středa 29. listopadu 2017

Jak se praží káva

Jak tedy samotný proces pražení probíhá? Zelená kávová zrna se nasypou do trychtýře pražičky, která je předehřátá na určitou teplotu. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla vel sagittis sem. Maecenas quis consectetur sapien.


Ut sagittis, justo ac viverra finibus, erat ante tristique nulla, at rhoncus lectus ligula at se.

Domů Blog Jak se praží káva. Nunc ultrices neque eu sodales fringil. La tostatura del caffe dalle origini alla tazzina, Roasting coffee from its origins to the cup, - Duration: 7:11. Na této stránce naleznete veškeré odpovědi na dotaz na téma: Jak se praží káva ? Dále zde naleznete další zajímavá související témata. Samotný proces pražení, to znamená, jak rychle se káva praží , při jakých teplotách a do jakého stupně, je tajemstvím každé společnosti.


Pražení probíhá při teplotách od 1°C do 2°C a podstatné je i topné médium. Nejčastější jsou pražící stroje plynové a elektrické. Existují ale i pražící stroje na.

Pražená káva má omezenou trvanlivost, proto si pražírenské společnosti sami nakupují kávu v surovém stavu a sami si zrna si praží. Směsi káv se míchají také ze zelených zrn a teprve takto namíchané se praží. Denně se po celém světě vypije miliardy šálků kávy. A tak je káva jedním ze dvou nejpopulárnějších nápojů na Zemi (druhým je voda).


Prozradíme vám, jaké druhy kávy existují, jak se káva mele a uskladňuje, jaké jsou účinky kávy i jakou kávu milujeme my v Alza. Pražič se pak stává jakýmsi kouzelníkem – hlídá teplotu, rychlost bubnu, ve kterém se káva točí, a také přidává podle potřeby vzduch. A během toho všeho si ještě musí najít čas na občasnou degustaci praženého vzorku ( jak vypadá a hlavně jak voní). Vše si podrobně zapisuje, takže se tedy rozhodně nenudí. Po třech týdnech mytí, sušení a prohrabování se bobulky oloupají tak, aby zůstalo už jen zářivé kávové zrnko, které důvěrně známe.


Pak už je na pražírnách, aby zrnka připravila co nejlépe. O tom, jak se praží káva si můžete přečíst ve článku Vše o pražení kávy. Na kávových farmách v Panamě nebo Kolumbii vybírá, co bude o pár měsíců později chutnat lidem v českých kavárnách.


Jaroslav Tuček má na vizitce za jménem titul green bean buyer. Teď nás zve na degustaci čerstvě upražené kávy. Změny v chuti při pražení kávy. Stupeň pražení je jedním z faktorů ovlivňující výslednou chuť nápoje ve vašem šálku. Zjednodušeně řečeno určuje, jak se chuťová charakteristika kávy bude pohybovat na škále kyselost-hořkost.


Protože jsem toho o pražení věděl málo, rozhodl jsem se věnovat studiu pražení a přípravě veškerý volný čas a finance.

Pořídil jsem si malý pražící strojek, který dodnes ještě. Výraznou chuť a vůni nabízí i jakostní káva italského typu Sanremo. Tu můžete vyzkoušet nejen v kavárně, ale i doma. Najděte si svou kávu nebo si ji upražte doma.


Káva se však praží i přímo v Čechách a čerstvě pražená zaručuje zase trochu jinou dimenzi chuti. Velmi často se setkáte s názorem, že kyselá chuť je u kávy přirozená a bez ní to nejde. Naopak hořká káva je přepražená, je špatná.


Chápu, že zde existuje určitý styl pražení, ale přece každý má pít kávu tak, jak mu chutná. Jak bude výsledná káva chutnat, primárně rozhoduje stupeň pražení. Opravdu důležité je mít ke své práci kladný vztah, zkoumat a degustovat kávu, kterou upražím, chtít se zlepšovat a vůbec se své práci pořádně věnovat.


V Lobkovicích se praží zásadně jenom fair trade káva a přestože poptávka po ní stoupá, odmítá její majitel navyšovat množství zpracovávaných zelených zrn. Jak dlouho se vlastně boby praží ? Devět minut až čtvrt hodiny, záleží, co mám za boby. Afriky se praží trochu kratší dobu, třeba devět minut, aby vynikly ovocné momenty.


Guatemaly, brazílie, které se často praží do směsí a je třeba, aby vynikla čokoládovost, oříšky a tak, zase déle.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky