Začal kysat, vadí to , dá se spotřebovat nebo vyhodit. Nasypeme česnekové stroužky a zalejeme octem nebo olivovým olejem. Nejméně oblíbenou činností při nakládání česneku do čehokoliv je jeho oloupání. Při nakládání je potřeba připravit větší množství stroužků, proto pokud sami nemáte nějakou vychytávku, jak si k výsledku dopomoci, je nutné vzít zavděk obyčejným nožíkem.
Nakládání česneku do oleje Nejen, že česnek naložený v oleji déle vydrží, ale také skvěle chutná. Ať už česnek skladujete jakkoliv, časem zkrátka buď vyschne, nebo shnije. Pokud ho ale naložíte do skleničky, významně jeho životnost prodloužíte.
Nakládaný česnek má trochu odlišnou chuť než čerstvý, ale základní aroma zůstává stejné. Přiznám se, že nakládání do oleje nepreferuju - pokud mám česnek, se kterým aktuálně nevím ´co by´, utřu jej se solí a uložím jako prosolenou pastu. Sice zezelená, ale uchová si ´plnou´ chuť česneku. Uchovat vyloupané stroužky v mrazáku je také často čtená rada. Během skládání stroužků česneku do skleniček přidáme i celý pepř, jednu až dvě kuličky pepře a bobkový list.
Pro pikantnost přidáme dle chuti nasekanou nebo celou feferonku a pro zjemnění chuti naopak lžičku oleje (rostlinný nebo olivový). Stroužky česneku pak zalijeme nálevem (trochu pod okraj). Pokud naložíme česnek do oleje , dáme bakterii ideální podmínky pro množení. Pozor, na česneku nejsou žádné viditelné znaky. Poznáte to až dle následků.
V obchodech můžeme také najít naložený česnek. Zde do něj přidávají např. Jde zpracovat mnoha způsoby – od prostého zavěšení proschlého česneku , sušení, přes pastu po nakládání do octa či oleje. Stroužek česneku v oleji dokáže zázraky: Čtěte. Pomocí jednoduchého receptu si můžete vytvořit lidový a efektivní.
Chtěla bych se zeptat na rady, jak uchováváte česnek přes zimu. Oblíbené je také nakládání česneku do soli. Nakládání surovin a potravin do octa, oleje, alkoholu,a sádla a různých nálevů prodlužuje jejich trvanlivost, ale také umožňuje přidáním různých ingrediencí ovlivnit a upravit jejich chuť. Nakládá se především zelenina a houby, ale také některé druhy ovoce a masa. Nevypozorovali jsme zatím žádnou souvislost s odrůdou česneku , papriček ani podmínkami skladování.
Teplota, světlo a nálev jsou téměř stejné. Marinovaná zelenina se žampiony. Uchování vyloupaného česneku v oleji Dalším způsobem uchování česneku je naložit ho do oleje. I o tomto způsobu panují dohady, jestli je vhodný či ne.
Totiž takto uchovaný česnek v pokojové teplotě je náchylnější k množení bakterií, které mohou způsobit chorobu zvanou botulismus. Vzduchotěsně nádobu uzavřete a vložte do mrazáku. Lžící pak vytahujte česnek podle potřeby. Můžete také z česneku a oleje umixovat pyré – použijte vždy jeden díl česneku na dva díly oleje a nechte rozdrtit v mixéru nebo robotu. Nalijte pyré do mrazuvzdorné nádoby s víčkem a dejte do mrazáku.
Aroma i sklělou chuť má česnek i naložený v obyčejném olivovém oleji. Naložení česneku do oleje. Pak je vložte do uzavíratelné skleničky, zalijte olivovým olejem a nechte uskladněný v ledničce.
Utřením oloupaných stroužků můžete vyrobit i česnekovou pastu, do které přidáte 2g soli na kilogram česneku. Oloupaný a nakrájený na tenké plátky se dá sušit i na radiátoru, rychlejší je ale použít sušičku. Suchý můžete přidávat do pokrmů vcelku nebo umlít na prášek.
Přendejte do uzavíratelné sklenice, zalejte olivovým olejem a nechte asi týden odležet. Doba zrání záleží i na tom, jak je sýr měkký při jeho nakládání. Při naložení do oleje to také nebylo úplně ono. Dnes česnek skladuji v obyčejné spižírně, a vydrží mi do další sklizně.
V květnu - červnu nám většinou stará zásoba seschne, tak si na zahradě vykopeme pár paliček čerstvého, který je sice v té době menší, ale na vaření to stačí.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.