U každého přístroje je postup sušení bylinek trochu jiný, proto se držte informací na obalu. Jak sušit bylinky v mikrovlnce. Dále je možné také sušení bylinek v mikrovlnce pomocí silikagelu, ovšem kvůli jeho toxičnosti lze pak usušené byliny použít nanejvýš jako dekoraci, nikoliv na vaření či třeba na čaj. Sušení bylinek v horkovzdušné troubě.
Nemáte dostatek času nebo jste jednoduše netrpěliví? Pak vyzkoušejte sušení bylinek v horkovzdušné troubě. Důležitá je také cirkulace vzduchu, troubu tedy nechte pootevřenou. V pravidelných intervalech bylinky kontrolujeme a převracíme. Sušené bylinky v troubě poznáme podle toho, že se při ohnutí lámou.
Počet hodin sušení záleží na vlhkosti jednotlivých bylinek. Některé zdroje uvádějí i možnost sušení v mikrovlnné troubě , jiní bylinkáři ji zase naprosto zavrhují. Nedoporučuje se sušit více léčivých bylinek v jedné místnosti.
Pokud nám počasí a okolnosti nepřejí pro přirozené sušení bylinek , můžeme jako alternativu využít trouby nebo speciálních sušičky na potraviny. Metod pro uchování bylinek je vícero. Určitě nejjednodušší a nejužívanější postupem je sušení bylinek na vzduchu, případně pomocí tepla v sušičkách, na kamnech nebo v troubě. Bylinky pro sušení používáme vždy čerstvé a čisté. Svazečky usušených bylin budou ve vaší kuchyni vypadat báječně a navíc místnost i provoní.
Proto je třeba znát jeho správné zásady. Sušit houby můžete jak v horkovzdušné, tak v plynové nebo elektrické troubě. Pro sušení hub v troubě je vhodné. V tomto článku se dozvíte, jak sušit byliny tak, aby si zachovaly svoji chuť a vůni, jak.
Na perfektně vysušené ovoce nemusíte mít sušičku. Pokud nechcete kupovat sušené ovoce, které je často přislazené, máme zde podrobný návo jak ovoce usušit v obyčejné elektrické troubě. Pokud máme byliny k použití jako koření např.
Provoz běžné domácí sušičky je navíc mnohem ekonomičtější, než sušení v troubě , která obvykle spotřebuje podstatně více elektrické energie. Správná teplota pro sušení hub v sušičce je až 50°C. Zatímco v troubě je vhodné houby občas obracet, v sušičce to zpravidla není potřeba.
Jde tedy o velmi pohodlné. Pokud sušíte lístky v troubě , dejte plech do předehřáté trouby a nechte je péct asi minut. Pak troubu vypněte a nechte lístky přes noc uvnitř. Měly by být dostatečně suché.
V případě sušičky naskládejte lístky bazalky na mřížku a nechte sušit podle instrukcí výrobce, obvykle – hodin. Jednou z nejlepších meto jak zachovat je ve vysoké kvalitě dokonce i na dalších pár let, je samozřejmě sušení. Sušené pak jen necháme před přípravou nabobtnat a můžeme je radostně používat v libovolném jídle, které jejich chuť vyžaduje.
Každý může přidat vlastní recept. Sušené chilli papričky se dají používat v mnoha pokrmech a když je usušíte správně, dokonce je můžete ponořením do vody opět. Postupujeme stejným způsobem jako při sušení jablek v sušičce, akorát nakrájená jablka pokládáme na plech pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.