středa 18. května 2016

Kvásek na kyselo

Jak použít kvásek z lednice: před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem. Nezkoušela jsem to ,ale myslím si , že to bude fungovat. Ochuťte kmínem a solí, přiveďte k varu a minut povařte.


Kvásek na kyselo

Na pánvi na lžíci másla osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a umíchejte vejce. Vejce i brambory rozdělte do talířů a zalijte polévkou. Správné krkonošské kyselo má lehce navinulou chlebovou vůni, a po chlebu také trochu chutná. Také voní houbami, kmínem a čerstvými vajíčky na másle. Pravé krkonošské kyselo se vaří z chlebového kvásku.


Přinášíme recept, jak uvařit krkonošské kyselo – hutnou krajovou polévku – i v kterémkoliv jiném regionu. Akorát, že se kvásek na kyselo nabízí „odjakživa“, bez humbuku – a velmi levně. Hospodyňky v regionu dbají, aby měly kousek kvásku na kyselo vždycky při ruce, a tak někdy kvásek mrazí.


Od kvásku na kyselo se neočekává, že bude vzcházet a něco kypřit, takže jestli sem tam nějaká kvasinka vymrzne, ničemu to nevadí. Kvasek na kyselo recepty, které budete milovat. Chlebový kvásek - recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny.


Vše najdete na webu Recepty. Závěr je ten, že doporučuji používat recept na kvásek variantu č. Pokud však nemáte chuť se do kvásku dny po sobě dívat, chcete ho nechat jen sám sobě, lze použít jednoznačně raději variantu s rumem, tedy variantu č. V dnešním videu si ukážeme, jak vytvořit věčný kvásek na domácí kváskový chleba, který je ten nejlepší, co znám. Tento kvásek jen budete odebírat a přidáva. Už ten nebo den můžete naposledy odebrat a nakrmit kvásek potřebnou moukou a vodou co máte v receptu na 12h prokvašování a další den už můžete přidat ostatní suroviny a připravit si těsto na chleba.


Kvásek na kyselo

Ze začátku než bude kvásek dostatečně silný budou ty chleby trošku konzistenčně jiné než častým pečením. Až kvásek povolí, nalijete do hrnce vodu a necháte vařit, přidáte asi čtyři pokrájené oloupané žampiony, a s hrstí sušených hub, sůl, kmín a povaříte. Charakteristickou chuť získává díky chlebovému kvásku.


Kyselo reprezentuje typické jídlo Krkonoš. Recept prozradil v soutěži Pochoutkový rok Josef Kopecký, k. Ten, kdo má doma kvásek a malé děti, čas od času prostě nestihne upéct, co si naplánoval. Když si uděláte rozkvas na chléb, který nestihnete upéct, když si rozkvasu nevšímáte tak dlouho, že je příliš kyselý na koláč, nebo když se vám prostě jen nechce špinit hrnec na jíšku, sáhněte po jednom z našich osvedčených polévkových receptů. Kvásek si můžete jednoduše objednat v pekárně nebo najít prostřednictvím kváskové mapy na webové stránce pecempecen. Pozor si dejte na mražený kvásek , který lze koupit v supermarketu.


Kvásek na kyselo

Je velká pravděpodobnost, že budou kvasinky. Chuť kvásku by měla být kyselá a vůně naopak příjemná a výrazná – asi jako při kvašení ovoce. Ovšem ne každému musí kvásek vonět, proto se orientujte spíše podle chuti. Musí být vláčné a pružné.


Hněteme je rukama nebo elektrickým hnětačem, aby se nelepilo. Bochánek přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Když zvětší objem o polovinu, necháme ho ještě asi minut kynout na chladnějším. Na chlebový kvásek nalijeme studenou vodu (asi na dva prsty nad kyselo ) nejlépe večer a občas zakvedláme, aby se rozpustilo.


Necháme stát do druhého dne.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky