Tento výborný nápoj si však můžete připravit i doma. Ukážeme vám postup krok za krokem. Postup při výrobě medoviny se příliš neliší od výroby vína, jen se místo šťávy z hroznů použije roztok vody s medem. Všechno vybavení najdete doma , potřebujete pouze kvasinky, živnou sůl a dostatek času, aby medovina vyzrála.
Myslím, že medovinu není potřeba nijak zvlášť představovat, protože je známá už tisíce let. V zásadě je výroba medoviny podobná výrobě vína, pouze s tím rozdílem, že jako základní surovinu nepoužíváme šťávu z hroznů, ale.
Před několika lety jsem začal včelařit. Několik let trvalo, než byl schopen jsem svá včelstva rozšířit. Podělím se s Vámi o svůj recept a jeden výbroný postřeh, který přípravu výrazně urychluje. Ve čtvrtém díle si řekneme pár slov k tomu co dělat pokud dojde k zástavě kvašení.
Je to velmi jednoduché, stačí preventivně zajistit aby nebyl rmut nadměrně. Kromě toho, že jsme začali med prodávat, jsme také vyzkoušeli proces výroby medoviny. Málokdo ji dělá i přes to, že výroba není příliš složitá a jen vyžaduje dávku trpělivosti a pokusů.
Výroba medoviny je teda naozaj len pre trpezlivých.
Dokonca sa vraví, že tá najlepšia býva až trojročná. Tak dlho však nemusíme čakať. Ak použijeme kvalitný med potom sú aj účinky medoviny silnejšie. Alkohol v medovine zase podporuje prekrvenie a látkovú výmenu organizmu.
V druhej fáze kvasenia môže byť teplota nižšia, pri vyššej teplote kvasenia by sa mohla stratiť aróma pripravovanej medoviny. Trvá to dlho, ale trpezlivosť sa vyplatí. Na dobré si treba počkať! Hovorí sa, že najlepšia medovina je 2-ročná. Tu však doma nemáme, tak dlho nevydrží.
Správna medovina je číra, zlatistej. Nejdříve si rozmyslím, kolik litrů medoviny chci vyrobit a podle toho si odvážím (odměřím) množství medu. Poměr hmotnosti medu a objemu vody musí být přibližně 1: to znamená, že na cca 1litrů medoviny potřebuji kg medu a litrů vody, na litrů medoviny pak kg medu a litrů vody, apod.
Výroba v 10a 50l demižonech byla snazší než ve velkých objemech a ne všechny várky se povedly. Ač jsem prostudoval spousty materiálů o zpracování medu a výrobě medoviny , tak samotný proces výroby byl úplně jiný. Některé poznatky jsem musel tím pádem přehodnotit.
Následně byla výroba medoviny systémem pokus omyl. Proces výroby probíhá stejně jako při výrobě za tepla, jen se med rozpouští ve vodě o teplotě kolem °C a jsou použity chladnomilné kvasinky, díky kterým se docílí rozkvašení už při teplotách mezi – °C.
Domácí výroba medoviny Radek Hubač Výkupní ceny medu jsou pod hranicí nákladů, proto doufám že včelaři budou více využívat možnosti realizace medu v podobě medoviny. Priebeh kvasenia domácej medoviny bez siričitanov a Sorbanu draselného - E20 ktorý slúži ako konzervant. V ďalších videách Vám ukážem podrobný postup, ako si dokážete doma.
Ovšem Řekové preferovali spíše pivo a víno, než medovinu. První potvrzené zmínky o výrobě medoviny se datují na 5. Když chceme kvasit medovinu, musíme mít co kvasit, tedy potřebujeme med rozpuštěný ve vodě. Medová voda - základ medoviny. Můžeme ho získat prostě smíchaním medu (ze sklenice) s vodou, ale můžeme použít také už vytočené (či vymačkané, vykapané) plásty a nechat je ve vodě odmočit. Stačí přidat me vodu a vlastní nápad.
Z letního ovoce je chuťově zajímavé například višňové víno, které se barvou i chutí přibližuje červenému. Když se vám víno podaří, zkuste další druhy ovoce. Pro přípravu medoviny je obdobný postup, používají se ale hluboko prokvášející kvasinky.
Hodnotné sú pre mňa najmä zábery na valy, pozostatky opevnení, budov a podobne pri tých hradiskách na ktorých som ešte nebol a ku ktorým preto nemám žiadne fotky. Výroba droždí doma recepty, které budete milovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.