K jakému jídlu , jaké víno ? Mnozí si téměř nedokážeme představit večeři při svíčkách bez dobrého vína. Mnozí se bez dobrého vína neobejdou ani jindy, ale teď si pojďme říct, že každé víno má své vlastnosti, které se dají vyzdvihnout pomocí harmonie s jídlem. Sladké dezerty a moučníky. K podávání sladkých moučníků a dezertů jsou vhodná aromatická, vyzrálá a sladká vína typu slámové víno , ledové víno , přívlastková výběrová vína, aperitivy, likérová vína nebo sekty.
Z jaké země si vybrat víno.
Měl jsem svého času se svými kolegy čest být účasten na večeři ve francouzské škole, na níž otevřel svoji vinotéku šéfkuchař a současně také rozvinul své kuchařské umění. V prvotřídních hotelích jaké víno vybrat a podávát k jídlu řídíl odborník, somelier. Jaké víno k jakému jídlu ? Bílé víno se podává k bílému masu, červené víno k tmavému masu. Podávání vhodné odrůdy vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Drůběží maso vždycky doplňte jen bílým, mírně aromatickým vínem, zkuse třeba Muller Thurgau nebo Pálavu.
K hovězímu podávejte vyzrálejší, plná červená vína. Vsaďte na Cabernet Sauvignon a neuděláte chybu. Vhodné pokrmy jsou seznam jídel a vín, které k sobě pasují a vzájemně se doplňují, takže už nemusíte přemýšlet, které víno je vhodné ke kterému jídlu.
A právě sklepníci dělali vlastně totéž, co se očekává od současných sommeliérů – doporučovali hostům, jaké víno by se nejvíc hodilo k vybranému jídlu. Při volbě jídla a vína se v zásadě drží dvou metod: Buď volíme víno k jídlu , anebo si vybereme jídlo k vínu. Víno k vínu, anebo jídlo k vínu?
Pokoje Společná místnost Ceník. Doplňkový sortiment Prodej vína - eshop. Sýry měkké s plísní Měkké sýry s plísní se hodí k bílým i červeným vínům. K drůbeži či k rybám se proto v běžné domácnosti pilo Veltlínské zelené, Müller Thurgau a další tradičně u nás pěstované odrůdy, k hovězímu a ke zvěřině patřily Svatovavřinecké, Frankovka či Modrý Portugal. Doporučené odrůdy bílých vín:.
Které víno k jakému jídlu ? Autor: Archiv ireceptar. Výběr vína k jídlu - koupě vína online Naučte se správně kombinovat druhy vín k jednotlivým pokrmům a překvapte tak své přátelé slavnostní večeří dokonale sladěnou s vhodným vínem. V článku se dozvíte základní informace o výběru vína k jídlům. Neberte prosím nic z toho, co bude následovat, jako dogma.
Určitě Vám nechceme diktovat, k jakému jídlu si máte dát jaké víno ! Jsou to pouze všeobecně uváděná doporučení. Nikde není psáno, že ve výběru vína k určitému jídlu nebudou Vaše chuťové buňky naladěny na úplně jiný druh. Strefit se do chuťové harmonie, je věc poměrně složitá, existují sice ověřená pravidla, kterými se můžeme jako laici řídit.
Je však na nás, nakolik je hodláme respektovat.
Když už chceme podávat k dobré večeři dobré víno , měli bychom vědět, jaké. Víme, že víno by mělo být kvalitní. Jaká odrůda se ale hodí k tučnému masu a čím zapít čokoládový dort? V zásadě je to jednoduché. O tom, jak ho nakupovat a jak si ho vychutnat.
Na úvod bych určitě měla předeslat, že chovám k vínu velmi vřelý vztah. K výrazně aromatickému jídlu nemůžeme pít neutrální víno , které by se s takovým jídlem ztratilo. Aroma jídla a vína se však nesmí svou výrazností příliš tříštit. Obojí má být v souznění, víno a jídlo se musí vzájemně doplňovat.
K jídlům s krajovou tradicí se obvykle podávají vína z onoho kraje. Hovězí maso je ideální typ pokrmu k vínu. Jeho škála je však velmi bohatá. Ke steaku oceníme jiné víno než k domácímu guláši. Platí pravidlo, že ve finále je nejdůležitější způsob přípravy a koření.
Ke špičkovým steakům na grullu, z argentinského masa apod. Vybrat k jídlu správné víno je umění, i když to vypadá jako jednoduchá záležitost. Na našem území se obdobně jako v Rakousku a Německu ujal systém dělení vín podle kvality založený na cukernatosti vinného moštu. Bílá vína k dortíku, červená k srnčímu. Pokud nekupujete jen víno stáčené, tak jste si jistě všimli, že poměrně často je na lahvi uvedeno, k jakým pokrmům se dané víno hodí.
Podávat k tučným rybám, rajčatovým pokrmům a ke kozímu sýru. Klasická odrůda vyskytující se především v údolí Loiry – opět oblast Val de Loire. Pro tuto révu, která k plnému dozrání potřebuje spoustu slunce, je typický vysoký obsah kyselin, ačkoliv jsou vína sladká.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.