pátek 22. července 2016

Brusinky na svíčkovou

Vařte na středním ohni, až hmota začne houstnout (test můžete provést tak, že kápnete trochu brusinkového džemu na studený talířek, a když hmota za chvilku ztuhne, máte hotovo). Horké plňte do skleniček, pevně uzavřete a nechte zchladnout dnem vzhůru. Až budete v zimě připravovat svíčkovou , přijdou vám k chuti. Došly vám brusinky , ale svíčkovou si bez nich nedokážete představit?


Udělejte si brusinkový džem ze sušených brusinek.

Naštěstí tyhle brusinky chutnají skoro stejně, takže byla večeře zachráněná aniž bych. Máte zálusk na brusinky , ale zrovna vám na zahradě nerostou? Připravte si náhražku z rybízu.


Je k nerozeznání od originálu. Postup přípravy masa na svíčkovou. Jakmile máme všechny potřebné suroviny, můžeme se pustit do nakládání masa.


V první řadě si oškrábeme veškerou kořenovou zeleninu a oloupeme si cibuli.

Každý, kdo nějakou dobu už vaří, svíčkovou jistě několikrát dělal nebo má dokonce už ten „svůj“ recept. I já jsem si postupem času vymazlila jednu moderní, časově nijak náročnou variantu, která splňuje mé osobní představy o tom, co mám na svíčkové nejraději. Jak zavařit brusinky recepty, které budete milovat. Na svíčkovou se přece nepoužívá hovězí svíčková!


Ještě bych dodala, že by člověk měl přidat tymián, který ke svíčkové patří a dodá ií krásnou vůni. Při servírování se dávají brusinky na citrón a šlehačku. Se svíčkovou na smetaně se může servírovat více druhů masa – pravá hovězí svíčková, hovězí zadní, ale i další druhy. Jako příloha ke svíčkové omáčce patří houskové knedlíky, jako doplněk se přidává šlehačka, plátek citronu a brusinky.


Zamícháme a na tuto směs dáme plátky masa (hovězí, vepřové nebo klidně i kuřecí). Trochu podlijeme a svíčkovou dusíme doměkka. Podle toho, kolik chceme omáčky, přilijeme vodu a povaříme. Po chvíli vypneme a svíčkovou necháme vychladnout. Poté vyndáme maso, bobkový list a nové koření a svíčkovou rozmixujeme.


Zdravím Jani, tento recept na svíčkovou se ti opravdu povedl a já ti za něj děkuji. Moje mladší dcera vařit umí, ale na svíčkovou chodí s celou rodinou ke mně.

Tímto receptem, který jí přeposílám ji doufám přesvědčím, že se do toho sama pustí a pozve mne na obě už se těším a na další recepty od tebe také. Dáváte si rádi brusinky na svíčkovou ? Sehnat je však není úplně snadné. V lese se těžko hledají a ještě hůře sbírají.


V obchodě je naleznete téměř všude, nejde ovšem o zrovna levnou záležitost. Tento recept přináší řešení. Pro představu: Ze kg rybízu připravíme skleniček od dětské přesnídávky.


Rybíz jako brusinky skvěle chutná jako příloha ke svíčkové nebo zamíchaná v bílém jogurtu. Svíčková na smetaně s brusinkami,citronem a šlehačkou recepty, které budete milovat. Jaké maso použít na svíčkovou na smetaně?


Nemusíte se omezovat na pravou hovězí svíčkovou , zkuste loupanou plec jako řezník František Kšána nebo kulatou plec, kterou používá šéfkuchař Amasa Roman Frencl. Ten se s námi podělil o svůj recept. Vyndejte celá koření a omáčku rozmixujte nebo propasírujte přes jemné síto. Ochutnejte a případně dochuťte.


Maso podávejte nakrájené na plátky, s omáčkou, knedlíky, brusinkami a skrojkem citronu. Paní Klárko, vy asi zvěřinu často nevaříte,toto je recept na normální svíčkovou a na víc je zde přidán jalovec, který ke zvěřině samozřejmě patří, višňový kompot a brusinky. Obecně svíčkovou můžete dělat kromě snad ryb z jakéhokoliv masa. Záleží na chuti a podle toho také, kolik vývaru se vypeklo 2- 4ml.


Případně lze naředit ještě trochu vývarem. Podle chuti a pokud jsme zvyklí, nakonec dochutíme svíčkovou omáčku na smetaně citronem. Svíčkovou na smetaně podle babičky podáváme s kolečkem citronu a brusinkami. Přílohou je klasický houskový. Naložené maso na svíčkovou recepty, které budete milovat.


Takže jsem citron drobně nastrouhala.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky