Počet testovaných produktů: 12. Splňuje instantní káva na pultech požadavky na kvalitu? Je v ní tolik kofeinu, kolik má?
Byla kávová zrna skutečně tak pečlivě vybraná a upražená, jak nás o tom ujišťují výrobci v reklamách a byla jedinou použitou surovinou jen pražená zrnková káva bez přidaných náhražek? Výrobní postup je ve stručnosti následující: Hrubě mletá pražená káva se pod vysokým tlakem louhuje v horké vodě, vzniklý extrakt se pak usuší. Výhodou instantního výrobku je. Většinou si šálek kávy spojujeme s klidem nebo něčím sladkým – jednoduše s pohodou. Rozpustná káva si zachovává vlastnosti klasické kávy, obsahuje tedy i kofein, jehož podíl ve výrobku musí podle vyhlášky tvořit nejméně.
Prodává se také instantní (rozpustná) káva bez kofeinu, v tomto případě smí být jeho obsah nejvýše. Z arabiky nebo z robusty? Navzdory kavárenskému boomu posledních let sahají čeští konzumenti kávy stále nejčastěji po té instantní. V její konzumaci je Česká republika špičkou mezi státy Evropské unie a každý z nás ročně vypije kolem 2šálků rozpustné kávy.
Spĺňa instantná káva na pultoch požiadavky na kvalitu? Boli kávové zrná skutočne tak starostlivo vybrané a upražené, ako nás o tom uisťujú výrobcovia v reklamách a bola jedinou použitou surovinou len pražená zrnková káva bez pridaných náhrad? Výsledkem jsou buď granulky, nebo jemný prášek. Zásluhu na tom, že dnes mohou pít kávu i ti, kteří se do tradiční přípravy pouštět nechtějí, má nejspíše hned několik lidí. Kávu si jednou za čas dopřeje skoro každý.
Spousta lidí volí kávu instantní a právě tu jsme se rozhodli tentokrát otestovat. Dá se svou kvalitou rozpustná káva srovnat s tou čerstvě namletou? A jsou všechny instantní kávy stejně chutné? V instantní kávě najdete téměř stejné látky jako v té zrnkové, jen zhruba ve dvojnásobném množství.
Týká se to i kofeinu – v granulích je ho výrazně více než v samotných zrnech. Instantní káva obsahuje více kofeinu. Důvodem je způsob výroby. Výrobci nás ujišťují o tom, že namletá kávová zrna byla pečlivě vybrána a upražena. My jsme prozkoumali, jestli to tak skutečně je a jestli si náhodou výrobci nepomáhají i náhražkami.
Splňuje také instantní káva požadavky na množství kofeinu? Kávová kultura v Česku vzkvétá, přesto dvě třetiny lidí stále pijí instantní kávu. Na každého Čecha připadne průměrně 2vypitých šálků této kávy za rok.
Jejich složení a kvalitu testoval spotřebitelský časopis dTest , který se zaměřil i na přítomnost nežádoucích látek vznikajících při pražení kávových zrn. Tím spíš potěšil výsledek zkoušek, které provedl Výzkumný ústav potravinářský. Všechny kávy jsou autentické. V žádném z testovaných vzorků se nenašly náhražky na bázi škrobu, obilného sladu, čekanky nebo sušených mletých fíků. Nepotvrdilo se ani, že by stejná káva německého výrobce byla výrazně lepší než tuzemská.
Největší rozdíly byly v obsahu kofeinu, ukázal test MF DNES. Ve většině českých domácností se instantní káva najde. Pro její milovníky je nyní k dispozici detailní přehled výsledků testu dvanácti produktů, a to nejen z hlediska přítomnosti nežádoucích látek, ale především z hlediska vůně, chuti a přiměřenosti pražení,“ uzavírá Ida Rozová.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.