pátek 9. dubna 2021

Žitný chléb nadýmání

Nelze však říct, že každý kváskový chléb je vhodný pro redukční dietu. Jakkoli je pro naši oblast typický žitný kvas, ideálně z celozrnné mouky, jež má sama o sobě nižší glykemický index a obsahuje velké množství vlákniny, kváskový chléb lze vyrábět také z čisté bílé pšenice. Celozrnný chléb má hodně vlákniny.


Prochází přírodním procesem fermentace a mléčného kvašení. Tím je část škrobu a lepku rozložena na jednodušší lépe stravitelné cukry a aminokyseliny. Na plechu necháme chléb ještě přibližně minut kynout. Povrch těsta ještě potřeme slanou vodou, na plech umístíme kastrůlek s vodou a plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi minut při teplotě 250°C. Ve chvíli, kdy začne chléb červenat, stáhneme teplotu na 140°C a dopékáme dalších minut.


Jak doma pečeme kváskový chleba z žitné mouky, kynutí je v oštace a pečení v troubě. Recept nebo spíš postup co jsem si odladil v mých domácích podmínkách. No, abych byla přesná, je to žitno-pšeničný chléb s psylliem :) Ale obsahuje větší podíl žitné chlebové mouky.


Taky bych to nazvala takovým chlebem pro začátečníky, protože nepoužívám kvásek (zatím z něj mám strach respekt), ale jen sušené droždí. Ve dne: Stravujte se konzistentně a zapojte zdravé potraviny. Důležitá je například vláknina – ideálně v takovém poměru, abyste zabránili zácpě a omezili nadýmání. Začněte tím, že vyzkoušíte vyměnit bílé pečivo za žitný nebo kváskový chléb.


Vyzkoušejte probiotika, řasy, či jiné bylinné léky na nadýmání. Hodnocení:„Stoprocentně žitný kváskový, špaldový či grahamový chléb je výborný pro vysoký obsah vlákniny v moukách. Kvalitní kváskový chléb tělu dodá díky kvásku tak potřebné probiotické bakterie. Jen opatrně v případě špaldy, která má stále agresivnější lepek než žitná mouka, upozorňuje Martin Škába. Záleží spíš, jaká máš kritéria.


Pokud máš teď jen Předměřickou, zkus ji trochu přesít a otruby použij jinde. Musím říct, že na první pokus o kvásek a ještě samožitný chléb , to opravdu není špatné. Po jídle máte během chvilky pocit, že se váš žaludek zbláznil a vy asi prasknete. V horším případě se mohou objevit i bolesti břicha nebo plynatost.


Tak nějak se projevuje nadýmání. I když mnohdy nepatří mezi vyloženě nebezpečné zdravotní problémy, i tak dokáže pořádně potrápit. Jak pšenice, tak aktivní droždí totiž způsobují potravinovou intoleranci. U bílého pečiva je navíc ze zrn odstraněn klíček, jenž je zdrojem většiny účinných látek.


Pšenično- žitný chléb se slunečnicovými a chia semínky. Domácí žitný chléb ,recept, návod na vaření,suroviny. Všechny ingredience odvážíme a vložíme do domácí pekárny na program těsto nebo pizza (takový program který hned hněte). Necháme pekárnu smíchat ingredience a velice krátkou chvíli těsto hníst, ale jen.


Na rozdíl od pšenice nepřispívá k tvorbě tukových zásob a omezuje sklon k přejídání. Chléb díky obsahu kyselin je dobře konzervován a vydrží bez zhoršení chuti po výjimečně dlouhou dobu. Chléb jíme téměř každý den, pokud zrovna nedržíme bezlepkovou dietu, a už druhým rokem si ho pečeme sami doma v naší běžné troubě, nikoliv v pekárně, ale s domácím vypěstovaným kváskem, který pravidelně přiživuji a uchovávám v lednici, když nepečeme. Jiří Koláček se pečení věnuje teprve pár měsíců, a přesto má jeden z nejlepších kváskových chlebů v Česku. Mrkvový, s ořechy, s čokoládou a švestkami, ale hl.


V Česku jsme zvyklí zejména na tradiční Šumavu. Bochník chleba zachrání nejednu studenou i teplou večeři či snídani. Až jeho čerstvost ochabne, krásně jej přetvoříte na chleba ve vajíčku, nebo alespoň krutony do salátu. Tak proč jsme dopustili, aby jeho kvalita klesla u některých. Náš chléb je také možno zakoupit na e-shopech freshbedynky.


Doporučuji chléb - obyčejný, pšenično- žitný , čím více žitné mouky tím líp. Ale nesmí obsahovat celozrnnou mouku. Kdybych měla pekárnu chleba, pekla bych chleba jen z žitné mouky nebo s minimem pšeničné, pokud by to jinak nešlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky