Ještě horké vánoční pracny z formiček jemným klepnutím vyklopíme. Vánoční pracny bez cukru podáváme nejen pro lidi s dietním omezením, ale budou chutnat všem jako trochu zdravější druh cukroví. Nezdržujte se vymazáváním formiček , není to potřeba.
Vyklopte z formiček a horké medvědí pracny obalujte v moučkovém cukru s vanilkou. Těsto vtlačujeme do formiček na pracny a pečeme ve vyhřáté troubě asi minut.
Vyklopíme, necháme trochu vystydnout a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Velké pracny jsou hotové asi za až minut, malé pracničky zaberou méně. Po upečení nechte pracny mírně vychladnout. Pracny necháme uležet nejlépe tři týdny.
Vyklepněte z formiček a podle chuti obalte nebo zasypte cukrem (čistě moučkovým nebo směsí moučkového a vanilkového). Až na ty zpropadené formičky, kterých je vždycky málo, jeden z relativně rychlých a jednoduchých druhů cukroví. Pojdťe se podívat na video, jak dělám pracny já!
Mně baví s tradicí chodit občas ještě o chlup dál, než se dneska nosí. A tak se ty moje ořechový pracny obejdou díky tomu třeba úplně bez mouky a cukru a dokonce i bez tuku navíc. A přesto tohle vánoční cukroví voní po oříškách snad ještě o chlup víc – no aby ne, když jsou prakticky jen z nich :) – po mém. Mám zkušenost, že pracny z téhož těsta podle osvědčeného rodinného receptu z formiček , které nebyly vysypané moukou, opravdu vyklápět nešly.
Cukroví peču podle následujícího receptu : do pěny umíchat 2g cukru, 2g másla (hery), celé vejce. Přidat citronovou kůru, ml. Určitě je recept bez amonia. Kdysi dávno jsem je dělávala do formiček , byly to žloutky šlehané strááášně dlouho s cukrem (možná i vodou) a minimum mouky - snad pár lžic.
Plnilo se do formiček vymazaných vysypaných a vyběhly samy bez kypřidla. Jen se musely hlídat, protože se strkaly do horké trouby, aby se nespálily. Teď jsem dodělala pracny a jako na první pokus v životě si myslím, že to není špatné. Jen nevím, co jsem udělala špatně, pracny šly dobře z formiček , ale dost se drolily a přijdou mi dost suché, tak kdyby měl někdo nějakou radu, co jsem zvrtala, tak budu moc ráda. Máslo si rozpustíme a mašlovačkou vytřeme formičky, já jsem použila malé košíčky, lze i pracny apod.
C (horkovzduch asi ještě méně). Vyberte si z naší nabídky Vánočních látek takovou, která skvěle zapadne do Vašeho interiéru a zpříjemní Vám chvíle klidu a pohody po celé Vánoční období. Jestli jsou pracny upečené zjistíme tak, že lehce prstem zkusíme promáčknout.
Pokud se již nepropadají, vyndáme je a vyklepáváme z formiček. Z těsta udělejte silný váleček, pokrájejte ho na stejné díly a vymačkávejte jednotlivé kousky do formiček. Pečte přibližně minut.
Pokud stlačíte prstem těsto, nemělo by se už propadat, pokud jsou upečené. Když už nejsou úplně horké, vyklápějte je z formiček na mřížku a nechte úplně vychladnout. Vyklopíme z formiček a horké medvědí tlapky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Protože medvědí tlapky mají krásnou tmavou barvu a toho cukru už je v posledních dnech nějak moc, tak jsem zvolila variantu „ bez obalování“ v cukrových závějích. Oříškové pracny bez kakaa recepty, které budete milovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.