úterý 13. března 2018

Názvy japonských jídel

Která japonská jídla mají zavádějící nebo zcela klamavé názvy ? A napadnou vás i nějaká česká? V tomto speciálu se mrkneme na ty nejdivnější názvy pokrmů z ja. To jsou jen názvy tří nejběžnějších japonských jídel.


Jedna polévka a dvoje nudle, které spolu s rýží tvoří základ japonského jídelníčku.

Zdroj Flickr Zorientovat se a neumřít hlady v zemi, kde je jiný úplně všechno, včetně dopravního značení, může být trochu makačka. Dozvědět se více o přípravě exotických jídel a jejich ingrediencích je pro kuchaře i strávníky jistě podnětné. Sestavili jsme pro vás seznam osmi čínských jídel , která si cizinci v restauracích objednávají nejčastěji. V závorce uvádíme jejich anglické názvy pro přípa že si je budete chtít dopřávat na. Klasické názvy jídel jsou takové které jsou obecně známé mezi častými návštěvníky restaurací.


Ne všichni hosté jsou sofistikovaní gurmáni a proto u některých jídel by měl být uveden krátký popis použitých surovin, způsob jejich úpravy, a případně i. Také názvy papriček jako jalapeňo, habanero, či proslulý destilát tequilla je Čechům poměrně známý. Není divu, vždyť tyto tradiční mexické pokrmy, lihoviny i suroviny jsou dnes rozšířené po celém světě.

V jednom z dopisů posluchačů je upozornění na Světový den kuchařů (20. října) žádost, aby i náš pořad k té příležitosti přispěl výkladem o názvech jídel. Moravští vrabci na jarní způsob - Kostky bůčku upečené v jednom pekáčku spolu s uvařenými brambory, servírované spolu s podušenou zeleninou. Jarní kopřivová nádivka s uzeným masem - V mléce máčené, pak vymačkané rohlíky promíchané s mladými výhonky kopřiv, bylinkami, kostičkami uzeného masa, vaječnými žloutky, cibulí, sněhem z bílků a kořením, směs. Bude asi lépe zajít do některé z japonských restaurací či sushi baru u nás a potom se teprve pokoušet napodobit originální způsob japonského vaření (i když např. rybí maso se používá v pokrmech nejčastěji syrové). Názvy méně známých jídel Zveřejněno: 11.


Grenadýrský pochod - použité suroviny: brambory, nudle široké, mletá paprika, cibule. Dále se připravují jídla z kuchyně „mezinárodní“ – steaky, grilované speciality, pomfrity, těstoviny připravované na italský způsob – jako po celé Evropě, což je trend doby. Právě tak jako nadnárodní fastfoody, pizzerie, asijské restaurace, na Slovensku tak běžné jako u nás.


V Praze i mimo ni existuje celá řada restaurací s nabídkou japonských jídel , v několika málo z nich jsou dokonce kuchaři pocházející přímo z ostrovního císařství. Přesto pro mě osobně je nejlepší japonskou restaurací u nás právě Yamato, kde kuchyni velí Marek Hora. Příprava jídel Fungujeme! Vážení zákazníci, knihy si u nás můžete nadále objednávat s doručením Českou poštou , GLS, Zásilkovnou či s vyzvednutím na našich výdejnách v Brně, Praze a Plzni.


Typické pro všechny kuchyně jihovýchodní Asie je, že nezná chody, tedy postupné přinášení jednotlivých jídel v pořadí, jako u nás. Všechny pokrmy jsou servírovány najednou, host je má všechny před sebou a vybírá si ten pokrm, na který má chuť. Kdykoliv se k němu může vracet. Stejně tak jako v čínské kuchyni i.

Připravují se různé druhy nudlí či speciální rybí vývar. K ochucení jídel se používá zázvor, černý pepř, chilli, glutaman sodný, sezam, japonský nebo sečuánský pepř (sanšo). Běžnou součástí japonských pokrmů je také ovoce, které se konzumuje jako dezert, v želé, zmrzlině nebo jen tak syrové.


Anglická slovíčka, kde si procvičíme anglické názvy ovoce se většinou učí už děti v začátcích výuky angličtiny na základní a někdy i mateřské škole. Na tomto místě je třeba upozornit na samotnou výslovnost slova Klikni pro výslovnost FRUIT. Vyslovujeme s dlouhým U, nikoliv dvojhláskou UI.


Už dlouho jsem chtěl udělat kuchařku z obyčejných jídel a surovin pro každého - Takovou normální kuchařku s recepty, které nejsou složité, netrvají dlouho a nákup surovin na jejich.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky