středa 4. března 2020

Škodlivost instantní kávy

Nedávno jsem četla článek o tom, že vědci (z institutu pro výzkum kávy na americké Vanderbitově univerzitě) zjistili, že dát si 3-kafíčka denně neškodí. To mě tedy překvapilo, musela jsem dvoustranu dočíst. Prý bychom kávu pít dokonce měli, protože lidé, kteří tak nečiní, prý trpí častěji depresemi. Další diskutovanou otázkou je instantní káva. Pravda, neobsahuje kofein v takovém množství, ale stále je to káva.


Občas se setkáváme s názory, že instantní káva kávou není, ale není tomu tak.

Princip instantní kávy je ve zamražování kávového extraktu, respektive sušením vyextrahovaných zrn kávovníku. Vliv pěstování kávy na životní prostředí není také moc přínosný. Jediné co je dle mého názoru. Mimo jiné se jedná o antioxidanty.


Ty ale z rozpustné kávy mizí téměř úplně. Také přichází o většinu krásného aroma, které u instantního kafe má vždy velmi neutrální a snadno zaměnitelnou podobu. O nevýrazné instantní chuti snad ani není nutno mluvit. Z hlediska zdravotního je lépe pít kávu filtrovanou, espreso nebo instantní.


Ještě nedávno se říkalo, že kofein má odvodňující účinek, a proto se káva do pitného režimu nedoporučovala.

Dnes už je i tento názor poněkud přežitý. Poslední výzkumy totiž. Instantní káva většinou obsahuje menší množství kofeinu než káva zrnková.


Pro lidi, kteří potřebují omezit příjem kofeinu, je tak instantní káva ideální. Pro instantní kávy i jejich konzumenty to dopadlo dobře. Oblíbené nápoje v granulích či v prášku nemají špatnou chuť, škodlivinami jsou zasaženy jen málo a jsou to skutečné nefalšované kávy. Tak by se daly shrnout výsledky testu, do něhož jsme vybrali vzorků.


Byly to kávy těch značek, které obchody označily za. Spojení kávy s mlékem se podle některých zdrojů může zdát jako nešťastný způsob, jak si jinak zdravé potraviny zkombinovat do nebezpečné směsi. Jde ovšem jen o nepodložené dohady, píše František Vyskočil z Fyziologického ústavu Akademie věd. Kávová kultura v Česku vzkvétá, přesto dvě třetiny lidí stále pijí instantní kávu. Na každého Čecha připadne průměrně 2vypitých šálků této kávy za rok.


Jejich složení a kvalitu testoval spotřebitelský časopis dTest, který se zaměřil i na přítomnost nežádoucích látek vznikajících při pražení kávových zrn. Kávu si jednou za čas dopřeje skoro každý. Spousta lidí volí kávu instantní a právě tu jsme se rozhodli tentokrát otestovat.


Dá se svou kvalitou rozpustná káva srovnat s tou čerstvě namletou? A jsou všechny instantní kávy stejně chutné? Náhražky kávy jsou záludné.

Dáváte přednost meltě a jiným náhražkám kávy před skutečnou kávou? Nevěříte výzkumníkům, že škodlivost kávy a kofeinu v ní, je jen mýtus, a raději si dáte pro jistotu jen nápoj jí podobný? V souvislosti s konzumací kávy se také hovoří o závislosti. Není všechno zlato, co se třpytí.


Na vině je opět kofein – jedná se totiž o návykovou látku. Což znamená, že na tento efekt mají vliv jiné elementy než kofein. Jedna rozsáhlá studie uvádí, že konzumace bezkofeinové kávy bývá spojována se sníženými hladinami jaterních enzymů, což naznačuje ochranný účinek kávy bez kofeinu. Míra záleží na množství vypité kávy či alkoholu. Všechny fyziologické účinky kávy na lidský organizmus závisí především od dávky kávy a kofeinu.


Ze zdravotního hlediska je proto účinek klasické a instantní kávy porovnatelný. Pokud tedy budete konzumovat v těhotenství nebo těsně po něm jeden až dva šálky kvalitní kofeinové kávy denně, nemělo by to vám ani vašemu dítěti uškodit. Neobsahují škodlivé látky a odpovídají vyhlášce. Ale jak ukázal senzorický test, běžně dostupné instantní kávy nejsou moc dobré. Výrobci zkrátka chuťové české milovníky kávy rozhodně nerozmazlují.


Závěr:Jak jste si všimli, v náhražkách kávy nenajdete žádná éčka, jsou z čistě přírodních zdrojů. Záleží tedy spíš na vaší chuti, kterému z nápojů dáte přednost. Přes doporučení dietologů bychom si většinu z nich zpříjemnili alespoň přidáním mléka. Při pěstování kávy se používá velké množství pesticidů a herbicidů a tyto chemické látky se dostávají i do plodů kávovníku.


Chemické látky se přidávají i při výrobě instantní kávy a při extrakci kofeinu – nic pozitivního pro naše tělo. Tuk obsažený v kávových zrnech navíc snadno žlukne a stává se pro.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky