Telecího masa jsou vhodně kombinuje s výraznějšími bílými nebo růžovými víny. K vepřovým masům jsou vhodnější plná červená vína. Ani pak se ho nebojte použít, korková chuť se při zahřátí vyvaří. Takže ideální pod maso nebo třeba svařené víno.
U jemné omáčky ale na víno s korkem zapomeňte, tam by korek mohl jít poznat. Omáčky totiž nebudete vařit dostatečně dlouho. Víno k rybám a korýšům volíme bílé a podle způsobu úpravy těchto pokrmů vybíráme vína lehčí, jednodušší, jemná a silnější. V pánvi rozpálíme zbylý olej, maso na něm opečeme, z každé strany asi minuty, vyndáme, lehce posolíme a udržujeme teplé.
Do výpeku nalijeme víno a přivedeme k varu. Přilijeme kašičku ze solamylu a smetany, znovu uvedeme do varu a na mírném plameni minuty provaříme. Většinu pokrmů z jehněčího masa skvěle doplňují vína z oblasti údolí řeky Rhôny, totéž platí pro odrůdová vína Pinot noir z různých světových regionů a samozřejmě i burgundských apelací.
Nebojte se experimentovat, nabádá na serveru Vivino. Například pečené jehněčí s bylinkami je skvělé s víny z oblasti Rhôny či kalifornským. Ke steaku oceníme jiné víno než k domácímu guláši. Platí pravidlo, že ve finále je nejdůležitější způsob přípravy a koření.
Ke špičkovým steakům na grullu, z argentinského masa apod. Na tom se opravdu shoduje nejvíc lidí: hovězí maso a červené víno fungují společně za všech okolností. V zásadě jde o to nepřebít chuť steaku chutí drinku. Pokud například grilujete maso , dejte si k němu víno s příchutí dubu a budete překvapeni, jak chuť masa vynikne. K různým kyselejším zeleninovým salátům a podobným jídlům se zase perfektně hodí mírně ostrá bílá vína, sladší a sladká báječně „dochutí“ sladký dezert.
Druhý den slijte víno přes síto (ale uschovejte ho). Do silnostěnného hrnce s poklicí dejte na oleji vyškvařit slaninu. Přimíchejte malé cibulky, pokrájenou cibuli a vše dozlatova opečte. Vyjměte z hrnce a na oleji orestujte maso a mrkev společně s česnekem.
Pokud je maso příliš tučné, volte raději mladé červené víno s vysokým obsahem tříslovin. Potom víno scedíme do jiné misky a maso oddělíme od cibule. Koření již dále nepoužijeme. Na oleji necháme rozškvařit slaninu a na ní orestujeme maso.
Vmícháme okapanou cibuli a nastrouhanou mrkev. Ještě asi minuty restujeme a potom vše zalijeme slitým vínem. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni doměkka.
U tučného masa je lepší volit mladé červené víno , které má vysoký obsah tříslovin (Cabernet Sauvignon, André, Dornfelder). Frankovky či Svatovavřineckého. Sýry Neexistuje universální víno vhodné ke všem druhům sýra.
Jak správně nalévat víno - článek na Vaření. A NEVÍTE, JAKÉ VÍNO VYBRAT? Doporučené pokrmy k vínu podle základních gastronomických menu.
Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Irsai Oliver. Kombinace vína a vhodných pokrmů pro výsledné spojení harmonií chutí, aromat a barev. Lehká bílá vína jsou vhodná k podávání lehkých jídel, vyzrálejší bílá vína jsou vhodná k vydatnějším jídlům, sladká bílá vína jsou vhodná k podávání ovocných salátů nebo dezertů.
Potom zalijeme trochou marinády a pod pokličkou dusíme doměkka. Slaninu, cibulky a maso krátce orestujeme. Ve zbylé marinádě rozetřeme dohladka solamyl. Asi po minutách přidáme pokrájené žampiony a zalijeme je marinádou se solamylem. Léto je v plném proudu a vsadím se, že drtivá většina z nás si užívá volnější režim.
Počasí momentálně skvěle přeje houbařům, a tak i tato aktivita může patřit do vašeho prázdninového koloritu. Sám jsem se o víkendu vrátil s plným košíkem hub, a tak jsme si doma užili houbové hody, ale tím vyvstala i otázka, co k těm jídlům vybrat za víno.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.