úterý 7. ledna 2020

Recept na špaldový chlieb

Vo mne domáci chlieb evokuje domov, teplo, lásku, pohodu :-) Recept na špaldový chlieb mám od Janici z Jemine ( na FB), je fantastický. Podľa toho, aké múky doma mám, si upravím pomer špaldovej hladkej a špaldovej celozrnnej múky či ražnej a semiačka dám podľa chuti tiež. Dodnes si pamätám tie chvíle, keď som sa zopárkrát ocitla v dedinskej pekárni, s detskou zvedavosťou som nasávala vôňu chleba, obchádzala vrecia s múkou a nazerala do veľkých nádob, v ktorých kyslo cesto na chlieb. Potrebovala som si to všetko pripomenúť, takže som si upiekla špaldový domáci chlieb.


Chrumkavý špaldový chlieb. Upečte si doma zdravý chlieb.

Vyskúšajte tento recept , príprava vám nezaberie viac ako pol hodinu. Ak ste si ešte nenašli vzťah k špaldovej múke, teraz máte príležitosť. Dnešný recept sa trošku podobá na ten posledný spomenutý, avšak je oooveľa jednoduchší, čo práve histaminik veľmi ocení.


Vždy keď som si totižto tento špaldový chlebík bez droždia chcela upiecť musela som myslieť na to, či mám spravené ryžové mlieko. Pri jeho pečení treba pamätať len na to, že špalda sa správa inak ako jej rozmaznaná pra-pra-pravnučka pšenica. Ak sa však naučíte spolupracovať s ňou, odmenou vám bude luxusný chlieb. Do palaciniek, polievok, koláčov, slaného pečiva.


Mám veľmi rada jej orieškovú chuť a aj vlastnosti.

Na rozdiel od žitnej múky z nej nebýva pečivo také hutné a placaté. Je ale pravda, že urobiť len čisto špaldový chlieb som sa trochu bála. Na internete je viac chlebov označených ako Írsky chlieb. Ide o nekysnutý chlieb bez droždia alebo kvásku, ktorý sa ľahko a rýchlo pripraví. Vybrala som tento recept a vyskúšala som ho.


Chlieb má chrumkavú múčnu kôrku, je nadýchaný, mäkkučký a vláčny i na druhý deň. Tesne pred vykvasením zapneme rúru na 250’C, horný – dolný ohrev. Hneď od začiatku nahrievania dáme do stredu rúry plech, na ktorom budeme jednoduchý kváskový chlieb piecť a na dno rúry umiestnime plech alebo nádobu, do ktorej po vsadení chleba do rúry vylejeme vodu (teda plechový hrnček, smaltovaný hrniec…). Moje poznatky k receptu KVÁSKOVÝ CHLIEB PRE ZAČIATOČNÍKOV.


Je dobré si najprv recept na kváskový chlieb pre začiatočníkov dôkladne prečítať. Nie je čo pokaziť, jedlé to bude vždy (teda ak to nezhorí v rúre). Iný tvar, rozliatie cesta alebo popraskanie sú na začiatku normálne.


Chce to len čas a cvik. Treba si povedať, že takýto kváskový chlieb je zdravší – droždie potrebuje pre svoj rast cukor alebo med. No kvások múku a vodu, ktoré spracuje a tým nám ich trochu predpripraví na trávenie. Ponúkame vám osvedčený skvelý recept na kváskový chlieb , pomôžte si aj vychytávkou – ošatkou s miskou.


Tmavé chleby v sebe nesú odkaz hutnosti a celozrnnosti.

Nie každý túto chuť vyhľadáva, no zároveň by si rád doprial nutrične nabitejší chlebík. Ešteže v kváskovaní môžeme mať oboje. Tmavší chlieb vďaka ražnej múke s nadýchanosťou špaldy. Všetko, čo budete na špaldový chlieb potrebovať, je pár základných ingrediencí, jedna varecha, misa a plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie.


Recept vystačí na jeden menší chlebík alebo 6-malých žemličiek. Ak sa vám osvedčí, kľudne zdvojnásobte suroviny a prebytočný chlieb si zmrazte. Bohužiaľ, na pultoch supermarketov na nás väčšinou čaká síce chutné, no chemickými prísadami vylepšené pečivo. Preto je krásne raz za čas zobrať do ruky varešku a upiecť si vlastný chlieb s čímkoľvek, čo máte radi.


Ak ale naozaj chcete niečo výnimočné a zdravé, rozhodne vyskúšajte tento špaldový chlieb. Vyberte si ze stovek receptů na Domácí špaldový chleba, které se vám budou snadno a rychle vařit. Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření Domácí špaldový chleba. Užijte si objevování nových porkrmů a jídel z nejlepších Domácí špaldový chleba receptů z čech i ze světa. Recept na kváskový chlieb metódou 1-2-ocení každý pekár či pekárka, ktorí majú málo času ale chcú piecť výborný kváskový chlieb.


Pôvodný recept , ktorý som získala z voľaktorej facebookovej skupiny, som postupne dva roky testovala a upravovala, až kým som sa nedopracovala ku stabilnému, pomerne predvídateľnému, a hlavne fakt jedlému výsledku. Doma upečený chlieb má svoje čaro, tento recept vás o tom presvedčí. Zdravý domáci chlieb , recept bez kysnutia - fotorecept kliknite.


Pripravte svojej rodine chutný chlebík z ražnej múky, ktorá patrí medzi najzdravšie. Aj keď je hutnejší, má výbornú chuť a je vhodný pri intolerancii na droždie a laktózu. Super recept , ja som na zaklade neho upiekol uz asi 10siaty chlieb.


Z negativnych komentarov narazajucich na tvoj popis alebo formu vysvetlenia si nic nerob ja ten recept precitam zakazdym aj ked ho uz viem naspamat len preto, ze sa na nom vzdy spolahlivo schuti zasmejem :).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky