pondělí 18. května 2015

Naložený česnek v soli

Připravený česnek rovnoměrně promícháme se solí, dobře namačkáme do suchých čistých skleniček (menšího obsahu) a horní vrstvu pokryjeme tenkou vrstvou soli. Nikdy nečekáme, až nám začne česnek vysychat a kazit se. Dobře nám poslouží naložený v soli.


Stroužky oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle nebo ho semeleme na masovém strojku a rozetřeme na hustou kaši. Na kilogram česneku postačí gramů soli a trochu oleje.

Sůl se přidává v poměru dílů česneku na díl soli. Stlačíme tak, aby směs pustila šťávu. Navrch ještě posypeme solí, zalijeme olivovým olejem a zavíčkujeme.


Necháme několik měsíců odležet. Občas sklenici či láhev, ve které je česnek naložený , protřepu a znovu uložím v lednici. Poznámka Léta si připravuji česnek nakládaný v soli a oleji a ušetřilo mi to spoustu práce v kuchyni, navíc tím získávám výborný a lahodný česnekový olej.


Do skleničky dáme vrstvu soli , pak vrstvu oloupaných stroužků česneku, zasypeme solí a tak pokračujeme.

Horní vrstvu tvoří sůl. Podle tohoto receptu naložený medvědí česnek používáme do polévek, pomazánek atd. Pokrmy, kde přidáme nasolený česnek , nesolíme nebo jen trochu, podle přidaného množství, česnek je slaný dost. V lednici vydrží rok, tedy až do příští sezóny.


Nakládaný česnek v oleji uložíme asi na týdny do temného a suchého prostředí. Takto naložený česnek uložený v chladu můžeme spotřebovávat i několik měsíců. Rajčatová marmeláda ochucená rumem.


Nasypeme česnekové stroužky a zalejeme octem nebo olivovým olejem. Skleničky uzavřeme a necháme 3-týdny odležet. Já česnek zásadně už léta zpracovávám v té trojkombinaci šlehač, ponorný mixér a mixér a drtič v nádobce - takže v té nádobce mi to nadrtí česnek , je to lepší než umlít a rozmíchám to se solí v poměru česnek a soli a používám to celou zimu, za prvé to má míň soli než kupovaná směs a zua druhé celé stroužky uložené v soli zežloutnout a. Zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a po vychladnutí uložíme v chladu a temnu. Tip k receptu na česnek v soli Česnek naložený v soli si ponechává svoji výraznou chuť, je ale méně štiplavý. Má stejné využití jako česnek čerstvý.


Dá se použít například při přípravě masa, na brambory, těstoviny nebo namazat na topinky. Více o konzervování zeleniny v soli naleznete níže.

Do důkladně vymyté sklenice nasypeme na dno sůl, dáme vrstvu česnekových stroužků, zasypeme solí, opakujeme několikrát, aby byla láhev téměř plná, pos. Oloupaný česnek pomeleme na masovém mlýnku. Rozpustíme tuk, přidáme sůl a zamícháme, potom přidáme pomletý česnek a znovu pořádně promícháme. Připravenou směs dáme do malých skleniček (např. od tatarské omáčky) a zavíčkujeme. Naložený česnek uchováme v chladu a temnu.


Recept na česnek v soli se může hodit, pokud potřebujete zpracovat větší množství česneku, což nemusí být vždy snadné. Dělám tento: 5g česneku, 1g soli , 2g ztužený tuk. Rozmačkaný česnek smícháme se solí a necháme min odležet. Vmíchámje do rozpuštěného tuku a zahříváme až do perlení. Vycladlou pastu do malých skleniček, uzavíráme až po vychladnutí.


Nesterilujeme, vydrží i několik let. Leckdo si česnek i sám pěstuje na vlastní zahrádce. Pojďme zjistit, jak naložit česnek , aby si co nejdéle uchoval svoji sílu a chuť.


Až česnek vychladne, sklenice pořádně zavíčkujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky