Obsah alkoholu a doba jeho odbourávání u nápoje medovina. Alkoholmetr pomůže zjistit, za jakou dobu by měla po vypití alkoholických nápojů klesnout hladina alkoholu v krvi na promile. Kvasar nebo Bakalář medový speciál, v Polsku např.
Tato medovina se vyrábí netepelnou cestou a dozrává v hlubokých klimatizovaných sklepeních. Do medoviny není přidáván rafinovaný lih, obsah alkoholu vzniká pouze kvašením medu. Jedná se o klasickou hořkou či ochucenou medovinu tmavé barvy a výrazné chuti po medu. Je slazena pouze zahuštěnou hroznovou šťávou, neobsahuje žádný cukr řepný a není dolihovaná.
Kvalitnější je medovina vyráběná studenou cestou, kdy se základ medu a vody nevařil – v medovině zůstaly všechny prospěšné látky, které obsahoval med. Naše medovina je vyráběná přibližně z kg medu a 1vody (přesný obsah měříme vždy sacharimetrem). Dle druhu je vyráběná buď studenou nebo horkou cestou. Prokvasí tak cukr obsažený v medu asi na alkoholu a cukr, který kvasinky nezvládnou přetvořit na alkohol, zůstane v chuti.
Dolská medovina se vyrábí kvašením roztoku včelího medu. Další ryze přírodní přísady podle jednotlivých tržních druhů jsou čistý líh kvasného původu, koření a hořčina. Deklarovaný obsah alkoholu a cukru je vždy dodržen a trvanlivosti medoviny je dosaženo bez použití chemických stabilizátorů. Také je možné stanovit obsah alkoholu v medovině výpočtem.
Vyjdeme - li ze známého faktu, že kg cukru na Hl, měřeno cukroměrem, vykvasí na etanolu, tak stačí změřit obsah cukru před a po kvašení a spočítat. Vloni jsem si též zakoupil vínoměr a mohu říci, že rozdíl mezi naměřenou a vypočítanou hodnotou. Aronie je bohatá na vitaminy a antioxidanty.
Mladší nápoj v lahvi je svěží a překvapuje jeho ovocná chuť. Nejprve je kvašení bouřlivé a později mírnější. Po dvou až třech měsících je kontrolován obsah alkoholu.
Jakmile dosáhne , je medovina bez usazených kalů přepuštěna do ležáckých tanků v hlubokém a chladném sklepě. Tmavá medovina sa vyznačuje jemne horkastou chuťou, ktorú jej dodávajú rôzne bylinky a korenia. Výrobný proces je odlišný ako pri svetlej medovine a ten jej dodáva tmavú farbu a jemnú chuť. Je vhodná aj ako aperitív a na prípravu miešaných nápojov.
Je vyráběna z vysoce kvalitních českých medů, bez přídavků cukrů, sirupů či chemických látek. Maximální koncentrace medu zabezpečuje vysoký obsah alkoholu. Dlouhé zrání a velmi stará receptura, pak vytříbenou chuť, kterou dokázali ocenit nejen naši předci, jejichž medovina patřila v Evropě mezi vyhlášené.
Výrobek nebyl vařen a proto si především zanechal všechny zdraví prospěšné látky, které obsahuje med. To způsobuje i přírodní a přirozenou chuť po medu a jiskru výrobku. Vlastnosti: Nevařený výrobek, doslazený cukrem, z medu, vody a cukru (do ). Složení : me voda, cukr 1 přírodní. V dutinách stromov, kde žili včely med skvasil s dažďovou vodou. Vznikla tak prvá medovina.
Keď ju objavil zvedavý človek, zachutila mu natoľko, že začal s výrobou pre svoju vlastnú potrebu. Medovina tu bola skôr ako človek. V dávnych časoch považovali medovinu za zdroj života, múdrosti, odvahy a sily.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.