Na elektromagnetické záření se stejně jako na cokoliv jiného dá nahlížet jako na vlnu nebo proud částic. Jako vlnu je charakterizuje rychlost šíření (rovná rychlosti světla ve vakuu) a vlnová délka (nebo frekvence). O rok později byla v New Yorku otevřena první restaurace, kde se podávala jídla připravená v mikrovlnné troubě. Do domácností se mikrovlnné trouby začaly rozšiřovat až v 80tých letech. Hlavní součástí mikrovlnné trouby je magnetron.
To je generátor mikrovlnného záření. Vnitřní stěny mikrovlnné trouby jsou kovové a ve dvířkách je kovová síťka, aby se zajistila průhlednost a aby se zabránilo úniku mikrovlnného záření. Využívá se zde princip Faradayovy klece, tedy skutečnosti, že elektrický. Určení tíhového zrychlení z doby kmitu matematického kyvadla. Magnetické pole v okolí magnetů.
Záření gama: po vyzáření částic alfa nebo beta nezůstává vždy jádro v nejstabilnějším stavu a zbývající nadbytečná energie může být uvolněna ve formě záření gama. Je to forma elektromagnetického záření podobně jako rentgenové záření , světlo, radiové vlny nebo mikrovlnné záření ). Tato schopnost látek vyzařovat samovolně neviditelné pronikavé záření byla nazvána RADIOAKTIVITA. Fyzika na střední škole trochu jinak.
Infračervené záření (také IR, z anglického infrared) je elektromagnetické záření s vlnovou délkou větší než viditelné světlo, ale menší než mikrovlnné záření. Název značí „pod červenou“ (z latiny infra = pod). Rádiové vlny (též rádiové záření ) jsou částí spektra elektromagnetického záření s vlnovými délkami od milimetru až po tisíce kilometrů. Vzniká mimo jiné v obvodu střídavého proudu, k němuž je připojena anténa. Rychlost šíření rádiových vln je v prostoru přibližně rovna rychlosti světla ve vakuu.
Při tomto pohybu začnou do sebe narážet, vzniká a uvolňuje se teplo. Na všechny ostatní molekuly tato frekvence nepůsobí a rozkmitají se až po srážkách s rozkmitanými molekulami vody. Nevodiče, které neobsahující vodu, toto záření téměř nepohlcují, a proto se v mikrovlnné troubě téměř neohřívají.
Vaše jméno Zobrazit správné odpovědi. Mikrovlny jsou generovány mag-netronem a po zapnutí jsou rozptylovány do všech směrů. Získá-li atom větší energii (např. při vyšší teplotě), může tuto energii vyzářit v podobě elektromagnetického vlnění. Tímto pohybem molekul se zvyšuje vnitřní energie objektu v mikrovlnné troubě a tedy se zvyšuje i jeho teplota. Vzhledem k tomu, že nádoba, v niž je jídlo uloženo (hrnek, talířek, …) obsahuje mnohem méně vody než jídlo, ohřívá se nádoba přímým působením mikrovlnného záření méně než jídlo.
Tepelná úprava pokrmu je v mikrovlnné troubě prováděna za pomoci elektromagnetického záření obvykle s frekvencí GHz tj. Toto mikrovlnné záření je v pokrmu schopno rozkmitat částice, zejména molekuly vody, stejně jako při „klasických“ způsobech šíření tepla. Záření absolutně černého tělesa - aplet, pomocí něhož lze zkoumat spektrum absolutně černého tělesa v závislosti na teplotě. Spektrum záření absolutně černého tělesa - ve srovnání s předchozím se jedná o kvalitnější aplet, v němž je možné vybrané části spektra přibližovat a podívat se na ně v detailu.
Vlastnosti elektromagnetického záření o vln. Mikrovlnné záření je generováno pomocí magnetronu a vyzařováno do ohřívacího prostoru trouby. Ten má kovový povrch, kterým záření nemůže proniknout.
Podle vlnové délky generovaného záření se dělí na laser (světlo), maser ( mikrovlnné záření ), raser (rentgenové záření ) a teoreticky předpověděný gaser (gama záření ). Kvantové generátory mají nízkou úroveň vlastního šumu, vystupující záření je vysoce monochromatické a úzce směrované, lze dosáhnout jeho. Záření gama vzniká po přeskoku elektronu na orbitu s nižší energetickou hladinou. Světlo je elektromagnetické vlnění a jeho zdrojem jsou přeměny energie v atomech a molekulách svítícího tělesa. Záření gama jsou kvanta elektromagnetického vlnění o velmi krátkých vlnových délkách.
Po vyzáření gama částice se nukleonové číslo (A): Klesne o 1. Elektromagnetické záření 6. Zapneme-li rozhlasový nebo televizní přijímač a vyladíme-li nějakou stanici. Ohříváme-li si jídlo v mikrovlnné troubě. Původní název infra-red pochází z latiny - v překladu znamená pod červenou. Myslí se tím záření o vlnové délce větší než červená (7nm) a frekvenci menší než tato barva má.
Výjimku pak tvoří rádiové záření , které má vlnovou délku ještě o něco větší. Horní hranice se uvádí někde kolem mm.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.