Aj tatarák pripravený doma môže byť vynikajúcou večerou, a nie rýchlym riešením, ak sa vám nechce variť. Prejdite si tipy, ako na to, aby vám draho nakúpené mäso nezhnedlo, ktorú časť hovädzieho si rozkázať v mäsiarstve, aké suroviny tatárskemu bifteku pristanú a ktorým sa vyhnúť. K masu bychom měli být něžní a moc jej nemačkat. Svíčková je velmi křehká. Stačí míchat jen zlehka.
Z masa vytvarujeme bochánek, který necháme v lednici uležet. Do důlků vychlazeného masa vložíme žloutky a můžeme podávat. Jeden recept na tatarák už je, aj tam je diskusia k tomu, čo tam patrí a čo nie. Tatarák sa robí naškrabaním kvalitnej sviečkovej, z ktorej sa urobí malý bochníček ( ako veľká fašírka ) s jamkou uprostre do nej sa vklepne žĺtok. Všetky príchute sa podávajú zvlášť a každý stolovník si ich namieša podľa chuti.
Víno zrálo v dubovém sudu po dobu měsíců. Vhodné k hovězím steakům, grilované krkovičce se švestkovou omáčkou, telecímu steaku, hovězí carpacio, tatarskému bifteku. Víno má potenciál dalšího zrání v horizontu do let.
Doporučujeme popíjet k tataráku dobré bílé víno , budete překvapeni, jak úžasná je to kombinace. Mletí masa: ve většině restaurací se dnes maso mele. My volíme hrubší šajbu mm. Při škrábání je maso delší dobu vystaveno působení vzduchu a může hnědnout, v důsledku čehož nevypadá pak na talíři příliš. V Belgii se tradičně k tatarskému bifteku podávají smažené bramborové hranolky.
Tatarský biftek může být připraven „a la chef“, tedy dle chuti šéfkuchaře, nebo jsou všechny ingredience podávány spolu s masem a míchání provádí samotný strávník. Ko je biftek na mizi, pred gosti z vilico pretlačimo vse sestavine z izjemo čebule. Maso na koncu zgladimo z nožem, ki smo ga prej namočili v vino.
Za piko na i tako pripravljenemu tatarskemu biftek u dodamo malo olja ali masla, lahko pa tudi predlagamo gostom, da si maslo namažejo na opečen kruh, preden nanj namažejo tatarski biftek. Poleg popečenih kruhkov in masla je pri nas ob bifteku tudi česnov namaz, kisle kumare in paprika ter navadno še francoska solata. Tudi prepeličja jajčka (lahko so vložena v kisu) gredo po okusu lepo zraven poleg tega so še zelo dekorativna, saj jih lahko pobarvaš z belim, črnim poprom, čilijem, karijem. Pozdravljeni, v petek dobimo obisk, par (zelo prefinjena človeka-kot je pač značilno za večino Nemcev:) Nista ne vem kakos komplicirana, rada pa pojesta kaj dobrega in zato se vedno potrudimo in jima pripravimo kaj posebnega in dobrega. Pozdrav, hvala vam na informacijama o bifteku i njegovoj pripremi.
Ono što mi je zasmetalo tokom čitanja vašeg recepta i uputstava jeste to što iz nekog razloga konstantno koristite potpuno nepotrebne engleske izraze za nivoe termičke obrade bifteka. Takođe, ponekad je ubačen i poneki stek, ali to je barem reč koja na srpskom jeziku. Hovädziu sviečkovicu nakrájame na čo najmenšie kúsky.
Potom mäso posekáme a širokým nožom rozotrieme na pastu. Cesnak postrúhame a pridáme k mäsu. Pridáme kečup, a horčicu. Zmes okoreníme, osolíme a opaprikujeme. Všetko spolu ešte raz posekáme a rozotrieme nožom.
Tatári zháňali hľuzovku. Víno je žlutozelené barvy s jemnými květinovými tóny ve vůni. V chuti je ovocité a kořenitost harmonizována pikantní kyselinkou.
Je bohaté na extraktivní látky. Hodí se k slavnostním příležitostem. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Akékoľvek rozmnožovanie časti alebo celku textov, fotografií, grafov akýmkoľvek spôsobom, v slovenskom, ale aj v inom jazyku bez písomného súhlasu vydavateľa je zakázané.
Vroče Nedeljske novice: Največja vrnitev državljanov v zgodovini Nedeljske novice, tedenska izdaja najbolj branega časopisa v Sloveniji, ponujajo veliko zgodb z vseh koncev naše domovine, predstavljamo zanimive ljudi in njihove življenjske zgodbe ter odstiramo tančice skrivnosti z najrazličnejših področij življenja. Drůběží maso vždycky doplňte jen bílým, mírně aromatickým vínem, zkuse třeba Muller Thurgau nebo Pálavu. K hovězímu podávejte vyzrálejší, plná červená vína.
Vsaďte na Cabernet Sauvignon a neuděláte chybu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.