Zároveň se v ovoci zachovává maximum vitamínů. Jsou to látky citlivé na světlo, vysokou teplotu a velmi rychle je ničí i vzdušný kyslík. Teplota při sušení ovoce bys se měla pohybovat v rozpětí až 6C.
Také doba sušení by měla být optimální. Znamená to individuální přístup ke každému ze sušených druhů. Aby však usušené ovoce a zalenina byly kvalitní a vlastní sušení vám nezabralo příliš mnoho času, dodržujte následující pravidla: 1) Sušte jen zdravé a správně zralé plody.
Natlouklé nebo nahnilé ovoce i po vykrojení zasažených částí do sušičky nevkládejte, mohlo by nakazit i zbytek kousků zdravého ovoce. Poklademe na bílý (nejlépe pečící papír) nebo na připravené rošty a sušíme volně v teplejší místnosti. Aby to nepřekáželo, můžeme uložit k sušení na pečícím plechu nahoru na skříň.
Ideálně se ovoce suší, když víko z krabice od bot vyložíte pečícím papírem a položíte ho na radiátor. Během sušení světlejší druhy ovoce přirozeně hnědnou. Pokud tomu chcete zabránit, namočte naporcované ovoce před sušením do vody s citrónovou šťávou (cca lžíce na l vody).
Sušení ovoce může trvat i celý den. Ovoce se suší obvykle až hodin, šťavnatější druhy třeba i hodin. Pokud se rozhodnete sušit ovoce v troubě, postup bude následující.
Nakrájené ovoce vyskládejte na plech s pečícím papírem. Použít můžete také sušící rošt. Aby celý postup proběhl správně, je důležité, aby byl zajištěn odvod vlhkosti z ovoce a zároveň se sušilo na správnou teplotu.
Délka sušení hub závisí na způsobu sušení. Nejrychleji jdou usušit houby v sušičce potravin nebo v troubě, déle trvá sušení v pokoji, například na topení. Houby sušené na sítech v pokoji budou suché za 2-dny. How to Build a HINGED HOOPHOUSE for a Raised Bed Garden - Duration: 17:02.
K sušení lze použít sušičku, troubu, topení nebo sluníčko, pokud nám to dopřeje indiánské léto. Pokud chceme usušené ovoce konzumovat, je nutno vybírat jen zralé plody, které nejeví známky poškození a příznaky hniloby nebo plísně. Většího příkonu se bát nemusíte, záleží samozřejmě na zvolené teplotě ale v průměru vás hodin sušení vyjde na nějakých Kč. Díky své konstrukci není takový problém s teplotou nahoře a dole, ale spíš u krajů a uprostřed.
CENA NA VYŽÁDÁNÍ Biomaster. Horizontální struktura a nucená cirkulace vzduchu zajišťuje, že je sušení konstantní a rychlé bez pohybu mřížek. Topné těleso 480W s plynule nastavitelným termostatem.
Kromě toho, že provoní celý byt už při sušení , tak báječně voní i později, když s nimi vařím nebo je vytáhnu na stůl. Plech na sušení ovoce v troubě recepty, které budete milovat. V domácnosti sušíme ovoce a zeleninu za příznivého počasí venku, v troubě, na topení nebo v malých sušárnách. Dodnes nejpoužívanější metodou je sušení ovoce , zeleniny, ořechů, luštěnin, hub, masa, kůží, ale také bylinek.
Jedná se o nejzdravější způsob uchování.
V minulosti se potraviny sušily většinou v troubě, na topení nebo jen na vzduchu. Všichni si jistě vzpomínáme na sušení hub na novinách, které byly po celém. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.
Máme pro vás nový recept na zpracování ovoce. Tentokráte půjde o sušení. Pokud máte křížal už plné pětilitrovky (a zuby), můžete vyzkoušet něco nového: podzimní pergamen. Za pomoci sušičky na ovoce či kamen si ze zralých jablek, hrušek, posledních švestek či divokých bobulí vyrobíte báječnou sladkou dobrotu plnou vitamínů. Navrhuji to zkusit v horkém červenci s půlkami meruněk na černém plechu nebo sítu.
V září ale budete vystavováním ovoce na kňouravém středoevropském slunci jen krmit vosy. A tak bych se trochy toho topení nebál. Vždy je však nutné, aby jednotlivé kousky ovoce.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.