pátek 10. července 2015

Bezinková marmelada

Pár doplňujících postřehů k receptu: Možná se divíte, proč se k bezinkám přidávají jablka. Důvod je prostý - samotná bezinková marmeláda není tak dobrá. Bezinky skutečně hodně barví (dříve se používaly i jako barvivo), proto raději nepoužívejte novou utěrku.


Kyselina sorbová je běžně k dostání pod názvem. Podívejte se na fotografie a hodnocení ostatních kuchařů. Tématické fráze: bezové želé marmeláda z bezových květů bezinkova marmelada co je pektogel bezový džem recept bezová zavařenina bezová marmeláda z květů recept na bezovou marmeládu bezinková marmeláda top recepty marmeláda z bezového květu bezové želé recept bezovy dzem želé z černého bezu bezinková marmeláda z.

Zároveň pro vás hledáme mezi podobnými recepty. Zkuste trochu netradiční bezinkovou marmeládu. Právě teď je čas bezinek, tak je nepromeškejte. Najdete je v lesích nebo na mezích okolo polí. Velikonoční králík na rozmarýnu - Králičí stehna zamotaná do slaniny spolu se snítky rozmarýnu, zprudka opečená na oleji, pak upečená v troubě podlitá vývarem a bílým vínem, servírovaná s rýží, přelitá smetanovou omáčkou.


Na jaře jsme vás učili vyrábět šťávy z bezových květů. Ale teď se blíží doba, kdy dozrají plody bezu, tzv. Z těchto tmavě fialových až černých kuliček si můžete připravit šťávu nebo marmeládu.


Při přípravě mícháme, protože se marmeláda snadno připaluje.

Typickou vůni zmírníme přidáním kolečka čerstvého citrónu. Bezová, bezinková marmeláda z bobulí bezu černého - recept: sbíráme jen zcela zdravé bezinky, opereme, otrháme a bez podlévání je ve větší nádobě zahřejeme k mírnému varu. Mícháme a několik minut mírně vaříme.


Propasírujeme je na protlak (rozmixujeme) a zvážíme. Na kg protlaku přidáme 1g cukru, začneme tahem vaříme asi minut. Bezové květy se nemají vůbec proplachovat a už vůbec ne hodně.


Tím se vlastně spláchne hlavně ten pyl, co je důležitý. Cedí se to přes plátenko, takže nějaký malý brouček nevadí. Namáčet jenom na hodin a květy musí být všechny pod vodou, takže namačkat a zatížit něčím těžším.


Cibulová marmeláda III. Brambory propíchneme skrz, dáme péct do trouby na stupňů, asi tak na hodinu. Pak přidáme cukr, citronovou šťávu a skořici a ještě za stálého míchání vaříme dál, až se všechen cukr rozpustí.


Je to už otřepané, ale pravdivé: Před bezinkou klekni, před heřmánkem smekni. Tady je pět nápadů, jak ho zařadit do jídelníčku. Má nádhernou barvu a skvěle se hodí do dezertů, na lívance i na chleba. Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších potížích.


Její velkou předností je, že je rychle hotová. A bezinky jsou všude kolem zdarma.

Využijte toho, že tento keř roste téměř kdekoliv, a nasbírejte si bezinek co hrdlo ráčí. Bezinková povidla se vyrábí z plodů černého bezu. Ingredience kg bezinkového protlaku dkg cukru. Podle chuti můžeme přidat trochu skořice.


Dva recepty po babičce. Takto nachystané a oprané bezinkové kuličky jsou výborné pro přípravu kompotů, marmelá vína nebo sirupů. My pro vás máme dva léty prověřené recepty, které nás zatím nikdy nezklamaly – bezinkový likér a marmeládu s jablky. Bez černý se kolikrát tváří jako plevel, avšak jedná se o rostlinu, která má řadu blahodárných účinků.


Lze ji využívat téměř po celý rok, na jaře květy, na podzim plody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky