Nyní si vezměte na pomoc teploměr a mléko zahřejte na stupňů. Jakmile teplota dosáhne této hodnoty, do hrnce nalijte syřidlo a krátce promíchejte. Nyní musíte počkat, dokud syřidlo nezačne z mléka oddělovat syrovátku. Může to trvat několik minut až hodinu. Pak mléko zahřejte na ºC (teplota je opravdu důležitá, kontrolujte ji proto pomocí teploměru).
Mléko zahřáté na požadovanou teplotu odstavte a přidejte do něj syřidlo. Asi minutu až dvě míchejte, až se začne oddělovat syrovátka (nažloutlá tekutina) a mléko se začne srážet. Jak na to: Mléko nejdříve zpasterujeme. Hrnec pak přiklopte pokličkou a. Tedy zahřejme na °C, odstavíme a necháme půl hodiny stát.
Kulturu necháme prokysat cca minut (minimálně však půl hodiny), poté přidáme chlorid vápenatý a syřidlo. Sýřeninu na mozzarelu nemusíte sušit tak dlouho, zkuste příště méně stupňů a kratší dobu zahřívat, o to déle nechat pak zrát sýrové zrno před tavením. Vznikající mozzarellu nyní zpracujte rukama jako kynuté těsto. Sýr bude pružnější a pružnější – po chvíli půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhal. Nyní je mozzarella hotová – zpracujte ji na velkou a lesklou kouli a uložte do chladu do roztoku z 2ml vody, 2ml syrovátky a lžíce soli.
Variací na tento slavný salát je ale spousta, můžete zkusit i nezvyklou kombinaci s ovocem. Dalším jídlem, které se bez mozzarelly neobejde, je pizza. Kolečka sýru rozpuštěná na velkých kolech pizzy s rajčatovou omáčkou, to je ta nejjednodušší, a přesto dokonalá Pizza Margherita. Jemný sýr ladí také skvěle s lilkem. Jak píšete nejste schopná tvarovat mozzarellu rukou při vyšší teplotě.
Na toto se nám osvědčil tzv. Při vyšší teplotě vody a méně vyzrálé surovině, na ruku navlékáme jako první elastické lékařské rukavice,pak hadrové(jako izolační vložku)a nakonec rukavice s názvem. Syřidla na domácí výrobu sýrů nebo faremní výrobu sýrů, sýřidla k výrobě domácích sýrů, prodej syřidel.
Syřidlo (nesprávně sýřidlo) nebo také srážedlo mléka je základní surovinou při výrobě sýrů při srážení mléka. C a po zchladnutí na °C vmíchejte jeden kelímek dobré zakysané smetany (podle dostupných zdrojů provádí s mlékem autorka ne pasterizaci, ale thermizaci, kde by se podle pravidel vysoká teplota měla udržovat po dobu minut - pozn. redakce - vyzkoušejte sami). Syridlo na mozzarellu. Vašu stránku som objavila iba náhodou a veľmi sa mi páči. Hneď som sa zaregistrovala a budem sa snažiť niečim prispieť aj ja.
Teraz ďakujem za recept , aj ja ho vyskúšam. Přidáme tedy chlorid a syřidlo a řádně promícháme. Poznámka: Syřidlo seženete v některých větších drogeriích nebo na internetu. Koupit ho můžete ve formě tablet, sypkého prášku nebo jako roztok. Klíčová slova: domácí mozzarella , jak na to, praktická žena, vyrobte si, výroba, recept.
Tvaroh rozdrobime do hrnce, zalijeme mlekem a privedeme temer k varu a odstavime. Sýridlo som u nás objavila v automate na mlieko, určite ho u vás máte aj vy, lebo syr robievam len z toho mlieka, nepasterizovaného. Držím palce, nech sa podarí.
Ve velkém hrnci ohřejte vodu těsně pod bod varu ( na asi °C). Cedník ponořte do hrnce tak, aby sražené mléko bylo ponořeno ve vodě, a nechte ho tam asi minut. Jakmile směs dosáhne teploty °C, vytáhněte ji z vody. Vzniklou mozzarellu propracujte podobně jako kynuté těsto a vypracujte z ní jeden nebo více bochánků. Sýr bude pružnější a pružnější – po chvíli půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhal.
V Apetitu asi před dvěma měsíci byl také recept na mozzarellu , nadchla jsem se, že to vyzkouším, ale po přečtení článku jsem si řekla, že si ji radši dojdu koupit:-) V tom receptu se používalo nějaké speciální syřidlo a údajně se to autorce receptu povedlo asi jen se druhama mléka, co se v ČR prodávají, ani jedno.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.