Vánočka v kameninové formě recepty, které budete milovat. Kdyby vánočka svrchu hodně hnědla, zakryjte ji alobalem. Upečenou vánočku necháme chvilku ve formě odpočinout, pak ji opatrně vyklopíme a pocukrujeme.
Jarní kopřivová nádivka s uzeným masem - V mléce máčené, pak vymačkané rohlíky promíchané s mladými výhonky kopřiv, bylinkami, kostičkami uzeného masa, vaječnými žloutky, cibulí, sněhem z bílků a kořením, směs zapečená v troubě ve formě na srnčí hřbet, v zapékací misce nebo v klasickém pekáčku. Pekla jsem v echtovní staré formě po babičce, a zbytek těsta v malé dortové formě. Mám plynovku a pekla jsem hodinu a 10min na mírný stupeň, ke konci jsem formu odklopila.
Nádherně voní po mandlých a báječně chutná. Pečeme ve vymazané a vysypané formě asi minut na 230°C. Pokud budeme buchtu péct v koláčové formě. Ve vyšších formách pečeme déle na mírnější teplotu.
Vyrábíme keramické formy na bábovku, srnčí hřbety a oválné formy na pečení či zapékání. K dispozici jsou ve třech barevných provedeních. Do hrnku nalijte část mléka, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíce mouky a lžíci cukru.
Rozmíchejte a nechte vzejít kvásek.
Mouku prosijte do mísy, část dejte stranou, přidejte do mísy sůl, citronovou kůru, muškátový oříšek, fenykl, žloutky rozmíchané se zbylým mlékem, cukr a vlažné máslo. Forma na vánočky je vyrobená šikovnou paní keramičkou v její valašské dílně. Paní keramička formu vyrábí z poctivé keramické hlíny.
Rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Tématické fráze: doba pečení vánočky jak zaplést vánočku doba pečení vánočky ve formě pečení vánočky v kameninové formě jak dlouho péct vánočku ve formě vánočka bez rozinek vanocka doba pečení vánočka v kameninové formě recept na vanocku v kameninove forme jak péct v kameninové formě kameninove formy na.
Mně se v ní peče dobře (ne že bych poslední dobou pekla ), dobu pečení nevím, podle zapíchnuté špejle. Beránka jsme měli ozkoušeného, jak dlouho to přesně trvá, ale vehementně nám ho peče babička, tak už zas nevím. Jinak kameninové formy miluju, dýchá z nich na mě teplo domova.
Jsou hnusně drahé, ale nádherné. Nikdy jsem jí neměla tak krásně hnědou jako je z kameninové formy. Zůstává žlutá až trošku nahnědlá. Peču v ní opravdu hodně, a když to dávám do trouby, tak pod to dám plech, protože je to takové vratké.
Ale s ní si vyhraju, jen když mám čas. Těsta by v jednodílné formě nemělo být víc než do dvou třetin, protože většina těst pečení nabývá na objemu. U dvojdílné formy se plní celá spodní část.
Nejčastěji používaná těsta.
Velikonoční beránek je ve své podstatě bábovka, která má jiný tvar a po upečení se ještě zdobí. Vánočky peču v keramických formách, nejraději ze 750g g mouky. V podstatě do formy lze dát jakékoliv kynuté těsto na vánočky , nemusí však být tak tuhé jako na vánočku pletenou, takže lépe kyne. Výrazně řidší těsto není to pravé ořechové, vánočka se bude při řezu bortit a neudrží pevnost plátků. Rozsáhlá diskuzní fóra pro rodiče.
Těhotenství, poro miminka a batolata. Diskuze podle narození i regionu. V silikonové formě jsem několikrát.
Jednou jsem dělala bábovku ve dvojité dávce zároveň do silikonu i do dortové kovové formy. Silikon u mě od té doby pro pečení prohrál. Bábovka se v něm pekla mnohem déle než v kovové formě a chuťově byla mdlá oproti výborné chuti z kovové formy. V jednom z dřívějších článků o tom, jak nezabít kynuté těsto, jsem psala, že droždí je živý tvor, který potřebuje teplo, stravu a vzduch, aby přežil. Pokud mu něco z toho neposkytnete, kynuté těsto se nepodaří.
U vánočky byste si měli dávat pozor ještě na jednu věc. Těsto by při kynutí nemělo na povrchu oschnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.