čtvrtek 2. listopadu 2017

Syřidlo zdraví

Zdraví nejprospěšnější jsou tvarohy a tvarohu podobné čerstvé nezrající sýry typu Lučina nebo žervé. Může znít překvapivě, že sýry mohou konzumovat i lidé s intolerancí laktózy. Tvrdé sýry totiž neobsahují laktózu žádnou, měkké většinou jen malé množství. Pro svůj vysoký obsah soli jsou tvrdé sýry.


Výsledkem celého procesu je jemný sýr, který nemá nepříjemnou nakyslou chuť, jež provází srážení mléka octem či citronovou šťávou. Sýr je určen k rychlé spotřebě.

Na přípravu domácího sýra obvykle potřebujeme použít syřidlo. Tentokrát si ale ukážeme recept na domácí sýr z tvarohu, k jehož přípravě syřidlo nepotřebujeme a všechny potřebné ingredience máme běžně doma. Výhodou domácí přípravy sýra je nejen, že víme, co obsahuje, ale také že si ho můžeme dochutit podle.


Telecí syřidlo je vůbec nejlepší. Pokud se v minulosti hovořilo o syřidlech, tak jen o syřidlech živočišných, tedy takových, která byla získávána z žaludků telat. V nich je totiž obsažen enzym zvaný chymosin, který je vůbec nejlepším syřidlem, které se k výrobě sýrů dá využít. Výrobci v zásadě rozlišují mezi živočišným syřidlem a mikrobiálním.


Alternativou k tomu je syřidlo mikrobiální, které je kultivací plísní, což se dá označit jako vegetariánsky přijatelné.

Jana, syřidlo , syřišťová bylina. C a po zchladnutí na °C vmíchejte jeden kelímek dobré zakysané smetany (podle dostupných zdrojů provádí s mlékem autorka ne pasterizaci, ale thermizaci, kde by se podle pravidel vysoká teplota měla udržovat po dobu minut - pozn. redakce - vyzkoušejte sami). Syřidlo dánského výrobce CHR. Svízel dostal své jméno podle toho, že byl využíván jako syřidlo neboli srážedlo při výrobě ovčích a kozích sýrů. Domácí mozzarella se neobejde také bez třetí důležité přísady, kterou je kyselina citrónová.


Listy a stonky se používaly na přibarvování másla a sýrů do žluté barvy, z květů se připravoval osvěžující kyselý nápoj. Pokud i Vy patříte k těm lidem, co mají rádi domácí stravu a hlavně vyrobenou sami “ručně”, tak domácí sýr může být dalším levelem v potravinové “samostatnosti”. Existuje více druhů svízele, jako např. Poznejte tajemství domácího sýru a možná si ho budete dělat i VY! Stačí k tomu jen mléko a syřidlo …. Přidává se většinou při skladování mléka v příliš nízké teplotě, po pasteraci, špatné kondici zdraví zvířat, krmení nekvalitním krmivem, konec laktace, … SYŘIDLO – Enzym, který nám pomáhá srážet mléko.


Měl by být na bázi chymozinu. Pod 18°C se mléko nesrazí a naopak při teplotě nad 40°C se syřidlo. Patřím ke skupině lidí, kterým plísňové sýry chutnají.


Zajímá mě, zda plísně v těchto sýrech nejsou pro lidské zdraví škodlivé a zda mají také nějaký antibiotikální účinek. Celkově si chci odpovědět na otázku, zda jsou plísňové sýry jako potravina zdravé a za jakých okolností by se neměly jíst. Jestliže však jíme syrové ovoce a zeleninu, prokazujeme našemu tělu neocenitelnou službu.

A když budeme tyto potraviny zařazovat do svého jídelníčku pravidelně a pokud možno se snažit jejich podíl zvyšovat, brzy to poznáme na naší rostoucí vitalitě a celkovém zdraví. Obsažený enzym parachymosin se v minulosti používal jako syřidlo (má schopnost srážet mléko) při výrobě sýrů. Dodával navíc sýrům výrazně žlutou barvu. Glykosid asperulosid má mírně sedativní (tlumivé) a spasmolytické (uvolňující křeče) účinky.


Pokud pacientovo tělo normálně nese mléčné výrobky - bude to docela vhodné na stole osoby trpící atonickou zácpou. To může být celé nebo acidophilus mléko, jogurt, tvrdé a syřidlo sýry, jednodenní nebo dvoudenní kefír. Při vaření můžete použít zeleninu nebo máslo, ale nezneužívejte ho.


Možná by vám ani nenapadlo, že perfektní domácí sýr si můžete udělat i sami u vás doma. A dokonce na to nepotřebujete ani syřidlo , je to úplně jednoduché, zvládne to každý a sýr je opravdu výborný. Lahodný domácí sýr, jogurt i kvašené ovoce a zelenina. Výrobník sýru, jogurtovač a fermentor v jednom, to je všestranný pomocník, na něhož nedají vegani a vyznavači zdravého stravování dopustit! Na Slovensku jsou i takové vesnice a města, kde se tvaroh označuje pojmenováním bílý sýr.


Na jeho výrobu potřebujeme mléko, které má běžný obsah tuku, přidanou surovinou je syřidlo a mléčné kultury. Tvaroh je možné konzumovat bez úpravy, taktéž i upravený, ale to už zřejmě víte. Jednoduché je seběhnout do. Popenec obecný (latinsky glechoma hederacea, slovensky zádušník brečťanovitý, anglicky Ground Ivy, německy die Gundermann) - když začínáme sbírat popenec, znamená to, že již opravdu začala nová bylinkářská sezona.


Tento častý plevel luk a polí je drobná bylina, v trávě se těžko hledá, ale sytě fialové květy zářící od konce března vždy prozradí, kde se.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky