Tématické fráze: celestýnské nudle celestýnské nudle původ medvědí česnek recepty celestýnské nudle do polévky recepty z medvědího česneku celestýnské nudle recept výborné celestýnské nudle recepty s medvědím česnekem celestýnské nudle původu recept na celestýnské nudle medvedi česnek recept celestynské nudle. Pevně lívance srolovat a na tenké proužky je nakrájet. Obojí začínají palačinkou v pánvi a liší se jen tím, co se s opečenou palačinkou dál stane, než se dostane na talíř s polévkou. Na pánvičce udělám vlastně takovou slanou palačinku a tu pak nakrájím na nudličky.
Obvykle to dělám tak ze - vajec. Celestýnské a fritátové nudle se v kuchařkách objevily někdy na přelomu 19.
Palačinka je nekynutý moučník, který je vyráběn z litého těsta, jehož základem jsou mouka, mléko a vejce, které mohou být doplněné solí, cukrem a ochucovadly. Před podáváním si připravíme celestýnské nudle. Dvě vejce vyšleháme s moukou a trochou mléka a soli do tekutého těstíčka. Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme oříšek másla a vzniklé těstíčko na něm opečeme podobně jako palačinku z obou stran.
Upečený plátek přeneseme na ubrousek, kde ho zbavíme tuku. Mám tu pro vás další kousek, recept na celestýnské nudle , který mi poslala paní Maruška Kalužová. Napsala postup a sama také krásně nafotila (její fotografie jsou k dispozici v galerii). Bylinky rozmixujeme s mlékem v mixéru.
Přidáme vejce, mouku, sůl a vyšleháme.
Vmícháme špetku prášku do pečiva a upečeme palačinku, kterou zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na nudle. Nudle , těstoviny, pasta… Je jedno, jak jim říkáte, svět je zbožňuje. A v tomto případě se nebojíme paušalizovat, neboť nějaký druh těstovin nalezneme téměř v každé světové kuchyni, české nudle nevyjímaje! Víte, kde se na našich talířích vzaly?
Lívanec je kynutý druh moučníku, podobný palačince, který je vyráběn smažením z mouky, mléka, jogurtu, prášku do pečiva, vajec, případně i jiných přísad a který je populární zejména v českých zemích. Mléko, mouku, vejce a sůl rozmícháme a vznikne nám řídké těsto. Necháme ho pár minut odpočinout. Poté ná pánvi rozpustíme trochu másla a vytvoříme palačinku.
Vejce rozšleháme s mlékem a moukou v hladké palačinkové těsto, které ochutíme solí a sekanou petrželkou. Na pánvi pečeme tenké palačinky z obou stran, poté je nakrájíme na krátké nudle (5×cm). Vyzkoušený recept na vynikající celestýnské nudle , které se skvěle hodí do polévky – vývaru. Domácím nudlím se jiné nevyrovnají. Kapání do polévky, játrové knedlíčky, fritátové ( celestýnské ) nudle , svítek, sedliny a další zavářky – je spousta možností, co dát do polévky.
Dnes vám však prozradím recept na domácí babiččiny nudle , které jsou důstojným doplňkem každého dobrého, silného vývaru. Prodietix omeletu připravíme klasickým způsobem, podle návodu na zadní etiketě. Omeletu z obou stran opečeme na pánvi na trošce olivového oleje dozlatova.
Následně ji rozkrájíme na širší, zhruba stejně dlouhé nudličky. Také se jim říká nudle celestýnské nebo omeletové nudle.
Příprava je velice jednoduchá. Ideálně na másle osmažím palačinky z jednoho vejce, asi ml mléka, – g mouky a špetky soli. Pak je stočím a nakrájím na tenké proužky.
Protože máme celestýnské nudle rádi, občas experimentuji. Kniha vypráví o fiktivním starodávném rukopise, proroctví, nalezeném v Peru.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.