Jenže tak, jak se rychle v posledních desetiletích změnilo Japonsko, tak se změnil i vztah k sake. Kdysi se tento nápoj pil pouze za přítomnosti mnoha lidí a vždy pouze z jedné nádobky. I dnes se sice říká, že není vůbec vhodné pít sake , když jste sami, ale moderní technika rozmetává i tuto představu. Prodává se v lahvích různých velikostí, Evropana může překvapit běžná 5l lahev. Ali drugače: Sake je pijača, ki vsebuje alkohol in je značilna za Japonsko, narejena z destilacijo riževe rastline in kouji-ja.
Vlog: 0No vlastně ( vlog ), co ej úplně o ničem, ale to vubec nevadí, dnes se aspoň uvidí, jak se pije. Výraz saké v českých podmínkách označuje japonské rýžové víno. Získává se kvašením vody a rýže a obvykle obsahuje až alkoholu.
O nich a způsobech, jak jich docílit, si povíme příště v zápisku „Úvod do saké II. Vyvarujete-li se jim, bude váš požitek z pití a hlavně ochutnávání whisky o poznání lepší. Rostlinka se smíchala s anýzem a fenyklem (svatá trojice), extrahovala se v alkoholu a destilovala. Destilace mohla mít až fáze a ke druhé a třetí destilaci se přidávaly další. To co se tady prodává, hlavně není tequilla.
Proto ten citron a ta sůl. Je to levný hnusný drek. A kvalitní teqilla stojí 7a víc. C, zaś sake owocowe i niepasteryzowane spożywa się na zimno lub z dodatkiem lodu. Sake pije się jako samodzielny trunek, ale może być też dodatkiem do koktajli alkoholowych i bezalkoholowych, np.
Kvašením se dá získat jen omezené procento alkoholu, někdy se proto do saké přidává další alkohol až se jeho obsah zvýší někde k , oproti normálním cca. Jedná se o nejsilnější nedestilovaný alkoholický nápoj. Mezi Japonci je popíjení sake velmi rozšířené. Sake se pije jak chlazené, tak ohřívané.
Chlazené sake se nazývá reišu 冷酒, ohřívané acukan 熱燗. Ohřívá se buď ve speciálních ohřívadlech, nebo ponořením lahvičky na sake do horké vody. Pravidlo číslo 1: Absint se nepije samotný!
Všechny pravé absinty, včetně těch historických, se vyrábí s tím záměrem, že se budou pít ředěné s vodou. Dokonce i ty nejlepší absinty se bez přidání vody „špatně“ pijí. Není divu, alkoholu nebývá pro nezkušený krk pranic příjemného. Hroznové víno japonci pěstují a znají velmi dlouho, ale jeho obliba roste až v posledních desetiletích.
Wiecie, że sake po naszemu to tak naprawdę nie japońskie sake ? Japonské rýžové víno Saké Choya 75l 1 - Podává se jak teplé, tak studené. Nalévá se do karaf a pije se z malých kalíšků. Ancient výrobní technologie se liší od moderní. Ve staré rýže první žvýkání v ústech a odplivl v nádrži pro fermentaci, to byl dlouhý a pracný proces.
Později se ke spuštění kvašení Japonci začali používat zvláštní druh plísní - koji. V kategorii Alkoholické nápoje naleznete nepřeberné množství různých typů sake , od nejkvalitnějších až. V minulém článku o whisky jsme se podívali do daleké i bližší historie.
Saké se pije chlazené nebo zahřeje. Dnes je v plánu příjemnější část. Podává se jak teplé, tak studené. Rýžové víno sake s obsahem alkoholu.
Voda se přidává ještě později, aby se nezměnil celkový obsah alkoholu. Díky obsahu alkoholu a vyčištěné rýži je výsledné saké velmi jemné, někdy sušší. Většinou se tento typ díky své lehkosti také lépe pije. Stejně jako junmai-shu si honjozo-shu dobře vychutnáte v teplé variantě.
Nomo Nomo je sake značky Ozeki balené v tetrapaku o objemu l. Jde to standartní typ sake , takže využít ho můžeme také do japonských pokrmů, kde sake funguje jako dochucovadlo. Co je to vlastně sake ? Překlad do češtiny je jasný - podle něj se jedná o rýžové víno. Výroba je však až na destilaci velmi podobná přípravě piva či destilátů.
Základní surovinou pro výrobu je speciální druh rýže, ta musí mít vysoký obsah škrobu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.