středa 23. března 2016

Jaké víno ke grilovanému masu

K prázdninám bezpochyby patří grilování a ke grilovaným pokrmům sklenka dobrého vína. Lámete si hlavu, jaké víno k čemu zvolit? Už dávno neplatí, že lidé rozdělují víno jen podle barev.


Rádi vám poradíme, jaké víno je vhodné ke kuřecímu masu , nebo co například zvolit k rybám. Jaké víno podávat k rybám. Bílé víno se podává k bílému masu , červené víno k tmavému masu. Víno je vhodné při přípravě rybích pokrmů, pokrmů z krabů a raků, při různých úpravách masa, do omáček, do salátů a krémů. Rulandské šedé, Svatovavřinecké mladé.


Připravili jsme pro vás malého průvodce. Zjednodušeně se dá říct, že platí pravidlo k bílému masu bílé víno , k tmavému masu červené víno. Drůbež označujeme obecně za lehká hlavní jídla, podobně jako ryby, a také při výběru vín se řídíme obdobnými pravidly.


Platí to ale především u velmi jemných úprav a záleží na typu omáček a dalších způsobech přípravy drůbeže. Jen se musíme naučit správně vína kombinovat s jídlem. To znamená, že k bílému masu patří bílé víno. Ke steaku oceníme jiné víno než k domácímu guláši. Platí pravidlo, že ve finále je nejdůležitější způsob přípravy a koření.


Ke špičkovým steakům na grullu, z argentinského masa apod. Nejsou těžké, naopak jsou málo kalorické a rozhodně vám neudělají ostudu. Výborně chutnají ke grilovanému masu taky omáčky zhotovené z tvarohu, jogurtu nebo nastrouhaného sýra. Kuřecí, krůtí maso a drůbeží polévky podáváme s bílými málo aromatickými víny typu Müller-Thurgau, Pálava. K pokrmům s hustými bílými omáčkami jsou vhodná především bílá vína.


Ke konzumaci hustých omáček se zvěřinou jsou vhodná červená vína. Víte třeba, jaké se hodí víno ke kachně nebo k rizotu? Telecí maso s jemnou omáčkou můžeme doplnit Veltlínským červeným raným. Nechte téměř všechno víno odpařit, až bude pánev působit suchým dojmem.


Obsah pánve zalijte vývarem a nechte 3–minut pobublávat, odpařovat se a houstnout, objem by se měl svařit na polovinu. Ke konci vaření můžete do pánve přilít šťávu, která se mezitím uvolnila z čekajícího masa. K tmavým masům a ke kořenité úpravě masa naléváme červené víno.


Ke sladkým dezertům je vhodné sladké víno. K sýrům podáváme víno podle druhu sýru. A ke grilovanému masu jistě patří i dobré víno. A jaké víno se hodí k jednotlivým druhům grilovaného masa, vám poradíme v následujícím článku.


Zažité obecné pravidlo říká, že ke světlému masu např. Jogurtová omáčka s limetkou. Velice rychlá studená omáčka z jogurtu, máty, limetkové kůry a šťávy, která se skvěle hodí ke grilovanému masu. Obecně platné pravidlo praví, že ke tmavému masu patří víno červené, v bílému masu bílé a touto jednoduchou analogií lze napárovat víno k jakémukoliv jídlu. Nemusí to být ale jen červené víno , jsou i krásná a plná bílá vína, nebo třeba plnější a elegantnější růžová, která si můžeme v tomto období dát.


Víno se také skvěle doplňuje s jehněčím nebo zvěřinou s úpravou středomořských bylinek. Nebojte se ale při kombinaci jídla se Syrahem experimentovat. Víno se díky své rozmanité chuti s jemnými niancemi hodí rovněž k cheesburgeru s modrým plísňovým sýrem a také ke grilovanému masu. Poradíme vám, jaké víno vybrat ke grilovanému masu , rybám a mořským plodům tak, aby vaše chuťové buňky zajásaly.


Ať už se chystáte grilovat pupek, rump, roštěnou nebo svíčkovou k dobře odleženému hovězímu sáhněte nejlépe po krásném ovocném a sytě červeném vínu. Co ke grilovanému masu aneb Vyměňte pivo za víno K posezení u grilu samozřejmě patří i dobré pití. Opékané maso, zeleninu, ale třeba i sýry dokáže stejně jako v případě jakéhokoli jiného jídla o několik pater povýšit – ale taky nemilosrdně skolit. S nastupujícími trendy v životním style a stravování, jako je vegeteriánství a veganství přichází alternativy ke grilovanému masu , těmi jsou grilovaný sýr, houby nebo ovoce a zelenina. Mezi druhy sýru, které se hodí na gril patří hermelín, halloumi nebo v Česku a Slovensku populární oštiepok.


Supertip pro lahodnou okurkovou omáčku! Doby, kdy lidé rozlišovali pouze bílé a červené víno podle toho, jaké zrovna jedí maso, jsou pryč. Jenže když se člověk v této oblasti příliš neorientuje, tak čert aby se v tom vyznal. Výjimky potvrzují pravidla a člověk aby se pomalu bál nějakou láhev ke grilovanému masu otevřít. Sommeliér Vladimír Vaněk radí.


Vše co jste chtěli vědět o šťáva k pečenému vepřovému masu ¨. Ať už je to recept, článek nebo fotografie týkající se šťáva k pečenému vepřovému masu ¨, tak jistě skvěle poslouží jako inspirace pro přípravu nebo zdroj informací o šťáva k pečenému vepřovému masu ¨. Přejeme příjemnou zábavu. Grilovaná zelenina slouží jako doplněk ke grilovanému masu nebo může být jako samostatný hlavní chod. Na grilu se může plnit a zapékat nebo grilovat na plátky potíraná kořeněnou marinádou. Podáváme tedy víno lehčí než ke stejnému druhu masa bez zeleniny.


Podle úpravy masa můžeme říci, že vařenému a dušenému masu se hodí kabinetní bílé víno , k pečenému prorostlému velice plné bílé víno , jemné červené víno nebo kabinetní víno , k netučnému grilovanému masu pak víno bílé pozdních sběrů. Milujete v létě grilované pochoutky? Kromě masa byste však neměli zapomínat ani na zeleninu! V dnešním článku se dozvíte tipy na skvělé saláty, které si můžete dát jen tak nebo jako přílohu ke grilovanému steaku či klobásce. Ke grilovanému masu nebo k bramborákům děláme podobnou, velmi jednoduchou a skvěle chutnající omáčku - kysanou smetanu nebo smetanový jogurt smícháme s utřeným česnekem, solí a pepřem (množství podle chuti).


Drůběží maso vždycky doplňte jen bílým, mírně aromatickým vínem, zkuse třeba Muller Thurgau nebo Pálavu. K hovězímu podávejte vyzrálejší, plná červená vína. Vsaďte na Cabernet Sauvignon a neuděláte chybu. K telecímu masu s parmezánem se perfektně hodí Merlot, Chianti a Brunello. Telecí piccata si rozumí s Rosé, Sangiovese a Brunello.


Chutné je Veltlínské a Zweigeltrebe. Nezapomeňte víno vychladit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky