem – heparinát Li, Na (Vacuette) Fagocytóza, oxidační vzplanutí.

Nesrážlivá žilní krev. Dle termínu na intranetu. Sterilní jednorázová testovací zkumavka pro krev nebo moč ml. Skladem od Kč Detail.


Plastové zkumavky se hodí na odběr a transport vzorku moči nebo krve, případně i jiných materiálů, které jsou potřebné k provedení laboratorních testů. V naší nabídce najdete ml kónické zkumavky v balení po 1kusech, nebo menší balení po kusech. Sarstedt, žlutý uzávěr, objem ml.


Kalibrovaná plastová zkumavka (modrý uzávěr) Vyšetření močového sedimentu.

Močová Vacuette zkumavka s kulatým dnem – 1ml. Při odběru více zkumavek se prioritně přenáší krev do zkumavek na srážlivou krev (bez přísad) a pak s přísadami. EDTA, citrát …) Bezprostředně po odběru je nutné zkumavky s přísadami promíchat, aby došlo k homogenizaci odebrané krve a promíchání antikoagulačního roztoku v celém objemu zkumavky. Tampon ohneme přes okraj zkumavky asi 2cm od hrotu do úhlu 120º. Vyvoláním kašlacího reflexu se na tampon zachytí vylétávající kapénky.


Vyrobeny jsou z materiálů speciálně vhodných k PCR či jinému laboratornímu využití. Již můžete snadněji a rychleji nakupovat na e-shopu. Nejmenší zkumavky pro PCR, vhodné pro m. Médium obsahuje antibiotika, inaktivované prekolostrální telecí sérum, TRIS-HCl pufr a indikátor pH.


V mrazicím prostoru chladničky, lépe v mrazničce při teplotě –15°C a nižší. Odběr arteriální,kapilár. Pokyny pro odběr krve na vyšetření acidobazické rovnováhy (ASTRUP) Potřeby: Kapilární odběr - kapilára (pro odběr glykémie, pro odběr na vyšetření acidobazické rovnováhy), mikrozkumavka, štítky, sterilní lanceta nebo jehla, dezinfekční roztok, alkohol, alkoholéter, éter, magnet, míchací drátky, zátky. Venózní (arteriální) odběr - zkumavka s oranžovým. Vakuová zkumavka se nesmí nasadit na vnitřní jehlu držáku před venepunkcí, protože by se vakuum ve zkumavce zrušilo.


Jakmile krev začne pomocí vakua vtékat do zkumavky , lze odstranit turniket. Je-li ve vakuované zkumavce protisrážlivé nebo stabilizační činidlo, musí se zabránit styku tohoto činidla s víčkem zkumavky. Pokud to z provozních důvodů není možné, musí být.


Takže tohle je uzávěr pro mou zkumavku.

Uvnitř mé zkumavky je krev. Tohle je zkumavka naplněna krví. Je to tak trochu speciální zkumavka. Zvláštností na ní je, že na jejích stěnách je chemikálie, která zabraňuje krvi, aby se srážela. Pokud je odběr proveden do správné odběrové zkumavky jiného výrobce, je materiál podle požadavků zpracován.


Má-li pacient dostatečně silné žíly, můžeme využít vakua, které si připravíme těsně před odběrem vytažením a zaaretováním pístu na stříkačce. Po skončení odběru píst na stříkačce ulomíme a ze stříkačky se tak stává uzavřená zkumavka , ve které se krev nemůže kontaminovat, rozbít nebo jinak znehodnotit. Krev je kapalná, vazká a viskózní cirkulující tkáň složená z tekuté plazmy a formovaných krvných elementů (červené krvinky, bílé krvinky, krevní destičky). Medicínské termíny souvisící s krví často začínají na hemo-nebo hemato-, což je odvozeno z řeckého slova haema znamenajícího „ krev “.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky