Technologie zpracování kávy. K přípravě kávových zrn na pražení existují dvě metody, které mají vliv na kvalitu a cenu kávy. Nejlevnější postup je suché zpracování , používané pro zrna nižší jakosti, zatímco kvalitnější zrna se zpracovávají mokře. Na obalech s kvalitní zrnkovou kávou se v jejich popise setkáte s označením způsobu zpracování , kterým daný druh prošel.
Způsob zpracování kávy a jeho správné provedení významně ovlivňuje chuť.
Krátká videoukázka z procesu zpracování kávových třešní pomocí tradiční suché metody na farmě Emporium, Boquete Panama. Každý keř kávovníku ročně urodí zhruba kg kávových třešní, což odpovídá 5gramům kávy po upražení. Sklizené zralé kávové třešně jsou následně zpracovávány buď mokrou anebo suchou cestou. Volba technologie zpracování kávy závisí na možnostech jednotlivých pěstitelů a také na lokálních tradicích. Pro nákup v tomto internetovém obchodě povolte ve svém prohlížeči JavaScript.
English version: Vítejte. Nabízíme také technologii ke zpracování zelené kávy a poradenství. Kurz je uzavřen závěrečnou teoretickou a praktickou zkouškou.
N aše společnost se zabývá také prodejem zařízení na pražení zelené kávy a zpracování pražené kávy. Nabízíme jak technologii novou, kterou dovážíme od renomovaných výrobců, tak technologii repasovanou (pražící stroje, mlýnky, kávovary, atd.). Milujeme nejen dobrou kávu, ale také špičkové a kvalitní technologie.
Pro pražení kávy používáme jako jedna z mála pražíren v České republice jak moderní horkovzdušné pražírny německého výrobce NOVOROASTER, tak i klasickou bubnovou pražírnu s velikostí pražící dávky až 15kg. Kávovary a automatické kávovary pro kvalitní přípravu. Mlýnky, alternativní technologie. Kávové poradenství, školení a servis.
Zpracování kávy Na celém světě se v současné době používají dvě metody a to suché a morké zpraování. Rozdíl je kromě způbosu zpracování a použité technologie také ve výsledné kvalitě produktu. Suché zpracování (natural, dry-processed) Tato metoda zpracování je nejjednodušší a finančně nejméně náročná a mimo jiné také nejstarší metoda zpracování kávy. Probíhá tak, že ihned po sběhu jsou kávové třešinky rozprostřeny na zem a to rovnoměrně tak, aby ke všem mohl vzduch a sluneční paprsky. Mechanické čištění zrn přináší mnohem předvídatelnější výsledek.
Ale vypuštění fáze fermentace z procesu zpracování kávy a předčasné očištění zrn – odebírá zpracovavatelům stěžejní způsob jak pozitivně ovlivnit výslednou chuť v šálku. Oba způsoby mají velký vliv na chuť kávy. Káva zpracovaná suchým způsobem je více čokoládová, kdežto káva zpracovaná mokrým způsobem má výraznější květinové a ovocné tóny.
Káva se po zpracování třídí podle kvality a velikosti a balí se do jutových pytlů po kg.
Dále se rozváží do celého světa. I dokonalost kávy se řídí matematickými zákony. Tlak kávovaru Pravé espresso musí být připraveno pod tl. Při polomokrém zpracování se káva po sběru propláchne a vysbírají se nezralé plody.
Ihned poté následuje odstranění slupky a zrna se nechávají sušit na slunci. Chuť takové kávy je jemná a má jen menší aciditu. Další z faktorů, který ovlivní konečnou chuť Vaší kávy je její pražení. Ceník výběrové lázeňské kávy a kávových technologií pro kvalitní přípravu kávy. Kávovary, kávové automaty, technologie pro alternativní přípravy a filtry.
Plody kávovníku se sklízejí ručně, setřásáním na plachty nebo pomocí sklízecích strojů. Vzhledem ke skutečnosti, že kávové bobule na každém keři nedozrávají ve stejnou dobu je ruční sklizeň stále nejužívanější. Tvoří až z celkové produkce kávy na světě.
Její zpracování je poměrně náročné, zrna se zpracovávají takzvanou „mokrou metodou“, což znamená, že káva projde procesem fermentace. Tento způsob zpracování je finančně náročnější, a proto je také výsledná cena této kávy vyšší než u ostatních druhů.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.