Kakaové boby, ze kterých se kakao vyrábí, se získávají z bobulí, které rostou přímo z kmene nebo tlustších větví stromu s názvem kakaovník. Jeho původ nutno hledat v tropické Americe, a to v oblasti řeky Orinoko mezi Kolumbií a Venezuelou. Původem pochází z tropické oblasti Jižní Ameriky, kde byl pěstován pravděpodobně již v 5. O prvenství se také velmi snažila Brazílie, ale produkce stále klesá, zejména díky plísni, která napadá kakaovníky. Rozhodli se tedy zaměřit spíše na kvalitu nežli kvantitu a snaží se o pěstování kakaa v bio kvalitě.
V současné době se kakao pěstuje zhruba ve zemích světa.
Název kakao se používá právě pro tato semena, případně pro prášek z nich vyrobený. Zralé plody se ze stromů sklízí ručně – odsekávají se pomocí mačety. Poté se otevřou krátkým nožíkem, opatrně, aby bylo možné vyjmout z nich nepoškozené kakaové boby, jež jsou bílé a hořké. V dnešní době je často zmiňované jako „superpotravina“ a toto označení mu jistě právem náleží. Zajímá Vás, kde všude na světě se kakao pěstuje , jak se sklízí a zpracovává?
Neváhejte si o něm přečíst více. Oetker má ve svém portfoliu Holandské a Přírodní kakao prvotřídní. Kávovníky totiž pro svůj růst potřebují značnou vlhkost – proto tropické podnebí, ale zároveň, zvlášť arabica, nepříliš vysokou teplotu – proto horské oblasti.
Každá ze zemí, kde se káva pěstuje má jiné klimatické podmínky a kávy tak získávají příjemnou chuťovou diverzitu. Káva Robusta má ve Vietnamu vyšší zastoupení než kávy Arabika, a to mimo jiné kvůli. Do Evropy čokoládu přivezli Španělé a ta se rychle (již v 16. století) stala velmi oblíbeným nápojem. Zadní Indie a Španělské východní Indie (především na Filipíny).
Kakaové boby pronikly dokonce i do alchymie, kde se staly známými pod jménem černé zrno. Pěstování kávy se věnuje více než států světa, nacházejících se v pásu mezi obratníkem Raka a Kozoroha. Zatímco arabika se převážně pěstuje ve Střední a Jižní Americe, v Africe je produkce arabiky podstatně menší a asijské země vč.
První rostliny této čeledi se pravděpodobně objevily před více než milionem let. Indonésie pěstují až na výjimky téměř výhradně robustu. V Mexiku a Střední Americe se začal pěstovat před několika tisíci lety, což také svědčí o jeho dávné minulosti. Z plodů (tedy kakaových bobů) této tropické rostliny se vyrábí kakao. Po objevení Ameriky se dostává kakao do Evropy a stává se velice módní záležitostí.
Portugalska dostalo pěstování kakaových bobů do Afriky, kde se masivně pěstuje dodnes. Kakao se pěstuje i na mnoha ostrovech Tichého oceánu, existuje dokonce malá plantáž na Havaji, ze které tamní výrobce Original Hawaiian chocolate factory vyrábí drahou čokoládu. V posledních letech se zapojily do pěstování kakaa také Vietnam a Čína na ostrově Chaj nan.
Kakao je základní přísadou pro výrobu čokolády. Pochází z bobů z kakaového lusku, ten dozrává na stromě zvaný kakaovník. Pěstuje v rovníkových oblastech, kde je žádoucí klima – vlhké a horké.
Afriky: Pobřeží slonoviny, Ghany, Nigérie a Kamerunu. Ghana a Pobřeží slonoviny jsou největšími. Karob je obecně považován nejen za vhodnou náhradu za kakao , ale jedná se také o ekologičtější produkt. Díky jemné konzistenci nevyžaduje ani přidávání velkého množství tuku (při výrobě čokolády běžné).
Zajímalo nás, kde všude se vlastně čaj pěstuje. Všichni jistě víme o Číně, Indii nebo Ceylonu. Udělali jsme průzkum a podařilo se nám zatím najít neuvěřilných zemí. Některé nás opravdu překvapily. Například některé evropské či americké destinace.
Chcete vědět, kde všude se pěstuje čaj? Nejznámější země kde se čaj vyskytoval přirozeně je jednoznačně Čína a Indie, odkud se čaj postupně dostával do dalších zemí, ať už zemí asijských, afrických nebo amerických, které svým vhodným prostředím, klimatem byly pro pěstování čaje vhodné. Réva vinná je jedna z nejstarších kulturních rostlin pěstovaných člověkem. Kde se pěstuje nejvíce vinné révy? Vznikla vyšlechtěním původní divoké révy, i když se objevují i spekulace, které tuto teorii popírají, podle některých odborníků má réva prapůvod již v třetihorách.
Rozkvetlá dekorace vchod nejen hezky ozdobí, ale při každém odchodu a příchodu domů vám zlepší náladu. Podívejte se pro inspiraci do naší velké fotogalerie, kde najdete více než padesát těch nejkrásnějších věnců z celého světa.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.