Při pražení dochází ke změně chuti kávy. Nepražená káva obsahuje stejné, nebo větší množství kyselin, bílkovin, cukrů a kofeinu než pražená, ale schází jí výrazná chuť vzniklá při pražení Maillardovou reakcí a dalšími chemickými procesy. Ke správnému upražení je třeba všech smyslů. Pozoruje se barva, vnímá se vůně, sluchem vnímáme prasknutí. Na nových pražících strojích sledujeme teplotu uvnitř.
Je zajímavé, že kdybyste horkou vodou zalili zelená zrna, chuť kávy tak, jak ji máme rádi, bude připomínat jen stěží.
Daleko víc chutná jako zelený čaj. Při „světlém“ pražení (platí pro stupně až 4) káva získává lehce nahnědlou barvu, má silně nakyslou chuť. Chlazení kávy po pražení v pražičce.
Byť v dnešní době plné technických zázraků hlídá proces pražení počítač, přesto by se bez lidského dohledu žádné pražení kávy neobešlo. V některých velkých pražírnách je již proces zcela zautomatizovaný a člověk zde téměř není potřeba, ovšem výsledná káva pak. Poněkud tmavší pražení kávy až středně hnědé, acidita se prolíná se začínající hořkostí, je silná až bohatší, rozmanitost je tlumenější, ale stále je ji znát.
Světle tmavé pražení , acidita je stále silnější než hořkost, začínají vynikat skutečné chuťové, převážně ovocné složky kávy. Kofein povzbuzuje centrální nervový systém, srdeční činnost, zvyšuje krevní tlak a podporuje činnost ledvin.
Pražení dodává kávě typickou chuť a vůni. Zelenou (surovou) kávu nelze použít k přípravě kávových nápojů. Jsme česká pražírna kávy.
Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží.
Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem. CaféGape - rodinná pražírna kávy. Dodat tu nejčerstvější a pečlivě vybranou kávu s dokonalou rovnováhou vůní a chutí.
Poměr těchto dvou charakteristik je jednoduchý. Praží se horkým vzduchem při teplotě 2až 300°C za stálého míchání. VYŠŠí KYSELOST, SVĚŽÍ, OŘÍŠKOVÉ, OVOCNÉ A KVĚTINOVÉ TÓNY, LEHKÉ AŽ STŘEDNÍ TĚLO. Pravlastí kávy je Ethiopie odkud se dostala do Arábie, která je svým způsobem milně považována za kolébku kávy a odkud se šířila dál po celém světě.
Káva je plod různých druhů kávovníků, které než se k nám dostanou v podobě jaké je známe pražené kávy , musí projít ještě hodně složitou cestou aby byla. Technologie zpracování kávy. K přípravě kávových zrn na pražení existují dvě metody, které mají vliv na kvalitu a cenu kávy.
Nejlevnější postup je suché zpracování, používané pro zrna nižší jakosti, zatímco kvalitnější zrna se zpracovávají mokře.
Kávu pražíme každý týden a díky výrobě na malé pražičce jsme schopni udělat kvalitní směs a dodržet přesnost stupně pražení a také pražit proslulé jednodruhové kvalitní a gurmetové kávy z celého světa. Nakupte či prodejte použité stroje na pražení kávy a další stroje určené k produkci kávy. Využijte našich výhodných služeb a usnadněte si vyřízení celého obchodního procesu. V průběhu pražení je tedy jedním z úkolů pražiče kávy sledovat stav pražení a včas kávu z pražičky vysypat.
Existuje totiž tenká hranice mezi 1 a přepálením. Je to alchymie, ale nebojte! Existují pražírny, kde se uchovává tajemství chuťových profilů z. Umění pražení Tento proces, při němž zrnko mění svou chemickou strukturu, vyžaduje velké zkušenosti a vědomosti.
Stejné jako je potřebuje barista, který prochází různými druhy školení a praxe, učí se nastavovat mlýnek a pracovat s kávovarem, aby vytvořil dokonalý šálek espressa, tak i pražič potřebuje dlouhodobý trénink a praxi. Upražení kávy není vůbec. Každá pražírna se jinak podepisuje na výsledné chuti.
Během celého procesu je nutné hlídat teplotu pražení , otáčky. Kávová zrna nabývají objem a ztrácí vlhkost. Mění se jejich barva z původní světle zelené na hnědou.
Kávu lze upražit na různé stupně pražení. Zjednodušeně řečeno mohou být zrna světle pražená, středně pražená, tmavě pražená nebo zcela. Hledáme ideální způsob pražení. A nyní přichází nejdůležitější magický proces na cestě kávových zrn z plantáže až k šálku voňavé a lahodné kávy.
Vybíráme si zajímavé kávy z celého světa, které pražíme šetrným způsobem. Zrna si před i po pražení ručně přebíráme, z důvodu možného výskytu defektních zrn apod. Pracujeme s kvalitní kávou a do své nabídky zařazujeme i výběrové kávy. V nabídce najdete také bezkofeinovou kávu Decaf.
V chuti světle pražené kávy Kenya Kirinyaga Peaberry zaznívají nejprve lehké tóny sušených rajčat, pak dominují tóny čokolády a zralých ostružin, které v. Hlavní činností naší společnosti je dovoz, pražení a balení kávy. Připravili jsme pro vás největší výběr světových druhů a směsí káv v ČR.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.