čtvrtek 23. června 2016

Náplň do sushi

Sushi lze kombinovat s mnoha ingrediencemi, které tvoří náplň. Rozhodně doporučujeme experimentovat, ale pouze do jisté míry (párek do sushi rozhodně nedávejte!). Tentokrát jsme udělali průzkum, které sushi náplně jsou mezi nadšenci nejoblíbenější. Přichystejte si bambusovou podložku, kterou můžete obalit v potravinové fólii (rýže se pak méně lepí a podložka se lépe čistí).


Náplň do sushi

Nakrájejte si náplň do sushi (ryby, zeleninu) zhruba na půl centimetru silné plátky. Na ryby nejlépe použijte speciální ostrý filetovací nůž. Sushi krájame vždy veľmi ostrým nožom, ktorý vopred namočíme do vody.


Hotové sushi elegantne naaranžujeme na tanier a podávame. Nezabudnite na nakládaný zázvor, wasabi a sójovú omáčku. Sushi môžete servírovať na špeciálnych sushi tanieroch. Uhodnete, co má společného Sushirrito a polibek Gejši?


Náplň do sushi

Hotový rozvar nalijeme rovnoměrně do ještě horké rýže a jemně ho s ní smícháme (nemícháme silou, rýže by ve výsledku neměla být kašovitá). Rýže na sushi je nutné přibližně minut chladit. Poté ji přemístíme do připravené mísy, ideálně dřevěné, a postupně do ní pomalu přimícháváme octový nálev. Poté, co prsty vytvoříme v rýži rýhu pro náplň , lehce potřeme WASABI pastou, a vložíme zvolenou náplň (plátky či proužky ryby, zeleniny, krabí tyčky).


Sashimi sushi - jsou kousky úhledně nakrájené ryby, které se namáčí do různých druhů dresinků a omáček. Podává se k nim zelenina. Temaki sushi - řasa je smotaná do tvaru kornoutku. Dovnitř vkládáme náplň z rýže, zeleniny a kaviáru. Vnitřek můžeme lehce potřít směsí wasabi křenu.


Náplň do sushi

Rinse the sushi rice in cold water until the water runs clear, then soak roughly two parts rice to three parts cold water in a saucepan for minutes. Next, bring the rice to the boil, cover and cook for minutes or until the rice has absorbed all the water and is tender. Check the packet instructions for exact timings. Sojovku nalijete do malé mističky.


V ní rozmícháte trochu wasabi (je to síla, takže radši nejdřív méně, ochutnejte a pak až přidávejte). Kousek sushi v tom lehce omatláte a na jeden vrz strčíte do pusy. Až po spolknutí je čas si dát plátek zázvoru na pročištění pohárků. A pak zas nový kousek sushi.


Do tradičních rolek, kde se klade na mořskou řasu nori a spolu s náplní vznikají maki (tenké hoso-maki, široké futo-maki, obrácené s řasou uvnitř ura-maki). Do ruky vám v sushi baru připraví i kornout temaki. Ne, takové ingredience do sushi nepatří. I když podle reportéra Ládi Hrušky ano. Podle jeho „levného a chutného“ receptu totiž k přípravě domácího sushi stačí toastový chleba, paštika, tavený sýr či lískoořískový krém.


Jako náplň do sushi můžete použít běžně dostupné suroviny jako avokádo, okurku, ryby a mořské plody - lososa, tuňáka, mořského ďasa, krevety (na čerstvé ryby doporučujeme Makro), nakládanou ředkev nebo vaječnou omeletu. Variací je však nepřeberné množství. Původně tohle tradiční japonské jídlo nic víc neobsahovalo, přestože v moderních sushi -barech se předhánějí, co do téhle dobroty přidat: zeleninu,.


Existuje bezpočet různých tvarů sushi , ale jednoduchá rolka je jedním z těch nejoblíbenějších. Můžete do ní zabalit prakticky co vás napadne. Kromě tradičního maki, u kterého je z vnější strany nejčastěji mořská řasa nori. Ukážeme vám, jak si můžete sami připravit maki sushi.


Co potřebujeme: krátkozrnná rýže plátky Nori (sušená mořská řasa) náplň dle vlastního výběru wasabi rýžový ocet. Chirashi sushi , se skládá z vrstvy okyselené rýže, na kterou se kladou ryby, zelenina, vejce aj. Mezi málo známé druhy v Evropě patří například inari sushi ( náplň zabalená v taštičce z tofu), nebo osi sushi , které po zformování vypadá jako dort. Velmi oblibené jsou speciální rolky. Míchání wasabi a sojové omáčky je barbarství.


Těhotné ženy by sushi neměly jíst vůbec. To jsou asi nejčastější mýty o sushi , které se objevují. Jak se jí a co všechno se může použít jako náplň do rýžové rolky?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky