středa 12. února 2020

Uchování česneku v oleji

I o tomto způsobu panují dohady, jestli je vhodný či ne. Totiž takto uchovaný česnek v pokojové teplotě je náchylnější k množení bakterií, které mohou způsobit chorobu zvanou botulismus. Je v ní dvakrát vyšší vlhkost vzduchu než v bytě. I když česnek snese teploty kolem nuly, nenechávejte ho ani na balkoně – tam mu vadí rychlé střídání teplot a vzdušné vlhkosti. Jestliže trváte na uložení do chladničky, dejte česnek do nádoby nebo sáčku, které nedovolí pronikat vlhkosti zvenčí, a proložte papírem, aby absorboval vlhkost uvnitř.


Kvůli k vysokým cenám tuzemského česneku majitelé zahrádek stále častěji pěstují svůj vlastní.

Radost z kvalitní úrody by nás neměla ukolébat. Nevhodné skladování může výrazně omezit trvanlivost a kvalitu česneku. Univerzální rada, jak dlouhodobě v domnácnosti skladovat česnek, neexistuje.


Naložený česnek v oleji – může být pro gurmána velkým požitkem. A přitom je tento způsob uskladnění tak snadný. Oloupané stroužky vkládáme do sklenice a nakonec zalijeme olivovým olejem.


Uchovávejte pro jistotu v chladničce. Dalším způsobem, jak si v kuchyni prodloužíte sezonu medvědího česneku , je bylinkové máslo. Hotovou směs dejte do mističky nebo malých formiček a nechte vychladit.

Dobře promícháme a nádobu s naloženým česnekem přikryjeme několikrát přeloženou tkaninou. Nakládaný česnek v oleji uložíme asi na týdny do temného a suchého prostředí. Používám do všech jídel, na topinky si pak vždy koupím čerstvý.


Varianta usušení česneku je velmi dobrá, protože česnek v takovéto podobě může vydržet dokonce až dva roky. Nejprve česnek nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete ho na podložku (nejlépe s malými dírkami, aby zde mohl proudit vzduch). Přidám další způsob uchování. Když je potřeba na vaření jednoduše potřebný počet odeberu. V lednu takto uschovaný je doteď beze změn.


Rizika nakládání česneku v oleji. Dlouhodobé skladování česneku v oleji není bezpečné pro naše zdraví. Ta se rozmnožuje pouze v prostředí, kde není kyslík.


Tématické fráze: česnek v soli nakládaný česnek v soli česnek v soli recept česnek se solí nákládaný česnek v oleji uchování česneku česnek ve sklenici se solí recept cesnek v oleji česnek v olivovém oleji uchování česneku v soli jak uchovávat česnek uchování česneku v oleji česnek ve sklenici se solí nalozeny. Namačkejte česnek do soli! Skořicové cukroví z lisu na česnek. Až se začne směs rozpouštět, začneme míchat metličkou, aby se všechno opravdu pořádně rozpustilo.


Poté dáme misku někam vychla. Pro mnohé strávníky ale bude ten v oleji lehce chutnější. Do připravených sklenic vložíme vybrané koření, oloupané stroužky česneku a zalijeme octem, nebo olejem.


Necháme minimálně týdny odležet.

Všechny stroužky musí být v tekutině ponořeny. Já jsem předloni podle receptu na netu, vyrobila pastu. Oloupaný česnek jsem nasypala do půllitru na pivo, zalila olivovým olejem, ale určitě nemusí být olivovy. Toho česneku bylo slabý půllitr a oleje trochu nad něho.


Tyčový mixer a hotovou pastu jsem měla ve skleničce od jogurtu ve dveřích ledničky ještě letos v zimě. Na suchý písek v temném a studeném sklepě se položily dobře usušené palice česneku bez natí, česnek takto uskladněný vydržel až do pozdního jara. Další informace o česneku najdete v naší encyklopedii zeleniny: Česnek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky