Někdo radí ponořit česnek do vody, někdo třást s ním v míse nebo ho ohřívat v mikrovlnce. Všechny tyto návody jsou ale fámy a zaberou poměrně dost času. Doma ji má téměř každý z nás. Loupání česneku ve krocích.
Většinou ji ale využíváme maximálně tehdy, když potřebujeme ohřát jídlo.
To je však velká chyba. Pro mikrovlnnou troubu totiž můžeme v kuchyni najít mnohem víc využití. Překvapí vás, co všechno dokáže. Při vaření a pečení ušetří nejen čas, ale i špinavé nádobí. Oloupat stroužek česneku není tak těžké.
Existuje spousta způsobů, jak jednotlivé stroužky oloupat, záleží jen na tom, zda je chcete použít celé, nebo nasekané. Kromě česneku můžete zkusit vložit do mikrovlnky i cibuli.
I v tomto případě ušetříte čas a navíc se zbavíte nepříjemného štiplavého zápachu a slzení při krájení cibule. Z cibule nejprve odřízněte její konce a vložte ji do mikrovlnky po dobu sekund. Následně ji oloupejte a. Nakonec zjistíte, že mikrovlnka je v zásadě multifunkčním domácím pomocníkem. Pokud nesnášíte zdlouhavé loupání česnekových stroužků, pomůže vám právě mikrovlnná trouba. Jednotlivé česnekové stroužky nechte v mikrovlnce po dobu sekund.
Jestliže jde slupka česnekového stroužku jen velice těžko sloupnout, vložíme stroužek nakrátko do vroucí vody. Pak můžeme stroužek lehkým tlakem prstu poměrně snadno vymáčknout ze slupky. Pomoci se můžete také použitím mikrovlnné trouby.
Po asi vteřinách v mikrovlnce se slupka česneku odloupne při sebemenším. Toto je geniální trik, jak bleskově oloupat česnek! Inspirovala jsem se v ulicích Dillí, kde takto zručně zbavovali stroužky slupek prodejci česneku.
V loupání jsou tedy Indové. Jedním z osvědčených preventivních postupů k jejímu posílení je zvýšená konzumace česneku kuchyňského (Allium sativum), který byl pro své léčebné schopnosti považován za posvátnou rostlinu už v období starověku. Technik loupaní vajec natvrdo je celá řada, některé z nich jsou popsány v textu níže.
Ovšem někdy se můžete snažit sebevíce, dodržet stanovené postupy, a vejce stejně nejdou loupat. Také česnek a cibuli zbavíte snadněji slupky, pokud jim nejdříve dopřejete krátký pobyt v mikrovlnce. Stroužky česneku rozložte na talíř a zapněte přístroj při maximálním výkonu asi na sekund. Ovšem méně známý trik už představuje loupání česneku s pomocí mikrovlnné trouby.
Oceníte ho v okamžiku, kdy máte oloupat několik palic česneku , případně když je slupka ke stroužkům pořádně přischlá. V takovém případě stačí dát stroužky do mikrovlnky a nechat je minut ohřát. Slupka se krásně oddělí a. V zakryté misce s trochou vody lze připravit zeleninu jako brokolici a květák, mrkev, brambory nebo zelí, ve vroucí vodě zase těstoviny.
Tip: Pořídit se dají i různé vychytávky, které vám vaření v mikrovlnce výrazně ulehčí a urychlí. Například speciální sáček na vaření brambor ve slupce, který funguje na principu. Rajčata ihned vložíme do ledové vody a sloupneme. Skladujete si doma dlouhodobě koření?
V tom případě jistě víte, že za nějakou dobu ztratí svoji lákavou vůni i chuť. Tuto potíž snadno vyřeší mikrovlnná trouba. Dejte ho do ní zhruba na dvacet sekund a vůně bude zpět. Mikrovlnka oloupe česnek i rajčata.
Možná nemáte rádi loupání česneku. Máme pro vás několik triků. Vyzkoušet můžete také mikrovlnnou troubu.
Asi po vteřinách v mikrovlnce se slupka česneku odloupne jen při lehkém doteku. Pomáhá také krátké opražení česneku na pánvi. A nebo můžete vyzkoušet fígl se. Měla jsem oloupaný česnek na ledu, v ledničce ve dvířkách, zalitý olejem i nasucho, v krabičce i ve sklenici a nebylo to k ničemu.
Chuť a vůně byla o něčem jiném. Táta pěstoval hodně česneku. Noooo, taky se to dalo.
Pokud se u vás doma povalují staré vysušené citrony nebo pomeranče a je vám líto je vyhazovat, můžete zkusit vydolovat z nich poslední zbytky šťávy během pouhých deseti až patnácti vteřin v mikrovlnce. Správná hospodyňka se přece pozná podle toho, že i pro pírko přes plot skočí!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.