Z toho důvodu všechno vážím,pouze velice vyjímečně hrníčkuju. Vážení bez váhy : Lžíce, lžička a hrníček pomůže! Rady Domácnost Lucie 1. Asi vám také stalo, že když jste zrovna potřebovali kuchyňskou váhu, tak došla baterka, přestala fungovat nebo ji doma vůbec nemáte. Tipy a rady, jak vážit i bez váhy , jsem objevil ve starém babiččině kuchařském zápisníku.
Sešit je plný zapomenutých receptů, ale také poznámek „pod čarou“, které se připisovaly průběžně.
Zaujala mě jedna celá dvojstrana, na které jsou přepočty gramáží na lžíce, lžičky a hrnky. To jsou pouze základní suroviny, ale jejich použití bez vážení nám přípravu pokrmů značně ulehčí. Vše potřebné najde na obrázku. Jak rychle odměřovat bez váhy.
Zarovnaná lžička může obsahovat: g hrubé mouky, g hladké mouky, g krupice, g solamylu, g cukru krupice, g cukru moučky, g soli, g máku, g sádla, másla nebo tuku, g majonézy nebo tvarohu, g oleje, g vody, g mléka, g medu, g mleté kávy nebo g. Kolik gramů váží jedna polévková lžíce? A kolik gramů cukru je jeden hrnek ? Pokud zrovna nemáte po ruce váhu, může být pečení podle receptu docela oříšek. Když ale víte, kolik gramů čeho se na lžičku, lžíci, nebo do klasického hrnku vejde, máte vyhráno!
Zatímco šálek (tj. hrníček na čaj) bývá u nás i ve světě 2ml, tradiční český hrnek má 2ml. Kelímky od jogurtu mohou být různé velikosti, ale v receptech s jogurtem se do toho samého kelímku odměřují i ostatní ingredience, takže to je úměrné. Chystáte se péct či vařit a nemáte chuť vše převažovat? Zkuste si vše odvážit za pomoci hrnků, lžic a lžiček.
Je to rychlé a snadno zapamatovatelné. Pokud máte jen skromně vybavenou kuchyňku, ale přesto rádi pečete a vaříte, mám tu pro Vás pár rad. Váha potravin je ale přibližná. Váhy jsou nejlepší volbou při vážení ingrediencí v kuchyni. Nemáme-li je však po ruce, nejspolehlivější náhradou za váhy je odměřování potravin pomocí kávové lžičky, polévkové lžíce, či pomocí hrnků.
Aby měření bylo přesné, musíme znát přesnou váhu jednotlivých potravin. Proto Vám přinášíme tabulku měření základních potravin, kterou můžete. V tomto případě je dobré si jeden otestovat a příště už budete vědět. Bambusový hrnek vydrží roky, neobsahuje BPA a udržuje teplo. Vyčnívejte z davu, šetřete peníze i přírodu a udělejte další krok k životu bez odpadu.
Vážení zákazníci, vzhledem k aktuální situaci a bezpečnosti Vás, přepravců či zaměstnanců na výdejním místě, jsme přistoupili ke zrušení dobírky. Někteří z vás jsou sice odpůrci jakéhokoli vážení , počítání kalorií a odměřování čehokoli a jakkoli. Ovšem jsou mezi námi i tací, kterým vážení vyhovuje a pomáhá jim to v jejich hubnoucí cestě. Správné množství se dá “navážit” i bez váhy.
Jednak jsou k dispozici různé odměrky (ty nejlepší odměřují gramy i mililitry), jednak je možné odměřovat různými kuchyňskými pomůckami a nádobami.
Připravili jsme pro vás tahák do kuchyně, kde najdete informace o tom, kolik gramů je takový hrnek či lžička a další šikovné převody. Recept na šikovné těsto bez vážení , ze kterého můžeme péct záviny, koláče a různé dobroty. Jenže čas od času chce někdo zjistit, kolik gramů mouky se do takového hrnku vejde a kolik másla jsou tři lžíce.
Odměřujeme hrnkem o objemu 2ml. Ať už se chcete dozvědět, kolik gramů je hrnek mouky, nebo máte recept uváděný v gramech a potřebujete jej přepočítat na hrnky a lžíce, následující řádky vám v tom udělají jasno. Hrníčkový moučník bez vážení – pro začátečníky.
Nebo jí máte, ale zrovna dosloužila? Hrneček 2ml a nejčastější suroviny jsem převážila a výsledek vidíte níže. Hrnek 2ml vždy plný po okraj. Jde o to, jak moc zkazíme výsledek, když místo 250g nasypeme 2nebo 300.
Pokud máte celé kilo, vemte čtyři stejné nádoby, nebo velké hrnky, a odsypte stejně do každého. Jinak opravdu platí v hrnečkové metodě, že 250g je čtvrtlitrový hrnek. Příjemné vaření a pečení bez váhy vám přeje Janka. Jestli občas pečete, určitě jste už narazili na rychlovku bez vážení , třeba hrníčkovou bábovku. Víte, jak velký hrnek zvolit?
A je jedno, jakou lžičku při odměřování použijete? Máme pro vás tahák, jak se v takových mírách a odměrkách vyznat.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.