středa 28. června 2017

Medovina z víček

Do medníkových nástavků používám pouze panenské souše. Odvíčkovávám dost drasticky proto, abych získal maximum panenského vosku a zároveň dal možnost včelám opět stavět na panenských souších. Získávám tak dostatek krásných světlých víček. Při odvíčkování sice nechávám víčka hodin. Myslím, že medovinu není potřeba nijak zvlášť představovat, protože je známá už tisíce let.


Medovina z víček

V zásadě je výroba medoviny podobná výrobě vína, pouze s tím rozdílem, že jako základní surovinu nepoužíváme šťávu z hroznů, ale medovou vodu. Když chceme kvasit medovinu, musíme mít co kvasit, tedy potřebujeme med rozpuštěný ve vodě. Medová voda - základ medoviny. Můžeme ho získat prostě smíchaním medu (ze sklenice) s vodou, ale můžeme použít také už vytočené (či vymačkané, vykapané) plásty a nechat je ve vodě odmočit.


Poslední aktualizace: 26. Proto by se víčka měla zpracovávat průběžně. Víčka většinou obsahují i propolis, který ovlivňuje výslednou barvu a chuť produktu.


Proti všem příručkám a řečičkám o nevhodnosti víček na medovinu jsem zatím maximálně spokojen. Už jen pořešit ždímačku Menší množství víček použiju do slivovice. To tavidlo asi funguje, vetšinou se medovina stejně vaří. Ako ale taká medovina vtedy chutila?


Aký recept na jej výrobu používali? Recept na medovinu z 9. Avšak objavili sme zrejme najstarší zachovaný recept na tento božský nápoj. Tak nech sa páči, kto chce môže. Stránky neslouží jako ESHOP, ale pouze jako online katalog a rezervační systém pro osobní převzetí na prodejně. Naše domácí medovina zůstává živou a do láhví ji plním až po vyzrání, které trvá minimálně 1-roky.


Do té doby ji ale většinou s přáteli stačíme spotřebovat. Teplá medovina výborně zahřeje, proto ji doporučuji jako prevenci proti nachlazení. Používám med vykapaný z víček , medovina je pak více cítit i po propolisu.


Míchám na cukernatost a přidávám kvasinky Shimansky a živnou sůl. Letos jsem zkusil rozkvasit kvasinky v jedné půlce (cca lt. ody s medem) a po dnech dodal zbytek i se solí. Za týdnů budu stáčet.


Přijďte ochutnat kvalitní druhy slovenských medovin špičkové kvality! Z této směsi lze med získat jen obtížně s drahým technickým vybavením (lisem), zatímco po přidání vody vznikne medový roztok dobře oddělitelný (vosk vyplave na hladinu) a navíc obohacený o aromatické látky z voskových víček a tedy k výrobě medoviny nejvhodnější. Neobsahuje žádné náhražky, tresti ani konzervanty. Sáček na vytáčení víček. Kvalitní sáček se dá využít na vytáčení voští v medometu.


Použití sáčku na vytáčení víček je velice jednoduché prostě sáček zavěsíte do koše medometu. Je to prírodný nápoj sladkej opojnej chuti a jemného medového buketu. Vzniká kvasením medového roztoku za pomoci ušľachtilej kultúry vínnych kvasiniek.


Za majstrovské dielo slovenských medovinárov môžeme považovať regionálne spojenú medovinu s výstižným názvom Trnavská medovina. Sú v nej ukryté dary slnka, rozmanitosť a nekonečná pestrosť rozkvitnutých lúk. Vyrába sa z najlepších druhov kvetového medu, je jemne doladená prírodným extraktom z bylín a korenín.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky