Suché nebo také východoindické zpracování poskytuje nepranou kávu, mokrý neboli západoindický postup kávu pranou. Káva arabika se zpracovává většinou mokrou cestou , s výjimkou kávy z Brazílie a Etiopie, kde je rozšířeno zpracování suché. V některých zemích se používá metoda polovičního mytí (polosuché zpracování ). Mnoho kvalitních druhů kávy se připravuje mokrou cestou.
Jsou to kávy ze střední Ameriky, z Kolumbie, Keni a Tanzánie.
Zrna jsou nejdříve zbavena. Každý keř kávovníku ročně urodí zhruba kg kávových třešní, což odpovídá 5gramům kávy po upražení. Sklizené zralé kávové třešně jsou následně zpracovávány buď mokrou anebo suchou cestou. Volba technologie zpracování kávy závisí na možnostech jednotlivých pěstitelů a také na lokálních tradicích. Následně se zrna umyjí v pračce a usuší.
Sušení kávových zrn - pergamenové slupky. Kávová zrna s pergamenovým obalem po mokrém zpracování obsahují asi vlhkosti.
Jemná sladká vůně čokolády a velmi výrazný aftertaste. Patří mezi nejkvalitnější kávy brazilské produkce. Praží se horkým vzduchem při teplotě 2až 300°C za stálého míchání.
Pražení dodává kávě typickou chuť a vůni. Kávové třešně se zpracovávají buď tzv. Mokrá cesta se provádí v oblastech, kde je dostatek vody.
Suchá cesta je nejstarší metodou zpracování kávy a používá se v oblastech s nedostatkem vody. Zpracování kávy po sklizni. Káva Guatemala Tres Maria je zpracována mokrou cestou a jedná se o směs odrů což je běžné pro kávy nepocházející z microlotů s odděleně pěstovanými odrůdami, které jsou stále poměrně vzácné, i když přibývají.
Velmi pomalým procesem se zelená kávová zrnka přeměňují na klasickou kávu, tak jak ji známe z obchodu, a vytváří se typická vůně a chuť. Při suchém zpracování se plody propírají ve vodě, zbavují se nečistot a pak se rozprostírají na betonové nebo na kameninové podlahy, ale také i na rohože pod sluncem. V pravidelných časových. Pro kvalitu kávy je naprosto klíčové její zpracování. Káva Monro je zpracovávána velmi šetrně převážně mokrou cestou a kávová zrna se třídí ručně, tak aby byl naprosto zaručen standard Výběrová Arabika.
Zelenou kávu dovážíme a uskladňujeme v originálním balení.
Suché zpracování – při suchém zpracování se plody propírají ve vodě, zbavují se nečistot a pak se rozprostírají na betonové nebo na kameninové podlahy, ale také i na rohože pod sluncem. Tři metody zpracování kávy. Kofein povzbuzuje centrální nervový systém, srdeční činnost, zvyšuje krevní tlak a podporuje činnost ledvin.
Tyto tři metody zpracování kávy (tedy mokrá, suchá a polosuchá) se od sebe poměrně zásadně odlišují, a to nejen postupem při zpracování kávy , ale také výslednou chutí, kterou káva po zpracování tou danou metodou má. Jak postupovat při odstraňování skvrn od černé kávy ? Po rozlití kávy je třeba jednat velmi rychle, vzít čistou a suchou bavlněnou nebo papírovou savou utěrku, a snažit se tupováním co nejvíce tekutiny odsát. Nikdy postižené místo netřeme, ale pouze přikládáme utěrku kolmo k povrchu. Tvoří až z celkové produkce kávy na světě.
Její zpracování je poměrně náročné, zrna se zpracovávají takzvanou „ mokrou metodou“, což znamená, že káva projde procesem fermentace. Tento způsob zpracování je finančně náročnější, a proto je také výsledná cena této kávy vyšší než u ostatních druhů. Pořízení mokré lakovny o velikosti boxu 8x4m vč.
Lakování mokrou cestou dobře doplňuje dvě stávající práškové lakovny o délce 7m a 5m, kterými firma disponuje.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.