pátek 16. srpna 2019

Polévkové nudle

Těsto překrojíme napůl a ujistíme se, že v něm nejsou hrudky. Těsto necháme odpočinout a poté vyválíme, nebo zpracujeme na strojku na nudle. Nudle můžeme nechat usušit. Polévkové nudle můžeme také hned vařit (asi minut v osolené vodě).


Domácí polévkové nudle používáme podle chuti do různých polévek. K tomu bylo potřeba, aby hotové nakrájené nudle co nejlíp proschly.

Klidně je občas načechrejte a přehoďte, když půjdete kolem, ale pozor, ať je zbytečně nenadrtíte. Nejprve začněte těsto zpracovávat od středu pomocí nože, a teprve když už to půjde těžce, zapojte ruce. Rady a tipy Zásadou je nešetřit vodou - na 1g těstovin je třeba nejméně litr vody s kapkou oleje a lžičkou soli. Bezlepkové domácí polévkové nudle. Přilijeme vodu a olej a postupně zpracováváme rukama tužší těsto.


Na vál nasypeme trochu mouky, uděláme do ní důlek a vyklepneme do něj vejce. Hodí se jak do kuřecího tak do vepřového vývaru a jsou domácí. Kapání do polévky souhrnně označuje drobnější zavářky, nejčastěji z hrubé mouky, krupice a bylinek.

Lze se setkat také s názvem „strouhání do polévek“, které odkazuje na přípravu pomocí těstíčka a struhadla. Kromě zavářek se mohou do polévek přidávat polévkové nudle. Dělam nudle teprve par měsícu,učila mě kamarádka a ta už je dělá 20let,domáci vajička,pokojove teploty 250g hrube mouky a 250g polohrubé mouky a 5vajíček zamichám vidličkou a pak rukama těsto aby se nelepilo,udělám si valečky z toho těsta a zabalim do mikroten. Když jsem včera viděla tu cenu za domácí nudle ,tak se mi udělalo zle.


Kupovala jsem Babiččiny nudle a ty teď stojí kč a ty druhé domácí kč. Tak jsem se rozhodla že opět začnu dělat domácí. To nejsou nudle ale drtinky.


To bych do úpolévky tedy nedala. Recept na domácí polévkové nudle. Postup: Mouku vysypeme na vál, uděláme v ní důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme vodu a od prostředka zpracováváme. V pořádné polévce nesmí chybět, ale z repertoáru dnešních kuchařek vymizely.


Zašla jsem proto za svojí tchyní Maruškou, aby mi ukázala, jak připravuje poctivé domácí polévkové nudle. Uznáváte, že domácí polévkové nudle jsou nejlepší, ale zároveň nemáte sílu a odhodlání je chystat? Naučte se vtipný trik s obyčejným sáčkem a uvařte si je kdykoli a bez námahy. Pokud nejsou vyrobeny v tuzemsku, poznáte je snadno v průhledném igelitovém obalu.


V některých obchodech dostanete i vynikající ručně vyráběné vaječné nudle , které jsou kvalitnější než nudle vyráběné průmyslově, a navíc jsou převážně vyráběny z českých surovin. Rádi Vám na přání vyrobíme i jiné druhy nudlí nebo i nudle z celozrnné či jiné mouky. Etikety tiskneme na recyklovaný papír a krabičky na nudle jsou plně kompostovantelné.

Také se jim říká nudle celestýnské nebo omeletové nudle. Příprava je velice jednoduchá. Ideálně na másle osmažím palačinky z jednoho vejce, asi ml mléka, – g mouky a špetky soli.


Pak je stočím a nakrájím na tenké proužky. Protože máme celestýnské nudle rádi, občas experimentuji. Milan: mám takový dojem,že vy máte asi každou chvíli žaludek obráceně,dá se napsat,na novinách bych nudle nesušil i já se divila,ale že bych se vyjadřovala jako vy,to zase né!


Každý má volbu jak sušit,ale těsto na nudle je super!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky