Jak uchovat bylinky v lednici, jak je správně sušit? Jak čerstvé bylinky zpracovat? Nabízí se hned několik možností – sušení, zamrazení, naložení do oleje nebo octa. Pro krátkodobé řešení postačí, když je necháte ve sklenici s vodou – takto se uchovává hlavně pažitka nebo petržel. Nevydrží však déle než.
Veškeré naše sběratelské úsilí přijde nazmar, když sebrané léčivé bylinky správným způsobem neusušíme a pak neuskladníme. Jaká úskalí nás čekají při sušení bylinek? Přinášíme zkušenosti zděděné od babek kořenářek i. Sušení je skvělým způsobem, jak uchovat bylinky pro vaření. V tomto článku se dozvíte, jak sušit byliny tak, aby si zachovaly svoji chuť a vůni, jak. Nejsnadnějším způsobem, jak uchovat bylinky , je mražení.
Díky mražení si bylinky zachovávají svou barvu i vůni. Opláchnuté bylinky nakrájíme nadrobno a vložíme do tvořítek na výrobu ledu, zalijeme je vodou a takto dáme zamrazit. Další možností je vložit je do mrazničky v sáčku. Poradíme vám, jak na to.
Způsobů, jak zmrazit bylinky , je spousta. Ale výběr správné nádoby je důležitější, než si myslíte. Nejlepší jsou samozřejmě bylinky čerstvé, avšak metoda, jakou je uchováváte, rozhoduje o tom, kolik účinků či chuti si uchovávají.
Jak pěstovat bylinky v truhlících? Bylinkám se velmi dobře daří v truhlících. Truhlík s bylinkami můžeme mít na kuchyňském parapetu nebo poblíž grilu na terase. Bylinky ze supermarketu nebo ze zahradnictví?
Tady bych jednoznačně volila bylinky ze zahradnictví nebo od drobných pěstitelů. Nejen polévkám dodají příjemnou vůni, ale obohatí rizoto, těstoviny, zvýrazní pečené maso, ryby, omáčky. Jak si je ale nejlépe uchovat na zimu, aby neztratily letní vůni a chuť?
Nepotřebujete k tomu znát žádná kouzla a čáry. Stačí vám jen plastový kelímek s víčkem, ostrý nůž nebo nůžky a trocha studené vody. Před sušením je můžete rovnou nasekat. Rychlejší je sušení v troubě, nebo speciální sušičce na ovoce. Usušené bylinky uzavřete do nádoby, která.
Na brambory, do polévek, omáček, pomazánek… Čerstvé bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. Ne každý z nás k nim ale má přístup po celý rok. Mnoho čtenářů si stěžuje, že bylinky ze supermarketu do týdne uvadnou a nejde dělat nic jiného, než je vyhodit.
Pěstování bylinek je velmi jednoduché a nemusíte mít ani zahrádku, stačí je umístit na okenní parapet. Jak správně usušit a uskladnit bylinky. Zakládáte si svou vlastní zelenou lékárnu? Nasbírat kvalitní bylinky je polovina úspěchu.
Ta druhá polovina je jejich správné usušení a uskladnění. O základních pravidlech pro sběr bylinek jsme se dočetli v článku Jak a kdy vyrazit na bylinky. Důležité je denní obracení, aby se vše řádně prosušilo. Rostlinky by měly v maximální míře uchovat původní barvu, chuť a vůni. Nesušte je na prudkém slunci.
Druhy, které rostou ve stínu, se nesmí na slunci. A tak je důležité jej správně uskladnit. Jak na to vám poradíme a nebude to nic těžkého! Zázvor kupujte čerstvý. Krásně svěže voní a má jemnou.
A jak se pozná, že je čerstvý?
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.