čtvrtek 22. října 2015

Jake vino k pastice

K masu hovězímu tmavému masu, k vepřovému masu nebo ke zvěřině se hodí vína červená. Vína červená je také vhodné podávat k huse nebo kachně s knedlíkem a zelím. Lehké bílé víno vám zachutná s rybou.


Ale k výrazně pikantně upraveným rybám nebo k tučnému úhoři se bude více hodit víno červené. Jaké víno podávat k masu a omáčkám.

U mas, stejně jako u ryb vybíráme vína hlavně v závislosti na úpravě. Sladké dezerty a moučníky. K podávání sladkých moučníků a dezertů jsou vhodná aromatická, vyzrálá a sladká vína typu slámové víno, ledové víno, přívlastková výběrová vína, aperitivy, likérová vína nebo sekty.


Výběr vína k jídlu - kombinace s pokrmy K dobrému jídlu neodmyslitelně patří i dobré víno. Snoubení vína s pokrmy však vyžaduje určitá pravidla, která nejsou nikterak složitá. Správný výběr vína ke konkrétnímu pokrmu patří totiž k základním standardům stolování.


Podle vhodného výběru vín k jídlům se pozná vyspělost hostitele.

V obecné rovině platí již od začátku 19. Brillat-Savarina, že k bílým masům jsou vhodná bílá vína, k tmavým masům vína červená. Poměrně nejpropracovanější je podávání vín k jídlům ve Francii.


Měl jsem svého času se svými. Jaro je tu, přijďte si pro lahvová Rosé vína a Frizzanté z moravských hroznů. K rybě či teplému předkrmu bílé či růžové víno,možné je i lehké červené.


K smaženým světlým masům podáváme růžová vína. K tmavým smaženým masům podáváme červená vína. K vaječným pokrmům a houbám podáváme červená vína. Drůbež označujeme obecně za lehká hlavní jídla, podobně jako ryby, a také při výběru vín se řídíme obdobnými pravidly. To znamená, že k bílému masu patří bílé víno.


Platí to ale především u velmi jemných úprav a záleží na typu omáček a dalších způsobech přípravy. Výraznější Chardonnay báječně chutnají k pečeným nebo dušeným kuřatům či telecímu masu, zejména s lesními houbami a krémovými omáčkami, nebo k podzimní zelenině, třeba k dýni. K jehněčímu masu se hodí především bílá a růžová vína.


Doporučené odrůdy bílých vín. K lehkým jídlům podáváme bílá vína s nižším obsahem alkoholu a extraktu.

K vydatným jídlům jsou vhodnější plná nebo vyzrálá vína bílá a lehčí červená. Ke sladkým dezertům je vhodné víno s vyšším obsahem zbytkového cukru. V jedné z předešlých reportáží jsme Vám přinesli Test sušených šunek. Ale jaké víno se hodí k této delikatese, nám řekl sommeliér restaurace Rotisserie, Jakub Rašovský.


K lehčímu telecímu se hodí stejně lehká vína, jako například Chardonnay, Sauvignon blanc, který zrál v dubovém sudu. K těžším pokrmům, obzvláště k těm s omáčkou, jsou lepší spíše červená vína, jako například italská červená vína a francouzské víno Syrah. Obecná a velmi jednoduchá poučka je podle barev. Bílé víno se k hodí k bílému masu, červené víno k červenému masu.


Ale to je jen velmi základní snoubení. Pojďme trochu hlouběji, k dokonalejším propojením chutí, se kterými zažijete nezapomenutelné chuťové zážitky. Většinu pokrmů z jehněčího masa skvěle doplňují vína z oblasti údolí řeky Rhôny, totéž platí pro odrůdová vína Pinot noir z různých světových regionů a samozřejmě i burgundských apelací. Nebojte se experimentovat, nabádá na serveru Vivino.


Například pečené jehněčí s bylinkami je skvělé s víny z oblasti Rhôny či kalifornským. Zvěřinové pokrmy si obecně žádají plná, vyzrálá červená vína. Pokud je maso příliš tučné, vhodně jej doplní mladé červené víno s vysokým obsahem tříslovin.


K mořským rybám neváhejte podávat zralá vína jako Chardonay, Rulandské bílé či šedé nebo Ryzlink rýnský. V některých publikacích se lze dočíst, že počátky pěstování vinné révy na jižní Moravě začínají ve 3. Neuburské, Aurelius, Ryzlink vlašský a Sylvánské zelené. Pannonii za císaře Proba. Už mi ta gastronomická mánie začínala lézt krkem.


Kam se člověk podívá, každý si fotí, co jí, a nutí to druhým na sociálních sítích, každý druhý televizní pořad je o vaření, v knihkupectvích na prvním regále kuchařky, kdo nevaří, jakoby nebyl. Stačilo se zamilovat – a bylo to. Pro zatvrzelé neromantiky tyhle řádky asi nebudou, protože.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky