středa 4. dubna 2018

Zpracování kávy

Na obalech s kvalitní zrnkovou kávou se v jejich popise setkáte s označením způsobu zpracování , kterým daný druh prošel. Způsob zpracování kávy a jeho správné provedení významně ovlivňuje chuť. Pražení kávy je velkým uměním a jednou z nejdůležitějších operací v procesu zpracování.


Velmi pomalým procesem se zelená kávová zrnka přeměňují na klasickou kávu, tak jak ji známe z obchodu, a vytváří se typická vůně a chuť. Suché zpracování (natural, dry-processed) Tato metoda zpracování je nejjednodušší a finančně nejméně náročná a mimo jiné také nejstarší metoda zpracování kávy.

Probíhá tak, že ihned po sběhu jsou kávové třešinky rozprostřeny na zem a to rovnoměrně tak, aby ke všem mohl vzduch a sluneční paprsky. Mokré zpracování kávy Jde o zpracování , které se používá u kvalitních káv. Tento způsob je podstatně náročnější a dražší, neboť se do ceny promítá množství spotřebované vody.


Sklizené plody se umístí do velkých nádob s vodou, kde dojde k jejich vytřídění. Kvalitní a těžké plody klesnou ke dnu, odpad a. Technologie zpracování kávy. K přípravě kávových zrn na pražení existují dvě metody, které mají vliv na kvalitu a cenu kávy.

Nejlevnější postup je suché zpracování , používané pro zrna nižší jakosti, zatímco kvalitnější zrna se zpracovávají mokře. Tvoří až z celkové produkce kávy na světě. Její zpracování je poměrně náročné, zrna se zpracovávají takzvanou „mokrou metodou“, což znamená, že káva projde procesem fermentace.


Tento způsob zpracování je finančně náročnější, a proto je také výsledná cena této kávy vyšší než u ostatních druhů. Nejsprávnější postup výběru zpracování je ten, který pozitivně zvýrazní přirozenou chuť kávy. Obecně platí, že při zpracování naturální metodou je pak káva charakteristická sladkou a květinovou chutí, při zpracování mokrou metodou se rozvíjí v chuti acidita. Bohužel ne vždy mají farmáři možnost ovlivnit.


Zpracování kávy Na celém světě se v současné době používají dvě metody a to suché a morké zpraování. Rozdíl je kromě způbosu zpracování a použité technologie také ve výsledné kvalitě produktu. Příprava a prodej kávy se stal velice dobrým a výnosným bussinessem. Tyto značky a druhy káv lze zakoupit v mnohavariantách, kde se prakticky meze nekladou.


Zrnková káva mletá a nemletá, různé. Mechanické čištění zrn přináší mnohem předvídatelnější výsledek. Ale vypuštění fáze fermentace z procesu zpracování kávy a předčasné očištění zrn – odebírá zpracovavatelům stěžejní způsob jak pozitivně ovlivnit výslednou chuť v šálku. Jakmile je sklizeň dokončena, přechází se k přípravě zpracování kávových zrn na pražení.


Při tomto zpracování dochází k odstranění obalu plodu a získávají se čistá kávová zrna.

Pro to existují dvě metody, které mají vliv na kvalitu a cenu kávy. Jedná se o suché a mokré zpracování. V článku se podíváme na rozdíly zpracování kávy a také se dovíme – proč a jakou metodu volí většina pražíren výběrové kávy. Také známý jako suchý proces nebo metoda sušená sluncem.


Tato technika na zpracování pochází z Etiopie a je považována za nejstarší. Je zajímavé, že kdybyste horkou vodou zalili zelená zrna, chuť kávy tak, jak ji máme rádi, bude připomínat jen stěží. Daleko víc chutná jako zelený čaj.


Při „světlém“ pražení (platí pro stupně až 4) káva získává lehce nahnědlou barvu, má silně nakyslou chuť. Při polomokrém zpracování se káva po sběru propláchne a vysbírají se nezralé plody. Ihned poté následuje odstranění slupky a zrna se nechávají sušit na slunci. Chuť takové kávy je jemná a má jen menší aciditu.


Další z faktorů, který ovlivní konečnou chuť Vaší kávy je její pražení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky