úterý 29. prosince 2015

Sušené trnky

Postup jak připravit sušené trnky. Zralé trnky , které ještě nepřešly mrazem, zbavíme stopek a dobře omyjeme. Nejlepší jsou vzduchotěsné dózy či sklenice, méně vhodnou možností jsou sáčky. Ovoce by pak mělo být uloženo v temnu, nejlépe poslouží komora či spíž.


Trnky působí proti baktériím a zánětům. Co sbíráme z trnky kromě plodu?

V léčitelství se používá plod a květ trnky. Květy obsahují amygdalin, kumarin a flavonoglykosidy, které působí močopudně a projímavě. V plodech jsou třísloviny, amygdalin, kyseliny a vitamin C, které m ají stahující (adstringentní) účinek. Můžete je také zamrazit, čímž jim ještě prodloužíte trvanlivost (možná se vám budou hodit i Super triky, jak udržet ovoce a zeleninu déle čerstvé. Ty musíte znát!).


Léčivou sílu mají trnkové květy, listy i plody. Sušené trnky s kostkou: 3g. Co obsahují plody trnky.


Bobulky trnky jsou cenným zdrojem vitamínu C, A, E, dále jsou bohaté na třísloviny a ovocné kyseliny. Jelikož mají trpkou chuť, konzumujeme je ve formě čaje, likéru, sirupu či vína.

SuŠenÉ trnky v suŠiČce recepty, které budete milovat. Jejich hořkost se snižuje po prvním mrazu. Dobře vyzrálé omyté trnky vkládáme po vrstvách do skleniček a prosypáváme je cukrem. Zalijeme je bílým vínem (i ovocným), sklenice uzavřeme a sterilizujeme min při teplotě ˚C.


Sú známe ich pozitívne účinky pri hnačkách, tráviacich problémoch, ochoreniach mechúra a močových ciest. V ľudovom liečiteľstve sa okrem plodov využívajú aj ich kvietky. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme sušené trnky a – minut povaříme. Krajanky 1g, v dárkovém, ručně šitém konopném pytlíčku. Přisypeme květy trnky a přesličky, – minut louhujeme a scedíme.


V průběhu dne vypijte celou dávku čaje. Podporuje hubnutí a tím ubývání na váze, pročistí krev, prospěje játrům a ledvinám. Pití čaje nemá nijak omezené množství, kolik. Zabaleno v celofánovém sáčku, na vyžádání možno zabalit do klasického papírového pytlíku. Trháte je s peckou, na trhu je kupujete s peckou, tak proč je tedy i neusušit s peckou ? Tento web používá soubory cookie.


Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Nakonec odkrojte všechen viditelný tuk. Pro lepší trvanlivost (i chuť) jerků posypte suché maso z obou stran kořenící směsí, naskládejte proužky jeden přes druhý do nádoby, pevně jí uzavřete a vložte na 6-hodin do lednice.


Existují kultivary trnky jako Plena s plnými květy, nebo Purpurea s purpurovou barvou květů, ale osobně bych doporučil používat klasický druh.

Ten seženete jen ve školkách zaměřené na původní druhy dřevin. Naštěstí se snadno množí kořenovými odnožemi (odkopky), kterých je okolo každého divoce rostoucího keře. Zavaření je jednoduché, sušené ovoce se naskládá do sklenice, zavře se víčko a bez přidání vody se zavaří při teplotě 80°C na minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky