čtvrtek 27. července 2017

Brusinky v kuchyni

Brusinky koupíme čerstvé v květinářství, zahradnictví a sušené v každém obchodě s potravinami či zdravé prodejně. Plody brusinek se syrové pro svou natrpklou chuť nekonzumují. Připravují se z nich kompoty, šťávy, džusy. Sušené brusinky se používají do pečiva, obdobně jako rozinky. Navíc je lze používat v době, kdy trpíte průjmy, přičemž působí rovněž močopudně.


Zkrátka a dobře spojení „ brusinky a zdraví“ rozhodně jde dohromady.

Použití brusinek v kuchyni i jinde. Brusinky jsou v našich luzích a hájích stále spíše součástí nápojů či sladkých jídel. Brusinky se stávají nedílnou součástí vaření, a kam se podíváte, tam jsou brusinkové bonbony, müsli tyčinky, sušené brusinky , brusinkové kompoty.


Tyto i další recepty najdete v dnešním článku. Brusinky se zpracovávají v potravinářství snad ve všech podobách, jako příloha k divočině, na vaření marmelád a kompotů nebo k doplnění dalších jídel. Listy rostliny se využívají ve formě nálevu ze sušených listů např.


Brusinky se čerstvé moc nejedí, buď se suší nebo se z nich připravují džemy, marmelády a kompoty. Keříky bývají hodně odolné, škůdci a choroby je napadají jen zcela výjimečně. V Americe patřily brusinky mezi nejoblíbenější přírodní léčiva, spoléhali na ně především indiánští šamani.

V kuchyni se klikva používá stejně jako brusinky – na svíčkovou, na steaky, k přípravě marmelá džusů aj. Máme-li dostatečně kyselou půdu, nebo dodatečně upravíme její pH, můžeme klikvu pěstovat poměrně snadno i na zahradě. U nás je klikva rostoucí v přírodě chráněná a její výskyt je řídký. Když je čas a nálada, miluju strávit půl dne v kuchyni a stvořit něco, co bude chutnat všem okolo.


Zbožňuju maso, zeleninu a polévky. Ale užívám si i pečení dortů a zákusků, které ode mě všichni vyžadují :) Díky malému Alexandrovi už nemám moc času na dlouhodobé vyvařování, ale to neznamená, že se vzdávám své lásky, vaření pokrmů z celého světa. Ořechy by se pro své léčebné účinky měly stát doslova vaší srdeční záležitostí. Jejich konzumaci však neocení pouze vaše srdce, ale výhrou bude pro celé vaše tělo.


V ořeších se totiž skrývají tělu prospěšné mono a polynenasycené mastné kyseliny, které přirozeně snižují škodlivý cholesterol. Dýně má v kuchyni mnoho využití. Notoricky známé jsou především polévky a kompoty, ale dýně se dá v kuchyni skvěle využít i mnoha jinými způsoby, i na pečení dezertů. Dodává vláčnost a věřte, že v kombinaci s koření vonícím podzimem, skořicí a medem jde o dokonalé spojení. Přesně takovým je i tento chleb.


Kromě celozrnné mouky jsme na těsto použili. Blog, na kterém najdete spoustu nových a zajímavých receptů, které vás mohou inspirovat ve vaší kuchyni. Naleznete zde také recenze kuchařek, restaurací a foodfestivalů. Využití brusinek v kuchyni.


Ze šťávy se vyrábí výborný džus.

Brusinky se hodí do mixu s ořechy, cereáliemi, do smoothie i pečených koláčů či muffinů – výborně se doplňují s vanilkou i čokoládou. Jsme dvě ségry Adél a Veru a milujeme vaření, pečení a focení. Používáme kvalitní potraviny, žádná umělá dochucovadla ani polotovary nám nesmí přes práh.


Všechna jídla jsme vlastnoručně uvařily, nafotily a poté s pomocí rodiny a přátel snědli. V žádném případě nenahrazuje odbornou lékařskou pomoc a odbornou péči. Jakékoliv uvedené informace nelze chápat jako odborné lékařské rady a doporučení. V případě, že chcete upravit jídelníček a nejste jistí svým zdravotním stavem, zkonzultujte, prosím, svůj stav s kvalifikovaným odborníkem. The cookie settings on this website are set to allow cookies to give you the best browsing experience possible.


If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click Accept below then you are consenting to this. Díky vysokému obsahu pektinu z nich snadno vytvoříte džem nebo slavnou omáčku. Lze jí dochutit polévky, saláty, pomazánky, omáčky, hodí se ke skopovému a králičímu masu, zvěřině, rybám.


Snítka libečku přidaná při vaření k bramborám přílohu příjemně provoní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky