Z hlediska pěstování kávy jsou významné druhy kávovník arabský se svými odrůdami, kávovník statný a kávovník liberijský. Roste jako stálozelený keř či strom se sytě zelenými podlouhlými listy vejčitého tvaru. Dle druhů a podnebních podmínek se liší výškou dřeviny, růstem listu i velikostí kávových zrn. Každý druh kávovníku má také jiné větvení. Divoce rostoucí kávovníky dorůstají do výšky až několika metrů.
Coffee liberica má největší zrna, vysokou produktivitu a je poměrně odolná vůči parazitům.
Bohužel plodí pouze každých měsíců. Její kávové bobule jsou tvrdší, obsahují málo šťávy a cukru, proto není chuťově zajímavá. Najlepšie sa darí kávovníkom, ktoré sa pestujú vo vulkanickej pôde, ideálne na úpätí vyhasnutých sopiek. Arabika nemá rada priame slnečné žiarenie, preto sa často pestuje v tieni banánovníkov alebo iných stromov.
Tomuto kávovníku vyhovuje stálejší počasí s vyššími teplotami. Nejlépe snáší teploty kolem °C. Kávová zrna jsou zpracována tzv.
Používá se především do směsí s ostatními druhy. Ve směsi s arabikou snižuje cenu.
Na světě existuje několik desítek typů rostlin kávovníku. Poslední jmenovaná se však používá výhradně jen do směsí. Druhy kávovníku a kávy. Plody kávovníku jsou barvou a tvarem velice podobné třešním.
Zralý plod kávovníku (Coffea - má červenou až červenofialovou barvu) jsou skryta dvě kávová zrna - semena. Pěstuje se na kávovníkových plantážích po celém svět. Pěstování kávovníku ze semene. V momentě, kdy získáte čerstvá semena kávovníku , dejte je co nejdříve naklíčit.
Potřebovat budete jen menší květináč s mírně kyselým hlinitopísčitým substrátem, jehož pH by se mělo pohybovat mezi hodnotami 5–5. Ty odrážejí prostředí, ve kterém jsou kávy pěstovány, způsob zpracování a genetické vlastnosti dané. Díky plnoautomatickému kávovaru PrimaDonna Elite Experience si teď připravíte ledové espresso přímo u vás doma. S mlékem i bez, stačí jen přidat led do speciální karafy a vychutnat lahodnou našlehanou kávu. Na kávovníku se objevují drobné vonící kvítky.
Výsledkem je cena výrazně nižší. Plody dozrávají postupně a nejednotně, takže na některých rostlinách jsou kvítka, na jiných už červené plody. Najrozšírenejšie druhy kávovníka sú Arabica a Robusta.
Káva a odrody kávovníkov. Oba druhy kávovníku potřebují ke svému růstu slunce a déšť.
Arabika prospívá nejlépe v klimatu s ročním rozmezím teplot až °C, zatímco robusta dává přednost tropickým podmínkám se stálými podmínkami mezi až °C. Ze dvou nejznámějších odrůd tohoto kávovníku Coffea typica a Coffea bourbon se vyvinulo mnoho dalších poddruhů. Ty jsou pěstovány v různých produkčních oblastech s přihlédnutím k pěstitelským a historickým podmínkám a liší se především vzrůstem keře a tvarem jeho listů a květů.
Nejvíce pěstované jsou druhy Coffea Arabica ( kávovník arabský ) a Coffea Canephora ( kávovník statný ), známé pod jmény arabika a robusta, kdy tyto druhy představují celosvětové produkce kávy.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.