pondělí 16. května 2016

Maggi z libečku

List libečku Autor: Archiv ireceptar. Jen při vaření pak musíme pamatovat na to, že nejdřív přidáme tyhle nasolené směsi a teprve pak pokrm dosolujeme na konečnou chuť. Tématické fráze: maggi libecek domácí magi domácí maggi libeček magi recept pasta z libečku konzervace libečku využití libecku libeček recepty polévkové koření z libečku libeček domácí magi domácí maggi recept magi libeček recept maggi libeček konzervace libeček maggi recept na magi catni z libecku maggi libeček magi. Magi z libecku recepty, které budete milovat.


Maggi z libečku

Je pravda, že chutí libeček připomíná maggi , ale v originální receptuře na proslulé tekuté koření byste jej hledali marně. Domácí Maggi z libečku. Připravte si svazek libečku (listy i stonky), sůl, olej, čisté sklenice, ostrý nůž a prkénko.


Jednou z velmi prospěšných vlastností libečku je příznivý vliv na naše zažívání. Zlepšuje trávení a stimuluje produkci trávících šťáv. Může pomoci lidem trpícím nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem plnosti po jídle a celkově pomalým zažíváním.


Tématické fráze: magi z libecku domácí magi z libečku libeček recepty libeckove magi libeček domaci magi libeček magi recept recept na magi z libecku libeček v soli libeček magi zpracování libečku libecek domaci magi recepty z libečku maggi z libečku libeček jako magi libeček zpracování libeček recept recept z libečku. Nejlépe se pěstuje z takzvaných kořenových puků. Semena lze vysévat v březnu až dubnu, případně v srpnu a září. Svazek libečku - listy i stonky (nejlépe sklizené od června do července) - nakrájejte na prkénku na malé kousky.


V míse libeček prosolte a zalijte olejem a pak napěchujte do sklenice. Seříznu na výšku a uzavřu víčkem, používáme je do polévek, pod maso, rozemeleme do sekané. Takto dávám veškeré nakrájené zelené listy i bršlici,merlík všedobr,kopr,pórek i pažitku(stroužky česneku). Jen do sklenic nemačkat, stačí setřepat. Maggi vyrobené podle stávající receptury obsahuje vodu, sůl, pšeničný lepek, méně než pšeničných otrub, cukr, ocet, umělou příchuť, inosinan sodný (E631), guanylan sodný (E627), dextrózu a karamelové barvivo.


Maggi z libečku

Jedna dávka (čajová lžička) obsahuje 4mg soli, což odpovídá denní dávky sodíku. Můžeme si připravit také domácí libečkové maggi dochucovadlo. Vynikne také ve spojení s luštěninami nebo jídly z vajec. Přidání libečku do starých brambor při vaření zlepší jejich chuť. Libeček se dává do bylinkových olejů a octů.


Plody se přidávají do nakládané zeleniny i do pečiva. Pokud se vám libečku urodilo víc, můžete z něj během pár minut připravit „ maggi ” na později, které vám v chladu vydrží opravdu dlouho. Pánům pomáhá při potížích s prostatou, dámám zase s nepravidelnou menstruací. Také dokáže rozpouštět močové a ledvinové kameny, pomáhá vylučovat toxiny z organismu a má i afrodiziakální účinky.


Je také účinným pomocníkem při plynatosti, za tímto účelem můžeme přidávat jeho listy či semena do pokrmů, nebo si po jídle připravit slabší čaj z listů a semen, popřípadě kořene. Pomáhá při revma a čistí krev Čaj z libečku má výrazně močopudné a tím také čistící účinky. I v mé zahrádce stále roste několik exemplářů, neboť libeček rád přidávám do polévek a omáček.


Mladé listy můžeme využívat jako zdravý salát. Můžete hodit i do mixéru a nasekat v něm, jen ne úplně na kaši. Posypejte solí a důkladně pomačkejte vařečkou nebo třeba paličkou z hmoždíře. V některých jazycích je libeček označován jako maggi bylinka.


Například v němčině (Maggikraut), holandštině (maggiplant) nebo dánštině (maggiurt). Nemusíte být zkušení pěst. Esence z libečku se používá do parfémů.


Použití v kuchyni: Listy se ochucují polévky a vařená jídla. Stonky se bělí jako celer nebo proslazují jako andělika. Kořeny lze loupat a vařit jako zeleninu. Vonné nažky se přidávají do chleba a dalších pečených pokrmů. Drcené kořeny se někdy používají jako koření.


Maggi z libečku

Listy z libečku se konzumují syrové nebo tepelně upravené, nejsilnější stonky se mohou odstranit a použít na výluh nebo přípravu čaje Lékárnička na dosah ruky. Dodnes se libeček využívá k léčbě, nazmar nepřijde nic z rostliny. Přidávání listů do pokrmů podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a potlačuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky