Většinu pokrmů z jehněčího masa skvěle doplňují vína z oblasti údolí řeky Rhôny, totéž platí pro odrůdová vína Pinot noir z různých světových regionů a samozřejmě i burgundských apelací. Nebojte se experimentovat, nabádá na serveru Vivino. Například pečené jehněčí s bylinkami je skvělé s víny z oblasti Rhôny či kalifornským. Miluji jehněčí, máme jehněčí maso každý týden a masa není nikdy dost.
Kdo hodně pracuje, musí mít sílu, kdo hodně pracuje, musí pít víno. Kdo pije víno , musí mít to naše.
Vyberte si v Praze víno k jehněčímu masu. Bude se vám doma hodit, když budete mít doma jehněčí hody. Rulandské šedé, Svatovavřinecké mladé. Jaké víno ke kuřecímu masu ? Doporučené odrůdy bílých vín: Veltlínské zelené, Sylvánské zelené, Zweigeltrebe a Veltlínské červené rané.
K jehněčímu masu se hodí především bílá a růžová vína. Máme-li tedy vepřovou s knedlíkem a zelím, pak nemůžeme hledat víno k masu , ale odpovídající doplněk k nejvýraznější části, a tou je bezpochyby zelí. U mas, stejně jako u ryb vybíráme vína hlavně v závislosti na úpravě.
Ke steaku oceníme jiné víno než k domácímu guláši.
Platí pravidlo, že ve finále je nejdůležitější způsob přípravy a koření. Ke špičkovým steakům na grullu, z argentinského masa apod. Drůběží maso vždycky doplňte jen bílým, mírně aromatickým vínem, zkuse třeba Muller Thurgau nebo Pálavu.
K hovězímu podávejte vyzrálejší, plná červená vína. Vsaďte na Cabernet Sauvignon a neuděláte chybu. Začněme obecnou zásadou, že světlá a lehká masa si zaslouží světlé, tedy bílé víno. K tmavým masům se lépe hodí červené. Pojďme se ale podrobněji podívat na to, jaké vlastnosti by mělo mít víno , které si dáváte k rybám, ke krůtímu masu , hovězímu steaku nebo třeba zvěřině.
A zpět k receptu, tedy zvolte víno hodící se k jehněčímu masu a se solí v průběhu pečení šetřete, omáčka je velmi výrazná a velká část se jí odpaří, pak by se mohlo velmi snadno stát, že bude příliš slaná a silná. Recept na celerové pyré je tu. K dušenému jehněčímu masu se jako příloha hodí i bramborové knedlíky nebo dušená rýže. K připraveným jídlům z jehněčího masa se hodí vařené nebo dušené brambory na jakýkoli způsob, americké brambory či bramborová kaše. Na okořenění doporučujeme šafrán, zázvor a kurkuma.
Maso a brambory je dobré doplnit. Správne zvolené víno k menu znamená, že víno aj jedlo musia spolu fungovať v harmónii a vzájomne sa podporiť. Výsledkom je zvýraznenie jemných nuáns jedla aj vína.
Pri kombinácii vína s mäsom je v porovnaní so syrom alebo rybou potrebné zvážiť viacero faktorov. Hlavnú úlohu zohráva druh mäsa a spôsob prípravy. Dôležitým prvkom je príloha alebo omáčka.
Hledáte dobré víno za dostupné ceny? Prodáváme červené, suché, polosuché. Ke zvěřině konzumujeme zásadně červené víno. Totéž platí i pro skopové a jehněčí maso.
Snoubení vína s jídlem je základním. Omáčka k jehněčímu masu podle Ramsaye - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami.
K mořským rybám a plodům moře podáváme vždy víno bílé, neboť mořská sůl a červené víno dávají hořkou chuť. Bílá vína užijeme hlavně k drůbežímu a telecímu masu a také k vařenému masu hovězímu. K těžším pokrmům, obzvláště k těm s omáčkou, jsou lepší spíše červená vína, jako například italská červená vína a francouzské víno Syrah.
Vína k telecímu masu podle pokrmu. K telecí marsale jsou pak vhodná vína Chardonnay a Pinot. Hodí se k pečenému jehněčímu masu a zvěřině. Vyzkoušejte také k horké čokoládě.
Víno a gastronomie: Hodí.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.